Cum să produci și să folosești Cărbune Vegetal pentru îmbunătățirea solului

Cărbunele vegetal poate reduce spălarea nutrienților, scade aciditatea solului și diminuează cantitatea de apă și îngrășământ folosită pentru legume și flori, oferind în același timp o multitudine de nutrienți solului. Utilizarea cărbunelui vegetal pentru plantele din grădină sau în grădina organică aduce numeroase avantaje suplimentare, iar în acest articol dorim să vă explicăm de ce și cum să folosiți cărbunele vegetal pentru a îmbunătăți în mod semnificativ solul.

De ce să adăugăm cărbune vegetal în solul de cultură?

Cărbunele vegetal este foarte poros și reține numeroși nutrienți din materia organică din care este obținut.

Cărbunele vegetal mărește capacitatea solului de a reține nutrienții esențiali pentru plante și microorganismele benefice, deoarece întârzie sau reduce spălarea nutrienților cauzată de ploaie sau irigații.

Densitatea redusă a cărbunelui vegetal ușurează solurile grele, facilitând dezvoltarea rădăcinilor, îmbunătățind drenajul și permind aerului să pătrundă în sol.

De asemenea, funcționează similar cu varul agricol pentru a crește pH-ul solului. Acest produs complet natural mărește nivelurile de calciu, magneziu, fosfor și potasiu disponibile în sol.

Este recomandat să folosești cărbune vegetal împreună cu îngrășământ sau într-un sol natural fertil, altfel s-ar putea să încetinești creșterea plantelor.

Datorită cărbunelui vegetal, poți ajuta la creșterea producției de culturi, reducerea scurgerilor de apă și permiterea solului să respire mai bine pentru o perioadă îndelungată.

Cum să produci cărbune vegetal

Poți să îți produci propriul cărbune vegetal pentru grădină sau grădina organică. Alege o zi liniștită și fără vânt pentru acest proces. Deoarece vei folosi foc deschis, asigură-te că ai la îndemână un stingător, un furtun conectat la rețea sau recipiente cu apă, pentru orice eventualitate.

Dacă ai un cuptor pe lemne, o sobă, sau un loc unde poți face un mic foc cu lemne, perfect, doar trebuie să arzi materie organică pentru a obține un bun cărbune vegetal. Adaugă frunze uscate, crengi, resturi din tăieri, lemn netratat, sau orice altă materie organică uscată.

Începe cu ceva mic pentru a aprinde focul. Ține cont că acestea vor ajunge în solul tău; nu folosi niciodată benzină sau alte produse chimice pentru a aprinde focul.

Supraveghează focul și, odată ce observi că bucățile de materie organică s-au redus și au atins o dimensiune de aproximativ cinci centimetri, stinge complet focul cu apă.

Asigură-te că focul este complet stins și lasă cărbunii să se răcească înainte de a folosi acest cărbune în sol.

Cum să aplici cărbunele vegetal în sol

Pisează cărbunele până când ajunge la dimensiunea unui bob de mazăre sau mai mic. Pentru a zdrobi cărbunele, pune-l într-un sac rezistent și lovește-l cu coada unei mături sau cu o bucată de lemn.

Folosește cărbunele vegetal în același mod în care ai folosi îngrășământul sau gunoiul de grajd. Răspândește-l ușor pe sol și amestecă-l cu mâinile sau cu o lopată pentru a se combina corect cu solul.

Poți adăuga chiar și cărbune fin la grămada ta de compost pentru a accelera procesul de compostare. Ideal este să aplici un strat de cărbune după ce ai pus un strat de material organic verde sau proaspăt, acesta va ajuta la neutralizarea eventualelor mirosuri.

Utilizări ale cărbunelui vegetal în grădină

Pe solurile cu un conținut ridicat de acid, potasiul din cenușa de lemn și cărbunele vegetal ridică echilibrul pH-ului solului și neutralizează aciditatea. Totuși, nu adăuga prea multă cenușă, deoarece dacă ridici prea mult echilibrul, potasiul îl va face prea toxic pentru plante.

Sunt suficiente 500 de grame de cenușă pentru fiecare metru pătrat de grădină. Poți și tăia cărbunele de lemn în bucăți și să-l răspândești prin grădină.

Cărbunele vegetal și cenușa vor absorbi orice îngrășământ pe care îl pui în grădină și îl vor menține pentru o perioadă îndelungată, oferind plantelor un aport lent și constant.

Când arzi lemn în șemineu, ia în considerare ce tip de lemn folosești. Lemnul tare reține mai multe nutrienți decât cel moale. Oricum, ambele rețin nutrienți, deci dacă preferi să arzi lemn moale, nu-ți face griji.

Notă: Nu folosi cărbune sau cenușă în solul plantelor precum afinul, azaleele, rododendronul sau gardenia, care prosperă în soluri acide.

Utilizări ale cărbunelui vegetal în compost

Amestecul de cărbune vegetal cu compostul va ajuta la dispersarea nutrienților și la echilibrarea acizilor adăugați în amestec.

Dacă amesteci cărbunele în compost și îl folosești în solul tău, va acționa ca un aliment excelent și echilibrat pentru plantele tale.

Când îți construiești compostul, pune un pic de cenușă sau cărbune vegetal cu fiecare strat de material pe care îl adaugi. Amestecul de cărbune și cenușă în compost ajută la descompunerea materialului și la dispersarea nutrienților.

Dacă adaugi material acid în compost, cum ar fi coji de lămâie, poți adăuga cărbune vegetal pentru a echilibra acizii și a ajuta la descompunerea resturilor alimentare.

Cărbunele vegetal ajută la eliminarea dăunătorilor

Punerea de bucăți de cărbune vegetal în grădină ajută la furnizarea treptată a nutrienților către solul de dedesubt și acționează ca o capcană mortală pentru melci și limacși.

Este suficient să adăugați un pic de cenușă în jurul plantei dorite și veți avea o barieră protectoare împotriva insectelor târâtoare.

Cărbunele vegetal, fiind absorbant și conținând potasiu, este letal pentru nevertebratele cu corp moale, cum ar fi melcii sau limacșii. Dacă melcul sau limaxul se apropie de cenușă sau de cărbune, este ca și cum le-ați arunca sare.

Acum, dacă grădina ta nu este foarte acidă sau ai echilibrul dorit, dar vrei să scapi de acești dăunători, este suficient să presari puțin în jurul bazei plantei care este în pericol de a fi devorată.

De asemenea, poți sparge cărbunele în bucăți și să-l răspândești prin grădină ca un fel de labirint mortal pentru insecte. În plus, când plouă, probabil va trebui să adaugi mai multă cenușă în jurul bazei plantelor, în cazul în care ploaia diluează sărurile din cenușă.

O farfurie cu cărbune vegetal plasată într-o zonă va absorbi orice miros sau substanță chimică pe care dorești să o elimini.

Utilizarea cărbunelui vegetal ca absorbant

Când lemnul este ars, devine mai poros, permițând cărbunelui vegetal să dezvolte capacitatea de a absorbi orice nutrienți, mirosuri și substanțe chimice din apropiere.

Ai un miros în casă sau trebuie să cureți aragazul? Pune o farfurie cu cărbune vegetal și acesta va absorbi majoritatea aromelor nedorite. S-ar putea să fie nevoie să deschizi o fereastră, dar cel puțin vei reduce disconfortul mai repede.

Compostul tău începe să miroase a amoniac? Pune un pic de cărbune vegetal sau cenușă și îl va neutraliza imediat.

Dacă pui câteva bucăți de cărbune într-o cutie cu unelte sau în alt loc unde ai lucruri, cărbunele va absorbi umezeala.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button