Cum să recoltezi și să păstrezi semințe din grădină

Unele legume precum roșiile și fasolea produc semințe care reflectă caracteristicile plantei-mamă, în timp ce altele dau naștere unei progenituri diferite. Colectarea propriilor semințe, fie că sunt de flori sau legume, este fascinantă pentru plăcerea de a fi autonom și pentru a reduce costurile. În acest articol, îți arătăm cum să recoltezi și să păstrezi semințe din grădină sau din grădinărit.

Focalizare pe reproducerea plantelor

Plante autogame

Cele mai simple semințe de produs provin de la plante anuale și bienale alese dintre plantele autogame. Păstrarea caracteristicilor specifice se menține deoarece acestea se reproduc folosind propriul lor polen în mod preferențial, adesea chiar înainte de deschiderea florii.

Legumele includ salată, spanac, sfeclă, mazăre și leguminoase. Florile includ violete, panseluțe și zinnia.

Plante cu polenizare încrucișată

Majoritatea plantelor se polenizează între ovulul unei flori și polenul altei flori sau chiar al unei alte plante datorită vântului, muncii insectelor polenizatoare sau altor factori. Aceste legume includ praz, varză, dovleac, ridiche, ceapă, ardei, roșie, etc.

Pentru legume din familia cucurbitaceelor precum dovlecei, castraveți sau pepeni, este recomandat să cultivi doar o specie și varietate. De exemplu, alege între castraveții de murat și cei de salată. Pe de altă parte, poți cultiva un dovlecel și un pepene împreună, deoarece nu există risc de încrucișare între ele.

Alege plantele mature pentru a recolta semințele lor

Alege cele mai viguroase și sănătoase plante cu caracteristicile dorite. Plantează un băț pentru a identifica plantele care ți-au captat atenția în timpul cultivării și cele care beneficiază de multă lumină solară, deoarece conservarea semințelor va fi mai bună în aceste condiții.

Este recomandat să recoltezi semințe de la mai multe plante pentru a menține diversitatea genetică; altfel, pot apărea mutații care pot duce la pierderea varietății pe termen lung. Deoarece unele boli pot fi transmise prin semințe, alege întotdeauna de la plante sănătoase.

Evită excesul de apă și îngrășământ la plantele mature, deoarece aceasta poate slăbi producția de semințe. Cu toate acestea, lipsa de apă împiedică formarea semințelor, așa că udă-le suficient o dată pe săptămână.

Cum să recoltezi semințele

Recoltarea semințelor de la fructe cărnoase (pepeni, castraveți, dovleci…) Recoltează fructul atunci când este copt sau chiar puțin mai târziu, când este pe punctul de a cădea de pe plantă. Separă pulpa de semințe, spală-le cu apă și pune-le pe o foaie de ziar sau pe un tulle pentru a se usca într-un loc bine ventilat și întunecat.

Când semințele sunt complet uscate, le poți depozita în borcane de sticlă pentru o conservare mai bună.

Recoltarea semințelor de roșii

Pentru a recolta semințe de roșie, este recomandat să alegi cele mai mari, cu o culoare frumoasă și fără semne de boli. Așteaptă ca roșia să fie foarte coaptă, aproape căzută de pe plantă, sau dacă a căzut deja, este chiar mai bine. Astfel, ne asigurăm că semințele sunt bine coapte.

Taie roșia pe jumătate și extrage semințele cu sucul folosind vârful unui cuțit. Lasă semințele 2 sau 3 zile într-un borcan cu puțină apă.

Vei observa că apare o mucegai pe suprafață și semințele se scufundă la fund; atunci strecoară semințele și spală-le cu apă curată de mai multe ori pentru a îndepărta resturile de gel care le acoperă.

În final, întinde semințele pe un ștergar și lasă-le să se usuce la umbră; când sunt uscate, rașchetează-le ușor cu un cuțit pentru a le îndepărta.

Notă: nu este recomandat să folosești șervețele de hârtie pentru a usca semințele de roșie, deoarece acestea tind să se lipească și este foarte greu să le îndepărtezi.

Semințele de la fructe uscate

Semințele de fasole și mazăre se recoltează atunci când păstaia s-a uscat complet pe plantă și începe să se deschidă.

Dacă finalul sezonului este ploios și pentru a preveni răspândirea semințelor în natură, poți recolta puțin înainte de a fi complet coapte și le poți lăsa să se usuce în casă până când sunt complet uscate; apoi le poți scoate din păstaie și depozita.

Plante rizomatoase (ceapă, sfeclă, morcov…)

Semințele plantelor rizomatoase tind să apară sub formă de spice. Din acest motiv, trebuie să lași unul sau două exemplare să înflorească; aceasta se întâmplă la mijlocul verii, iar recoltarea semințelor începe în toamnă, când sunt bine coapte.

Așteaptă până când semințele devin maro și se desprind ușor de pe plantă. Apoi, colectează-le și lasă-le la uscat la umbră pentru câteva zile, pentru a elimina umiditatea reziduală, și păstrează-le pentru sezonul următor de plantare.

Recoltarea semințelor de la plante cu frunze

La fel ca plantele rizomatoase, plantele cu frunze produc semințe sub formă de spice, iar înflorirea începe la mijlocul verii. Pentru a recolta cele mai bune semințe, așteaptă ca spica și florile mici să se usuce complet pe plantă.

Odată uscate, colectează florile închise într-un recipient pentru a nu le pierde. Apoi, folosește o masă pentru a extrage semințele din flori, având în vedere că fiecare floare are mai multe semințe mici de culoare neagră. După ce le-ai separat de florile lor, le poți depozita.

Cum să păstrezi semințele

După un timp suficient, dacă observi că nu mai au deloc umiditate sau mucegai, le poți depozita în borcane ermetice, în pungi etanșe sau în orice material care nu permite intrarea aerului sau a umidității. De aceea, trebuie să eviți depozitarea semințelor în hârtie, decât dacă vrei să le plantezi imediat.

Scrie numele soiului și anul recoltei pe o bucată de hârtie și pune-o în pungă sau borcan pentru a le identifica atunci când vrei să le plantezi.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button