Cum să plantezi și să crești Cătușnica (Iarba pisicii)

Iarba pisicii a fost descoperită pentru prima dată în Europa, dar de atunci s-a răspândit în restul lumii, deoarece semințele de iarba pisicii au fost transportate de exploratori curajoși. În acest articol, vom prezenta cum să plantăm, să cultivăm și să recoltăm iarba pisicii și vom oferi sfaturi despre cum să profităm de calitățile sale alelopatice, homeopatice și polenizatoare.

Introducere

Iarba pisicii, un membru puternic aromat al familiei mentei, are utilizări multiple: în medicina homeopatică, ca un puternic atractor de albine, ca repelent de insecte și, desigur, este recunoscută în întreaga lume pentru că este atractivă pentru pisici.

Uneori este denumită „iarba mâței”, dar eu prefer termenul „iarba pisicii”. Nu este cel mai drăguț membru al familiei, dar este cel mai puternic și mai aromat, având cele mai mari cantități de o substanță numită nepetalactonă.

Deși mulți o consideră o buruiană, iarba pisicii, care înflorește frumos, poate avea multe utilizări în alelopatie, homeopatie și polenizare.

Acest ghid prezintă tot ceea ce trebuie să știți despre cultivarea, recoltarea și uscarea plantei preferate a felinelor, iarba pisicii.

Sfaturi pentru cultivare

Am o grădină orientată spre nord, care primește foarte puțin soare iarna, din cauza muntelui din spatele meu. Cu toate acestea, condițiile de iarnă nu au prea multă importanță pentru o plantă rezistentă, care înflorește vara, cum este iarba pisicii. Iarna, este în repaus și poate supraviețui cu ușurință la vreme foarte rece, vânturi puternice, îngheț și zăpadă.

Am plantat o plantă de iarbă de pisică în plină umbră. A crescut și a înflorit. Poate că nu a crescut la fel de mult ca unele dintre cele aflate în plin soare, dar s-a descurcat bine.

Am plantat, de asemenea, câteva într-o margine uscată lângă un zid de piatră care era parțial însorită și nu le-am udat. Chiar și așa, au crescut destul de mult și au înflorit.

Plantele de iarbă de pisică cultivate în ghiveci s-au descurcat cel mai rău, atât în plin soare, cât și la soare și la umbră.

În ciuda udării frecvente pe timp de caniculă, am sentimentul că iarba pisicii trebuie să fie în pământ și într-un spațiu în care rădăcinile sale să se poată răspândi mult și bine. Umbra, semiumbră, uscăciunea sau udarea frecventă nu par a fi lucruri care să le preocupe prea mult.

Ceea ce își doresc este spațiu pentru a crește în sol. Plantați-le la o distanță de aproximativ 40 cm pentru a le oferi spațiu.

Cultivarea prin butași (tulpini)

Este incredibil de ușor de cultivat iarba pisicii din butași. Dacă aveți un prieten sau un vecin care are iarba pisicii și aveți acces la butași, rădăcinile plantei cresc foarte ușor într-un pahar cu apă sau prin introducerea lor direct în pământ.

Trebuie doar să smulgi o bucată de tulpină de cel puțin 5 cm înălțime, să îndepărtezi frunzele inferioare și să o pui în apă. Se va înrădăcina în cel mai scurt timp, iar apoi o puteți pune într-un ghiveci sau în pământ.

Cultivarea din semințe

Mai multe surse de pe internet nu sunt sigure dacă iarba pisicii are nevoie de o perioadă rece sau nu, dar sugerează că ar trebui să petreacă cel puțin o zi într-un congelator înainte de a încerca să le germineze. Se consideră că semințele necongelate au nevoie de mai mult timp pentru a germina.

Semințele necongelate pot avea nevoie de mai mult timp pentru a germina. Așadar, cel mai bine este să le congelați timp de cel puțin o zi înainte de a începe procesul de germinare.

Cei mai mulți oameni recomandă ca semințele de iarbă de pisică să fie cultivate la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, ceea ce este corect, dar în cazul meu le-am cultivat la sfârșitul verii și le-am plantat imediat ce a venit iarna. În mod surprinzător, cele mai multe dintre ele au supraviețuit.

În mod ideal, semănați semințele în ghivece individuale sau în tăvițe pentru răsaduri, iar apoi transplantați-le la locul lor în grădină atunci când plantele au ajuns la o înălțime de cel puțin 5 cm sau mai mult.

De asemenea, le puteți planta direct în pământ, dar lăsați cel puțin 40 cm între ele, pentru a avea suficient spațiu pentru a crește.

Am aflat că iarba pisicii are o rată de germinare foarte bună. Dintr-un pachet care spunea că are aproximativ 200 de semințe, am obținut 200 de plante.

La ce să ne așteptăm în timpul sezonului de creștere

Indiferent dacă ați cultivat-o din semințe sau butași, iarba pisicii va începe să încolțească imediat ce solul se încălzește primăvara.

Poate că ați plantat o singură tulpină, dar planta de iarbă de pisică produce mult mai multe. Cel mai bine este să le plantați la o distanță de cel puțin 40 cm, pentru că, odată ce cresc în mediul lor natural, devin plante foarte mari și stufoase.

Au o perioadă lungă de înflorire, de cel puțin două luni, timp în care vor atrage mulți polenizatori în grădina dumneavoastră. Treptat, albul florilor lor cade pe măsură ce capetele de semințe se dezvoltă, iar polenizatorii continuă să manifeste un mare interes.

Când este ținută ca plantă de apartament, iarba pisicii înflorește continuu. De îndată ce o floare este îndepărtată, planta o reface imediat. Acest lucru se poate întâmpla dacă locuiți într-un climat cald.

Recolta

Ziua recoltei sosește în sfârșit. Cultivatorii comerciali aleg acea fereastră îngustă de timp dintre dezvoltarea completă a căpățânii de semințe și moartea frunzelor. Frunzele se pot recolta în orice moment, iar unii oameni recomandă recoltarea florilor imediat ce apar.

Cu toate acestea, nu este necesar să se recolteze totul. Lăsați câteva tulpini și lăsați câteva capete de semințe. Tăiați ceea ce urmează să recoltați pentru a lăsa cel puțin un nod al tulpinii pe plantă. Practic, puteți recolta aproape până la baza tulpinii.

Adunați tulpinile în mănunchiuri, astfel încât să nu fie prea strânse, și atârnați-le cu capul în jos într-un loc întunecos și răcoros, sau cel puțin într-un loc ferit de lumina directă a soarelui. Lăsați-le acolo până când sunt complet uscate. Încercați să rupeți o tijă și vedeți dacă se rupe curat sau nu. Ar trebui să se rupă ca o crenguță. Dacă nu, lăsați-o acolo mai mult timp.

Semințele pot fi colectate prin legarea unor pungi de hârtie peste capetele florilor sau puteți tăia florile și le puteți pune într-o pungă de rufe din mătase, unde pot fi atârnate să se usuce singure, păstrând toate semințele intacte.

Utilizări

Nepetalactona, ingredientul activ din iarba pisicii, este cel mai abundent în flori, apoi în frunze și în cele din urmă în tulpini. Unii spun că nu există în tulpini, dar eu sunt destul de sigură că îl simt și acolo, dar în cantități mai mici.

Ceea ce doriți să folosiți pentru a folosi iarba de pisică va determina modul în care o veți prelucra. Dacă este pentru un ceai de iarbă pisicii sau pentru plăcerea pisicii tale, atunci vei dori să îndepărtezi frunzele și florile de pe tulpini. Dacă doriți să distilați iarba pisicii uscată pentru uleiul său esențial, atunci veți avea nevoie și de tulpini.

Ulei esențial de iarba pisicii

Uleiul esențial de iarba pisicii este un produs foarte scump de cumpărat, deoarece randamentul de iarba pisicii este foarte scăzut. Se poate extrage aproximativ 0,3% din orice greutate de iarbă de pisică uscată.

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt foarte interesați de acest produs deoarece, conform propriilor cercetări, uleiul esențial de iarba pisicii pur este mai puternic decât sistemul de protecție împotriva țânțarilor DEET în condiții de laborator.

Distilarea cu aburi este de departe cel mai comun mod de a extrage uleiul esențial de iarba pisicii. Va trebui să dețineți sau să aveți acces la un kit de distilare din sticlă sau la un alambic ca al meu.

Iarba pisicii în alelopatie

Unul dintre elementele care m-au atras cel mai mult în cultivarea iarba pisicii este aptitudinea acesteia de a prezenta tendințe alelopatice. (Da, a trebuit să caut și eu pe Google. Nu se așteaptă ca grădinarii pasionați de grădinărit să cunoască termeni științifici pe care nimeni nu-i folosește în afară de oamenii de știință).

Alelopatia înseamnă capacitatea plantelor de a suprima creșterea altor plante. Există o întreagă lume nouă, despre care nu știam, în care rădăcinile unei plante comunică cu rădăcinile altei plante.

Practic, plantele de iarba pisicii suprimă buruienile. Nu o fac cât timp sunt mici și au un sistem radicular mic. Dar atunci când cresc și devine o luptă pentru spațiu, pisica câștigă.

Am fost martoră la acest lucru în propria mea grădină. Sper că fermierii vor lua aminte și vor planta plantele de iarba pisicii care atrag polenizatorii la cel puțin 30 de centimetri de culturile lor.

Iarba pisicii ca medicament homeopatic

Pe lângă alelopatie, iarba pisicii a fost folosită de secole în homeopatie pentru o serie de aplicații, printre care:

  • Agent de relaxare
  • Calmarea stomacului deranjat
  • Inducerea transpirației
  • Inducerea menstruației
  • Vindecă diareea
  • Creșterea apetitului
  • Ajută la ameliorarea simptomelor de răceală comună

Iarba pisicii ca polenizator

Toți fermierii ar trebui să cultive iarba pisicii la periferia câmpurilor lor, deoarece albinele de toate formele, mărimile și varietățile sunt foarte atrase de această plantă. Nu am mai văzut niciodată atât de multe albine în grădina mea de când am început să cultiv iarba pisicii în număr mare.

Aproape că mă simt de parcă ar trebui să le telefonez ecologiștilor de la „Salvați albinele” pentru a-i anunța. Planeta are nevoie de albine și ni se spune că acestea sunt ucise de insecticide. Cu toate acestea, cred că au fost toate în grădina mea în această vară.

Cultura dumneavoastră trebuie să atragă albinele, chiar și în calitate de grădinar de casă, iar iarba pisicii va face acest lucru pentru dumneavoastră. Și totuși, respinge alte insecte.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button