Ghidul complet de grădinărit pe terasă și balcon: cultivă legume și plante în spații reduse
În zilele noastre, multe legume și fructe mici sunt potrivite pentru cultivare în ghivece sau jardiniere. Descoperă cum să cultivi o grădină pe balcon sau terasă, fie în ghivece mari, ghivece suspendate, jardiniere, etc. Cultivarea legumelor în oraș și în spații restrânse este posibilă, să vedem cum să reușim acest lucru.
Înainte de a începe
Mai întâi de toate, asigură-te că balconul tău poate suporta greutatea ghivecelor sau a suporturilor pe care intenționezi să le instalezi. Ca regulă generală, balcoanele sunt proiectate să suporte o greutate maximă de 350 kg pe m².
De asemenea, asigură-te că respecți estetica zonei sau a clădirii tale și că nu creezi niciun disconfort pentru vecinii tăi, în special în ceea ce privește scurgerea apei de irigare.
Crearea condițiilor adecvate
Pentru a cultiva cu succes legumele în recipiente, este necesar să le oferi cele mai bune condiții. Astfel, cea mai bună expunere a grădinii tale este spre sud, sud-est sau sud-vest. Plantele mai puțin pretențioase (salată, spanac, pătrunjel) se mulțumesc cu 4 ore de soare pe zi, spre deosebire de cele mai pretențioase cum ar fi roșiile, care necesită 6 sau 8 ore de soare.
Asigură-te că pui un strat de bile de argilă în partea de jos a recipientului și o farfurie pentru a colecta apa. Udale când stratul superior al solului este uscat. Vara, udă devreme dimineața sau seara, când soarele nu mai bate direct pe plante; primăvara și toamna, udă la prânz.
Alege un pământ pentru ghivece de legume care este bogat în nutrienți, care reține apa în timp ce permite drenajul, și care rămâne flexibil și aerisit.
Pământul obișnuit din ghivece este mai sărac și va necesita un aport regulat de nutrienți. Ideală ar fi utilizarea sustratelor denumite NPK (compuse din Azot, Fosfor și Potasiu).
Alegerea recipientului potrivit
Oferă legumelor tale spațiu suficient. Legumele cresc mai bine în ghivece cât mai mult pământ au la dispoziție. Fără competiție, creșterea lor este mai ușoară și, prin urmare, mai rapidă. În recipiente mari, combină legumele cu plante companion, care adaugă culoare și țin insectele și dăunătorii la distanță.
Pentru speciile cu creștere rapidă (salată, ridichi, ierburi), alege ghivece de 15 până la 22 cm adâncime. Legumele fructifere, cum ar fi roșiile, dovlecii, vinetele sau castraveții, ar trebui să fie puse într-un recipient de cel puțin 40-45 cm adâncime.
În ceea ce privește materialul ghivecelor, alege ceramica, care permite trecerea apei și a aerului, și plasticul, care este ușor și ușor de curățat. Totuși, fii atent, deoarece ghivece de ceramica se pot sparge în condiții de îngheț – nu uita să le aduci înăuntru pe timp de iarnă, și plasticul se încălzește la soare, arzând rădăcinile – nu uita să le așezi la umbră dacă soarele este prea arzător.
Ce pot să plantez pe balconul meu?
Multe specii de legume sunt adaptate pentru cultivare în ghiveci, la fel ca toate plantele aromatice, caracteristica comună fiind creșterea rapidă și maturizarea timpurie.
În ceea ce privește plantele aromatice, acestea sunt cele mai ușor de cultivat și ocupă puțin spațiu. Cimbru, tarhon, ceapă verde, mentă, pătrunjel, le vei adopta repede pe balconul tău. Așadar, bucură-te de cultivarea legumelor tale preferate!
Printre legumele cu creștere rapidă și talie mică, perfecte pentru o grădină de balcon, ia în considerare roșiile cherry, castraveții, castraveții cornison, ardeii, dovleceii, salata, rucola și ridichile.
Morcovii și cartofii vor ocupa recipiente mai mari și vor dura mai mult timp. Fasolea și mazărea pot fi, de asemenea, semănate în ghivece mari și adânci. Dacă ai suficient spațiu și îți plac fructele de pădure, ia în considerare pomii fructiferi pitici și arbuștii.
Ridichile și roșiile cherry sunt ușor de cultivat, fiind un bun punct de plecare în grădina de balcon. Printre roșiile cherry, recomandăm soiuri productive și rezistente, cum ar fi soiul ecologic, iar printre ridichi, soiul rotund, care maturizează în doar 18 zile. Poți să plantezi roșiile cherry într-un ghiveci suspendat, la soare și adăpostit de vânt.
Ridichile trebuie semănate succesiv. Acoperă semințele lor cu câțiva centimetri de pământ și presează bine. Atenție, dacă uzi prea des ridichile, acestea vor deveni tari și aspre.
Dovlecelul necesită un ghiveci mare (30 cm în diametru) și se poate extinde peste 80 cm în plină vară, când busuiocul se va bucura de puțină umbră.
Legume asociate, soare împărțit
Consideră plantele tale ca fiind panouri solare și asigură-te că toate razele sunt captate înainte de a ajunge la sol: randament garantat!
Experimentează cu combinații: roșii și busuioc, castraveți și mărar, fasole și cimbru. Aici poți afla mai multe despre cum să asociezi plantele pentru o dezvoltare bună.
Combină plantele în mod logic: favorizează plantele cu forme complementare (plante înalte, rotunde, joase), cu cerințe de apă similare pentru a simplifica udarea (usturoi și cimbru), diferite familii (morcov, salată, fasole) cu cerințe variate, care să nu epuizeze solul de un singur element mineral, și în cele din urmă, plantele mari care oferă umbră celor mai mici ce preferă răcoarea.
Insectele dăunătoare (păduchi, musculițe albe), care pot fi identificate după miros, sunt deranjate de mirosul puternic aromatic al gălbenelelor, de aceea este interesant să le plantezi în jurul legumelor, mai ales că culorile lor se amestecă bine cu cele ale ardeilor. Încearcă și cu roșii și vinete.
Dovleceilor le place soarele, dar nu seceta. La fel și ardeilor, vinetelor sau roșiilor, care au nevoie de apă pentru a se forma și de căldură pentru a se coace. Caută o expoziție însorită, ideală în regiunile din nord, unde substratul nu se usucă prea mult.
În regiunile din sud, căldura soarelui poate arde frunzișul, chiar și când se udă regulat. Preferă o situație de semi-umbră și, mai ales, adăpostește-le de vânt.
Atât menta, cât și zmeura sunt cunoscute pentru caracterul lor invaziv. Asociază acești doi cuceritori. În acest fel, se vor controla reciproc și menta se va așeza confortabil la umbră, sub zmeura înaltă.
Pentru un ardei, asigură un ghiveci de 25 cm, care să fie plasat la soare. Până când crește, vei putea recolta două plante de salată.
Substrat adecvat pentru semănat
Turba, care încă constituie majoritatea pământului din ghivece, este un substrat ușor, dar inert, care durează mult timp până se descompune.
Pe baza acestei structuri aerisite și friabile, în care plantele se rădăcinesc ușor, metodele de a adăuga viață și microorganisme, prezente de exemplu în compost, se multiplică.
Vermicompostul este și mai bogat. Tehnica Bokashi, folosind bacterii benefice pentru viața solului.
Pregătirea substratului:
Pentru legumele gourmet (roșii, dovlecei, varză), amestecați îngrășământul și pământul pentru ghivece în părți egale. Pentru restul, contează o treime sau un sfert din compost. Utilizează vermicompost într-un strat de 2 sau 3 cm pe suprafața recipientelor. Răzuiește ușor și acoperă cu mulci.
În partea de jos a ghivecelor, 2 cm de bile de argilă asigură o bună drenare, menținând în același timp solul ușor.
Încearcă să colectezi pământ din grădină, deoarece adesea conține argilă și microorganisme. O mică proporție (5%) permite reținerea apei în sol, dar atenție, pământul din grădină cântărește o anumită greutate: pe un balcon, nu-l folosi excesiv.
Clădirile mai noi pot suporta aproximativ 350 kg/m², și jumătate dacă au fost construite înainte de 1970. Cereți mai multe informații administratorului de condominii. Nu uita să iei în considerare mobilierul, provizia de apă, greutatea ta, etc.
Udarea, cum să o faci corect:
Colectarea apei de ploaie este întotdeauna o idee bună, dar ține cont că 1 litru de apă cântărește 1 kg. Chiar și o mică rezervă poate deveni rapid foarte grea pe un balcon suspendat. Fă-ți calculele și cântărește toate ghivecele.
Cât de des posibil, distribuie sarcina atârnând ghivecele pe perete. Logic, terasele și balcoanele sunt proiectate pentru a evacua apa de ploaie, și prin urmare excesul de apă… dar ce sens are să o risipești?
Dacă nu poți colecta apa de ploaie, poți folosi apa de la robinet, dar lasă apa într-un recipient deschis timp de 1 sau 2 zile pentru a permite clorului să se evapore. Adaugă puțin îngrășământ pentru a adăuga microorganisme. Fă o primă trecere prin toate ghivecele, apoi una a doua, îngrășământul va avea timp să absoarbă mai multă apă.
Fisurile și infiltrările sunt principalele cauze ale eșecului pe balcoane și terase suspendate. Înainte de a instala ghivecele, asigură-te că apa se scurge fără a deteriora construcția sau a deranja vecinii.
Cât de des posibil, instalează recipiente de colectare ușor de golit: tăvi, dispozitive de colectare a apei, farfurii… Dacă udarea se face cu furtun, folosește un capăt de duș ajustabil pentru a evita stropirea și compactarea pământului din ghiveci.
Trebuie să uzi devreme dimineața sau la apusul soarelui, niciodată când soarele bate direct pe plante, acest lucru afectează creșterea și poate arde frunzele. De asemenea, când uzi, fă-o doar la nivelul solului, nu uda frunzișul, amintește-ți că dacă plantele sunt foarte apropiate și le udăm în fiecare zi, poate apărea apariția de ciuperci pe frunze și tulpini.
Oprirea evaporării apei
În ghivece sau în grădină, cea mai eficace metodă de a economisi apă este limitarea evaporării prin acoperirea spațiului dintre plante cu mulci. Aplică mulciul imediat ce plantele sunt plantate, o singură dată, pentru toată vara.
Într-o grădină, fânul lung rămâne ușor de utilizat. Fânul este ușor, foarte ieftin (mai ales când poate fi recuperat din câmpurile înconjurătoare – preferabil organic, fără erbicide).
Pentru o eficiență reală, pune un strat de cel puțin 6 sau 7 cm. Sfat: reciclează cojile de legume, introducându-le sub fân. Aici poți afla mai multe despre cum să faci și să aplici mulci.
Unele tipuri de mulci au avantajul de a reține apă, oferind o mică rezervă de suprafață de fiecare dată când plouă, ceea ce ajută la răcirea plantelor când iese soarele. Cojile de hrișcă sunt eficiente la un strat de 2 până la 4 cm. Un sac de 50 l (7 kg) este suficient pentru a acoperi o suprafață de aproximativ 2 m^2.
Udă după ce ai răspândit mulciul pentru a evita aglomerarea și zborul cojilor. Ideal ar fi să plasezi furtunuri poroase sau de picurare înainte de mulci, astfel încât apa să curgă direct în pământul din ghivece și să fie protejată de evaporare de mulci.