Infuzia de ferigă: Cum să o prepari și să o folosești pentru beneficii optime în grădină

Deși mai puțin cunoscută decât infuzia de urzică, infuzia de ferigă este chiar mai interesantă de realizat, având în vedere că materia primă se găsește din belșug în pădurile și zonele de munte din România. Fie pură, fie diluată, infuzia de ferigă are multe proprietăți, inclusiv insecticide. Este utilă atât în grădina de legume, cât și în grădina ornamentală. Află cum să prepari și să folosești infuzia de ferigă pentru a avea plante sănătoase și viguroase. Iată rețeta și sfaturile pentru a pregăti și a utiliza un îngrășământ din ferigă complet organic.

Culegerea ferigii

Este vorba despre feriga comună, care crește spontan în pădurile și zonele montane, fiind potrivită pentru infuzie. Dacă nu ai ferigă în preajma casei, profită de o plimbare prin pădure sau munte pentru a culege.

Cel mai indicat este să culegi feriga pentru infuzie la începutul verii, când aceasta își manifestă toate proprietățile la maxim. Deși o poți culege și în alte perioade ale anului, se recomandă să o faci vara.

Optează pentru ferigi care nu au mici sfere maronii pe partea de dedesubt a frunzelor. Aceste sfere nu sunt altceva decât grupe de spori sau semințe de ferigă. Dacă le culegi, s-ar putea să plantezi involuntar ferigă în grădina ta.

Tăiați tulpinile ferigii cu o foarfecă de grădină pentru a evita accidentările, deoarece frunzele pot fi ascuțite.

Cum să prepari infuzia de ferigă

Pregătirea infuziei de ferigă durează aproximativ două săptămâni, perioadă în care trebuie lăsată la macerat. Urmărește pașii de mai jos pentru a-ți prepara corect infuzia de ferigă:

  1. Taie 1 kg de frunze de ferigă proaspete.
  2. Pune-le într-un recipient din lemn sau plastic (nu metalic, pentru a evita oxidarea).
  3. Adaugă 10 litri de apă (de preferat să folosești apă de ploaie, deoarece este mai puțin dură).
  4. Acoperă amestecul cu o bucată de pânză pentru a permite aerisirea.
  5. Amestecă zilnic compoziția cu un băț pentru a favoriza fermentația.
  6. Lasă amestecul la macerat timp de aproximativ 15 zile într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.

Durata exactă a fermentației depinde de temperatura ambiantă: poate fi mai scurtă în zilele călduroase sau mai lungă în zilele reci.

Îngrășământul lichid este gata atunci când nu mai sunt bule la suprafață, ceea ce indică faptul că fermentația a luat sfârșit.

Filtrarea și stocarea infuziei de ferigă:

  1. Pune mănuși și filtrează această macerație pentru a elimina toate reziduurile și pentru a obține un lichid curat. Întinde un tifon peste un alt recipient de 10 litri și toarnă încet macerația prin acesta. Păstrează reziduul rămas după filtrare.
  2. Cu ajutorul unui pâlnie, toarnă infuzia lichidă în sticle de plastic opace (sticlele de lapte sunt perfecte). Închide bine cu un capac etanș.
  3. Infuzia de ferigă trebuie depozitată într-un loc ferit de căldură și lumină. Respectând aceste precauții, poți stoca infuzia pentru mai multe săptămâni.

Atenție: în timpul preparării, infuzia de ferigă emană un miros neplăcut. E bine să o produci într-un loc îndepărtat de locuință pentru a nu fi deranjat de miros. După ce este gata și îmbuteliată, nu vor mai exista probleme, deoarece va fi în sticle închise ermetic.

Cum să folosești infuzia de ferigă

Infuzia de ferigă este utilizată ca repelent pentru insecte, melci și limacși, ca tratament împotriva anumitor boli sau ca îngrășământ organic.

Cum să ții insectele la distanță cu infuzia de ferigă: Infuzia de ferigă are o acțiune notabilă de prevenire și combatere a insectelor, în special a păduchilor.

Împotriva păduchilor:

Aceasta include păduchi lânoși, care sunt foarte greu de controlat cu insecticide chimice, și cochinile.

Acțiune preventivă: pulverizează plantele (cu un pulverizator sub presiune) cu o soluție de 10% infuzie de ferigă diluată în apă (1 litru de infuzie la 10 litri de apă).

Acțiune curativă: pulverizează direct cu infuzie pură de ferigă pe plantele afectate. Repetă tratamentul cel puțin de două ori pe săptămână timp de două săptămâni.

Împotriva larvelor de viermi de sârmă:

Înainte de a planta cartofii, udă solul (cu o cană) cu 10% infuzie de ferigă diluată. După o săptămână, repetă operațiunea și apoi plantează cartofii.

Combaterea anumitor boli:

Infuzia de ferigă are o acțiune de prevenire și combatere a bolilor criptogamice, precum rugina și făinarea. Pulverizează-o direct, nediluată, pe plantele respective.

Utilizarea ca îngrășământ organic:

Bogată în potasiu și magneziu, infuzia de ferigă este un îngrășământ eficient.

Diluează-o în proporție de 10% în apă și udă direct la rădăcina plantelor pentru a le oferi acești nutrienți în caz de nevoie.

Repelent împotriva melcilor și limacșilor:

Infuzia de ferigă are proprietatea de a respinge melcii și limacșii;

Pulverizează plantele din grădina ta cu o soluție de 10% infuzie de ferigă diluată în apă. Sau folosește resturile rezultate în urma fabricării infuziei și răspândește-le prin grădină.

Notă: De asemenea, poți presăra în grădină bucăți de ferigă proaspătă sau uscată, care au și ele capacitatea de a respinge gastropodele.

Carina Lazăr

Administrator al acestui site. Gradinaritul a fost o pasiune inca de cand eram copil, cand mama si bunica ma invatau cum sa ingrijesc plantele si florine din gradina de acasa. Acum, imi place sa imi impartasesc cunostintele si experientele prin intermediul articolelor pe care le scriu, oferind sfaturi utile si informatii interesante pentru cei care doresc sa inceapa sau sa se perfectioneze in acest domeniu. In fiecare articol, abordez diverse subiecte legate de ingrijirea plantelor, de la alegerea soiurilor potrivite pana la tratarea problemelor de sanatate si intretinerea pe termen lung.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button