Ce să faci în grădină în funcție de fazele Lunii

Dacă ți-aș spune că tunderea gazonului în anumite zile înseamnă că vei avea nevoie să o faci mai rar, ai crede? Înainte de a arunca o privire sceptică, gândește-te la următorul aspect: influențează luna mai mult decât ne imaginam? Află în acest articol cum luna influențează culturile și plantațiile, cum afectează fiecare fază lunară plantele și cum să-ți organizezi lucrările în grădină și livadă în funcție de influența lunii.

Introducere

Luna controlează mareele, influențează apele subterane de sub picioarele noastre și chiar mișcarea fluidelor din plante. De asemenea, chiar și masele terestre continentale pot resimți influența fazelor lunii.

Conceptul de funcționare a Pământului în funcție de influența lunii este la fel de vechi ca și apariția agriculturii. Cu mult înainte ca omul să înceapă să folosească ceasuri sau calendare, totul era guvernat de fazele lunii.

În acest articol vom analiza efectele pe care luna le are asupra plantelor și sarcinile pe care le putem efectua în grădină și livadă, adaptate pentru climatul și mediul din România, în funcție de fiecare fază a lunii.

Luna Nouă

În faza de lună nouă, gravitația lunară concentrează apa în sol, determinând semințele să se umfle și să germineze. Acest factor contribuie la formarea unei rădăcini bine echilibrate și la creșterea ulterioară a frunzelor.

Este momentul ideal pentru a planta culturi anuale care produc semințe, cum ar fi salata, spanacul, țelina, broccoli, varza și culturile de cereale specifice României.

Profită de această perioadă pentru a lucra solul, a afâna straturile de pământ și a pregăti locurile pentru noile răsaduri.

Speciile lemnoase, precum anumite tipuri de arbuști specifice României, sunt de preferat a fi recoltate în această etapă. Datorită cantității reduse de apă care circulă în tulpină, procesarea și durabilitatea lemnului sunt îmbunătățite.

Este, de asemenea, un moment bun pentru a cultiva plante aromatice și medicinale autohtone.

Faza este caracterizată de o rezistență scăzută a plantelor la dăunători și boli. Este necesar să acorzi mai multă atenție și să examinezi cu grijă frunzele.

Este momentul potrivit pentru recoltarea cerealelor uscate, a castanelor și a nucilor, care, având un conținut mai mic de apă, pot fi depozitate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Lună Plină

După apogeul lunii pline, care influențează semnificativ partea aeriană a plantelor, luna începe să scadă și energia se va concentra pe rădăcini. Atracția gravitațională este puternică, favorizând formarea de umiditate în sol, dar lumina lunii este în descreștere, ceea ce stimulează creșterea rădăcinilor.

Aceasta este o perioadă favorabilă pentru plantarea culturilor de rădăcini specifice României, cum ar fi sfecla, morcovii, ceapa, și cartofii. Este, de asemenea, un moment bun pentru plantele perene, bienale, bulbi și pentru transplanturi, datorită creșterii active a rădăcinilor. Tunderea este recomandată în perioada lunii pline.

Tăiați plantele pe care doriți să le aveți mai dese, cum ar fi gardurile vii și plantele cățărătoare.

Puteți planta pomi fructiferi și specii pe care le doriți foarte dense, cum ar fi suculentele, ferigile, ierburi și arbuști. În grădina de legume, optați pentru varză, salată, rucola, broccoli etc.

Culegeți ierburi și plante medicinale, deoarece acestea sunt la apogeul concentrației de principii active și uleiuri esențiale.

Semilună Crescătoare

În faza de semilună crescătoare, forța gravitațională este mai redusă, dar lumina lunii este puternică, favorizând o creștere intensă a frunzelor. Este un moment bun pentru plantarea, mai ales cu două zile înainte de luna plină.

Culturile preferate sunt cele anuale, care cresc deasupra solului și au semințele în interiorul fructului, specifice României, cum ar fi fasolea, pepenii, mazărea, ardeii, vinetele, dovleceii și roșiile.

Tunderea în această etapă stimulează creșterea.

Este un moment excelent pentru plantare și activități care favorizează dezvoltarea partea aeriană a plantelor.

Plantați flori, frunze și arbori ornamentali, cu o preferință specială pentru plantele cățărătoare.

Fertilizați pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor, dar evitați excesul de azot pentru a preveni creșterea dezordonată.

Tăiați plantele pe care doriți să le stimulați să crească mai repede în lungime.

Luna în Descreștere

În faza de lună în descreștere, se observă o reducere a forței gravitaționale și a luminii lunare, aceasta fiind considerată o perioadă de repaus. Aceasta este, de asemenea, momentul ideal pentru plivitul între culturi, recoltarea și transplantarea.

Tunderea ierbii în această fază contribuie la încetinirea creșterii acesteia.

În ceea ce privește seva, planta absoarbe mai puțin, astfel încât este o perioadă propice pentru tăierea lemnului folosit în construcții.

Este eficient să controlați dăunătorii și bolile, deoarece insecticidele naturale sunt mai eficace în această perioadă.

Este momentul potrivit pentru a planta și recolta specii care cresc sub pământ, cum ar fi morcovi, sfeclă, napi, ceapă, ridichi și cartofi. Pentru floricultura specifică României, puteți planta amaryllis, crini și gladiole.

Îmbogățiți solul cu materie organică și aplicați mulci la straturile de cultură.

Ținând cont de aceste informații și urmărind fazele lunii, grădina dumneavoastră va deveni din ce în ce mai rodnică și mai ușor de îngrijit.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button