Cum să utilizăm cenușa de lemn în grădină

Dacă ai o grădină și un șemineu, atunci ar trebui să știi că cenușa rezultată din arderea lemnului poate fi utilă pentru întreținerea spațiului tău verde. De fapt, în loc să arunci cenușa de lemn la gunoi, păstrează-o pentru îngrijirea grădinii tale organice. Astfel, cenușa de lemn poate fi reciclată într-un mod interesant, oferind în același timp un îngrijire de calitate solului și plantelor.

Mai jos vom explora toate utilizările comune ale cenușei în grădină, învață cum să folosești cenușa de lemn pentru a avea plante mai productive și sănătoase.

cenusa ingrasamant pentru pamantul din gradina

Un fertilizant de nădejde

Cenușa de lemn este un fertilizant foarte valoros care va hrăni plantele și le va furniza elemente minerale esențiale pentru creșterea lor corespunzătoare: magneziu, potasiu, fosfor, calciu și siliciu.

Toate aceste oligoelemente vor permite, în particular, ca plantele, precum și arborii și arbuștii din grădina ta să aibă o producție floriferă, dar și mai bogată de fructe și legume.

De asemenea, un sol îmbogățit cu cenușă de lemn va fi mai puțin acid, ceea ce va permite de asemenea rădăcinilor să se dezvolte mai vigoros. Cenușa este, de asemenea, un bun îmbunătățitor de sol deoarece calciul este important în acesta și, prin urmare, ajută la îmbunătățirea fertilității solului.

Amendarea cu cenușă de lemn stimulează în mod special dezvoltarea legumelor radiculare (napi, morcovi…), legumelor florifere (broccoli, conopidă…) și legumelor fructifere (castraveți, roșii, vinete…), citrice, fructe mici și plante precum bambus și trandafiri.

În timpul iernii, poți presăra cenușă de lemn în grădină peste plante pentru a evita înghețul.

Îngrijirea solului cu cenușă

Cenușa de lemn acționează ca un adevărat tratament pentru soluri și ajută la îmbunătățirea acestora, ceea ce va fi benefic pentru plante. De fapt, permite corectarea acidității solurilor, ceea ce ajută la o mai bună dezvoltare a rădăcinilor și la o reducere semnificativă sau chiar totală a mușchiului.

Dacă solul tău este acoperit de iarbă, nu te îngrijora, cenușa de lemn nu îl va afecta deloc, ci dimpotrivă, îl va fertiliza. În plus, îmbunătățește filtrarea apei și previne înecarea solului.

Cenușa de lemn are particularitatea de a atrage microorganisme benefice pentru sol, precum și râmele de pământ, care sunt esențiale pentru sănătatea unei grădini.

Repelent împotriva dăunătorilor

Grădinile sunt adesea invadate de gasteropode, melci și limacși, care se delectează cu frunzele plantelor și legumelor plantate acolo.

Pentru a proteja plantele tinere de aceste atacuri într-un mod complet natural, trebuie doar să presari cenușă de lemn în jurul lor. Asigură-te că repeți acest presărat regulat, deoarece ploaia sau roua slăbesc această barieră protectoare.

De asemenea, se poate presăra cenușă de lemn în jurul ridichilor și al varzei, victime ale apetitului gândacilor de frunze, mici gândaci care sunt deosebit de distructivi pentru culturi.

Presărarea cenușei de lemn în jurul plantelor cu frunze largi și legumelor, cum ar fi varza, va menține afidele la distanță.

Cenușă de lemn pentru compost

Trebuie să știi că poți adăuga, deși în cantități mici, cenușă de lemn la compostul tău. De fapt, adăugarea unui pumn de cenușă de lemn în acesta ajută la limitarea mirosurilor neplăcute care tind să fie eliberate, dar îl și îmbogățește.

Ai grijă să nu adaugi în cantități mari deoarece prea multă cenușă în compost ar putea împiedica aerarea corectă, care este esențială pentru descompunerea adecvată a elementelor. Prea multă cenușă de lemn ar putea de asemenea să conducă la o scădere a activității bacteriene.

Cenușa – produs natural cu utilizări multiple

Pe lângă utilizările pe care tocmai le-am menționat, benefice atât pentru plante cât și pentru sol, cenușa de lemn poate fi folosită în mai multe moduri;

De exemplu, poate fi folosită în locul sării grosiere sau al bicarbonatului de sodiu pentru a îndepărta zăpada de pe aleile de acces. Deoarece textura sa este similară cu cea a zăpezii, ajută la topirea acesteia mai rapid când este presărată peste ea. De asemenea, poți presăra cenușă pe cărări înghețate pentru a preveni alunecarea.

De asemenea, poți folosi cenușa de lemn ca agent protector pentru bulbii tăi de plantare. Pentru asta, înfășoară bulbii unul câte unul în cenușă de lemn înainte de a-i planta în pământ, pentru a-i proteja de atacurile fungilor și limacșilor.

Întrebări frecvente despre utilizarea cenușii de lemn

Toate tipurile de cenușa sunt bune?

Nu. Trebuie utilizate doar cenușile de lemn netratat (cenușă de șemineu, de sobă pe lemn). Cenușile de cărbune mineral sunt foarte toxice.

Cerne cenușa dacă rămân bucăți mari de cărbune, sau dacă vrei să faci un amestec de cenușă pentru pomi fructiferi.

Este bună pentru utilizare în toate tipurile de sol?

Nu. Alcalinizează solul și, într-un sol foarte calcaros, încep problemele asociate acestui tip de soluri. Într-adevăr, excesul de calcar provoacă un blocaj în asimilarea oligoelementelor esențiale, cum ar fi fierul, iar frunzele devin galbene, acest lucru fiind numit cloroză.

Există un moment ideal pentru a o presăra în grădină?

DA. În primăvară și vară. Dacă o faci mai devreme, potasa conținută în cenușă, care este solubilă, ar fi spălată ușor de ploile de iarnă. Este mai bine să presari cenușa peste un mulci și nu direct pe sol.

Pot pune cenușă în compost?

DA. Dar în cantități limitate. Textura sa fină și conținutul său ridicat de calcar îngreunează aerarea bună a compostului și încetinește activitatea bacteriană și, prin urmare, descompunerea corectă a elementelor. Câțiva pumni dispersați din când în când sunt suficienți.

Ce plante pot beneficia de cenușa de lemn?

Plantelor acidofile (rododendroni, azalee, camelii, arțari japonezi, etc.) nu le place această adăugare masivă de calcar. Pe de altă parte, cenușa este benefică pentru legume și fructe de pădure. Tufișurile mici și pomi fructiferi beneficiază, de asemenea, în primăvară. Și trandafirii și bambusii beneficiază de asemenea.

Poți pune o găleată plină cu cenușă la baza unui copac?

Nu pune o găleată plină la picioarele unui copac, altfel solul va fi dezechilibrat. Nu trebuie să depășești 100 de grame de cenușă pe m2 pe an.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button