10 modalități de utilizare a oțetului de mere în grădină și în livadă

Oțetul de mere este extrem de versatil, deoarece poate fi folosit ca agent de curățare pentru uneltele de grădină, pentru a ține animalele și dăunătorii departe de plante sau ca îngrășământ. Fiecare grădinar ar trebui să aibă o sticlă de oțet de mere în proviziile lor de grădină. În acest articol vom vedea cum să folosim oțetul de mere pentru îngrijirea grădinii și a livezii organice.

10 moduri de utilizare a oțetului de mere în grădină și în livadă organică

Reglarea nivelurilor de pH în grădina ta

Plantele sunt foarte sensibile la modificările în nivelurile de pH, astfel că atunci când pH-ul solului tău nu este cel potrivit, poate fi foarte dăunător pentru orice livadă. Analizează-ți solul folosind un kit de măsurare a pH-ului și determină dacă trebuie să faci solul mai acid sau mai bazic.

Înainte de a-l utiliza, trebuie să afli cât de acid este solul; pentru asta poți cumpăra un kit de măsurare a pH-ului de la farmacie sau de la magazinele de grădinărit. Dacă nivelurile sunt mai mari de 5,5, trebuie să aplici oțet de mere pentru a le crește.

Plantele tale îți vor mulțumi că ai analizat solul, iar legumele tale vor crește (și vor avea un gust) mult mai bine. Caracterul ușor acid al oțetului funcționează foarte bine pentru plantele care prosperă în condiții acide, cum ar fi afinele, azaleele și gardeniile, ridichile, cartofii și ardeii, printre altele. Aceste plante iubesc solurile acide și vor aprecia stimulentul adus de oțet.

Amestecă 300 ml de oțet de mere într-un găleț de 20 de litri și apoi completează-l cu apă. Folosește acest amestec diluat în solul plantelor tale o dată pe lună. Nu-l folosi prea des, deoarece poți acidifica prea mult solul.

Eliminarea buruienilor

Utilizarea oțetului de mere nediluat asupra buruienilor ajută la eliminarea lor. Poți adăuga chiar și puțină sare pentru a obține un erbicid mai eficient. Când aplici oțet de mere ca erbicid în grădină, ai grijă să nu cadă pe plantele pe care vrei să le păstrezi.

Menținerea animalelor la distanță

Plasarea puțin oțet de mere în jurul marginilor grădinii tale este o modalitate bună de a ține departe animalele de companie, precum câinii și pisicile, la fel ca și animalele sălbatice, cum ar fi ratonii, iepurii și cerbii.

Trebuie doar să înmoi câteva cârpe și să le așezi strategic în toată zona. Pentru a menține eficacitatea cârpele, înmoaie-le o dată pe săptămână.

Îndepărtarea dăunătorilor

Prin folosirea oțetului de mere în grădină, poți ține la distanță o varietate de dăunători. Atunci când stropi melcii și melcii de grădină cu oțet de mere, se dizolvă pe loc. De asemenea, poți controla prezența furnicilor stropindu-le dealungul gârlelor.

Pentru alte dăunători care se hrănesc cu frunzele plantelor tale, diluează oțetul de mere într-o parte la trei părți de apă și aplică-l cu ajutorul unei sticle de spray. Poți stropi frunzele cu această soluție fără probleme.

Alungarea muștelor de fructe

Necesitatea acidității oțetului de mere îl transformă într-o modalitate excelentă de a controla dăunătorii. Muștele de fructe pot fi dăunătoare pentru grădina ta și enervante pentru ochi, așa că folosește oțetul de mere pentru a rezolva această problemă.

Pentru a menține grădina ta liberă de muște de fructe, pune într-un recipient o amestec de 1 cană de apă, jumătate de cană de oțet de mere, un sfert de cană de zahăr și o lingură de melasă.

Acest amestec ar trebui să atragă muștele de fructe, astfel încât nu vor mai deranja plantele tale când au ceva atât de dulce la dispoziție. Răspândește recipientele în grădină pentru a obține efectul maxim.

Curățarea uneltelor ruginite

Oțetul nu este doar excelent pentru controlul dăunătorilor și ca îngrășământ în grădină, ci poate fi și folosit pentru curățare.

Pentru a îndepărta rugina de pe uneltele de grădină, pur și simplu umple o sticlă de spray cu oțet de mere de cidru nediluat și aplică-l direct pe zonele afectate.

Pentru uneltele foarte ruginite, lasă-le să stea într-un găleată cu oțet de mere de cidru timp de una sau două zile.

Curățarea vaselor de lut

Pe lângă faptul că elimină mucegaiul, oțetul de mere funcționează excelent pentru curățarea vaselor de lut. În loc să aruncați vasele vechi, frecați-le cu oțet de mere și apoi lăsați-le să se înmoaie peste noapte într-un amestec de patru căni de apă și o cană de oțet. Scoateți-le și clătiți-le bine cu apă curată înainte de a le utiliza din nou.

Extinderea duratei de viață a unui buchet de flori

Utilizați o combinație de 2 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe de oțet de mere într-o vază cu apă. Acest lucru va împiedica apa din vază să se deterioreze rapid, astfel încât să vă puteți bucura de florile din vază pentru o perioadă mai îndelungată.

Adăugați nutrienți în sol

Amestecați o parte de oțet de mere la opt părți de apă. Apoi, pregătiți o altă soluție din opt părți de apă și o parte de zahăr. Combinați cele două amestecuri și aplicați-le plantelor dvs. oricât de des este necesar.

Acest preparat nu va influența pH-ul solului, dar îl va hrăni, iar plantele dvs. vor beneficia de pe urma lui, în special dacă aveți un sol sărac în nutrienți.

Îndepărtați mucegaiul din curte

Oțetul de mere elimină cu eficacitate murdăria și mucegaiul care se acumulează pe și între pietrele terasei și aleilor. Utilizarea oțetului de mere pur este o modalitate eficientă de a eradica ușor mucegaiul și murdăria.

În plus, nu numai că va restabili culoarea inițială, dar va ține departe și ierbile, buruienile și furnicile care pot coloniza terasa.

După cum puteți observa, oțetul de mere are multe utilizări în grădină. Pe lângă faptul că funcționează ca îngrășământ, agent de curățare sau pentru îndepărtarea ruginii, oțetul de mere poate ajuta și la ținerea la distanță a animalelor și dăunătorilor obișnuiți și chiar a animalelor de companie. Prin urmare, data viitoare când achiziționați materiale pentru grădinărit, nu uitați să includeți și puțin oțet de mere.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

One Comment

  1. Multiple întrebuințări ale oțetului de mere , foarte folositor și de utilitate în grădinărit.
    Interesante aceste utilități.
    Este valabil numai pentru oțetul de mere ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button