Cum să cultivi o grădină de legume într-un apartament

Visezi la o grădină, dar locuiești într-un apartament? Vești bune! Este foarte posibil să creezi una în interior. Unele plante pot crește în spații mici. Mulțumită micuței grădini din apartamentul tău, poți cultiva diverse soiuri de fructe sau plante cu frunziș bogat. Dar nu orice fruct sau legumă și nu în orice formă, Grădina Magică îți oferă câteva sfaturi pentru a-ți cultiva grădina în cele mai bune condiții în apartamentul și pe balconul tău. Chiar dacă nu vei obține rezultate la fel de bune ca într-o grădină, merită să încerci.

Unde să instalezi grădina interioară?

Aceasta este prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui înainte de a face pasul. Într-adevăr, locația este crucială. Poți cultiva plante doar în anumite zone ale apartamentului tău. Pe de altă parte, va trebui să te gândești și la dimensiunea pe care i-o vei acorda.

Dacă ai un balcon, este ideal. Dar dacă nu ai, alege o cameră însorită pe care să o poți deschide ușor pentru a o ventila. Lângă o fereastră sau un balcon este un loc perfect. Dacă este necesar, pregătește o mică masă sau bancă de lucru pentru a-ți susține plantele.

Dacă camera nu primește multă lumină solară, nu totul este pierdut. Poți folosi lămpi specifice pentru a-ți cultiva fructele și legumele în cele mai bune condiții posibile.

Ce echipamente sunt necesare pentru a crea o grădină acasă?

Astăzi, există multe containere disponibile pentru cultivare în interior sau pe un balcon. Unele containere sunt chiar echipate cu picioare pentru a fi la nivelul omului.

În funcție de dimensiunea plantelor pe care dorești să le cultivi, adaptează-ți containerele. De exemplu, nu este necesar să ai un container mare pentru plante aromatice simple. Pe de altă parte, roșiile nu cresc bine în ghivece de pământ prea mici.

Asigură-te că containerele au găuri în partea de jos pentru a drena apa. Acest lucru va preveni putrezirea rădăcinilor și astfel va evita ca planta ta să moară. Desigur, va trebui să pui farfurii sub ghivece pentru a colecta apa în exces.

Dacă aveți un balcon, puteți, de asemenea, să creați un ghiveci cu patru scânduri de lemn. Tot ce trebuie să faceți este să puneți pe ele o folie geotextil sau o husă respirabilă și să puneți pământ în interior.

Poți opta și pentru cultivarea verticală. Există containere comerciale pregătite pentru acest lucru, sau poți să-ți faci propriile containere cu destul de ușurință folosind sârme sau bețe.

Ai grijă de plantele tale

Acesta este fundamentul cultivării în apartamente. De fapt, va trebui să te asiguri că plantele tale sunt suficient de umezite, mai ales dacă sunt plasate în spatele unei ferestre și în cameră este cald. Acestea se pot deshidrata foarte repede.

Dacă observi că frunzele încep să se ardă și să se usuce, mută planta mai înapoi. Probabil este prea aproape de fereastră, care acționează ca un cuptor și arde frunzele.

Asigură-te că adaugi nutrienți extra în solul tău. Cu timpul, aceștia se vor epuiza și nu se vor reînnoi. De exemplu, asigură-te că adaugi calciu prin intermediul cojilor de ou măcinate, etc.

Ce plante vor crește în interior?

Nu toate plantele de grădină pot fi cultivate într-un apartament. Iată o mică listă cu ceea ce poți planta în casa ta sau pe balconul tău:

Plante aromatice (busuioc, pătrunjel, coriandru, mentă, arpagic, cimbru, etc.)

  • Roșii cherry
  • Tomate
  • Ardei
  • Varză mini
  • Ridichi
  • Rucola
  • Sfeclă roșie
  • Cartofi
  • Ceapă
  • Salată verde
  • Spanac
  • Pătrunjel
  • Usturoi
  • Căpșuni
  • Vinete
  • Morcov
  • Castravete
  • Fasole

Este de asemenea posibil să cultivi citrice în ghivece, cum ar fi lămâi, mandarine, portocale, etc. Doar că vor avea nevoie de un ghiveci mare pentru a se putea dezvolta corect. Pe de altă parte, dovleceii, dovleacul, pepenele, kiwi, coacăzele negre și rozmarinul nu pot fi cultivate în interior, deoarece plantele sunt foarte voluminoase.

Achiziționarea plantelor sau germinarea?

Poți alege între a cumpăra plante de la magazinele de grădinărit sau poți să-ți faci propriile plante din sămânță plantând semințele în ghivece și apoi transplantându-le în ghivece sau recipiente mai mari.

Oricum ai alege, întotdeauna optează pentru un pământ destinat ghivecelor pentru semințele și plantele tale. Acesta va fi îmbogățit cu nutrienți și va promova creșterea.

Dacă plantele tale tind să crească rapid la început, creșterea lor poate să stagneze sau chiar să se oprească foarte repede. Aceasta este unul dintre semnalele că ar putea fi momentul să schimbi ghiveciul. Unele plante au nevoie de mai mult spațiu pentru rădăcinile lor pentru a crește în cel mai bun mod posibil.

Cultivarea unei grădini pe balcon

Pentru a cultiva legumele în cele mai bune condiții, este preferabil să ai o terasă sau un balcon luminos, dar fără a le expune la lumina solară constantă. Aproximativ 5 ore de lumină pe zi sunt suficiente pentru legumele tale.

Dacă balconul tău este parțial umbrit, fii strategic în plantarea ta și plasează alimentele care apreciază pământul răcoros în umbră. Acesta este cazul mentei, măcrișului sau spanacului. Pe de altă parte, evită zonele în care bate vântul, altfel grădina ta se va usca prea repede.

Deși primăvara este sezonul ideal pentru a-ți începe grădina, nu există nicio condiție climatică esențială, cu excepția evitării perioadelor de îngheț puternic pentru plantele tale.

Acordă atenție greutății grădinii tale, și astfel cantității de pământ, pentru a nu suprasolicita balconul. De exemplu; roșiile, ardeii și vinetele necesită o cantitate mai mare de pământ decât plantele aromatice, deoarece sistemul lor radicular este mai dezvoltat.

Pentru mai multe informații și sfaturi utile, vizitează pagina Ghidul complet de grădinărit pe terasă și balcon și descoperă un ghid detaliat despre cultivarea legumelor pe balcon sau terasă.

Acum ești pregătit să-ți amenajezi grădina interioară și să te bucuri de recoltele pe care le vei culege. Scoate uneltele de grădinărit și implică-te în această grădină urbană și organică pentru o alimentație sănătoasă.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button