Floarea-soarelui – totul despre însămânțare, creștere și recoltare

Floarea-soarelui este o plantă anuală mare și dreaptă, unele soiuri ajungând până la 3 m înălțime. Tulpinile sale rigide și aspre au un frunziș verde abundent și, în special pe parcursul verii, se caracterizează prin florile sale magnifice, uriașe, cu petale de un galben strălucitor care înconjoară o inimă maro. Aflați cum să plantați floarea-soarelui în ghiveci sau în grădină. În acest articol vă arătăm cum să plantați și să cultivați floarea-soarelui în mod organic.

Când și unde să plantezi floarea-soarelui

Plantați floarea-soarelui în câmp deschis la începutul primăverii, odată ce riscul de îngheț a trecut și solul nu este înghețat sau prea rece. Floarea-soarelui este foarte sensibilă la transplantare, așa că nu ar trebui să fie semănată în răsadnițe și apoi transplantată direct în pământ.

Alegeți un loc însorit în grădină și semănați direct semințele. Dacă aveți de gând să cultivați floarea-soarelui în ghiveci, alegeți un ghiveci foarte mare pentru a nu fi nevoiți să transplantați. Un ghiveci potrivit ar fi unul cu o adâncime de cel puțin 30 cm.

Cum să plantezi floarea-soarelui

Pregătiți terenul prin afânarea solului la o adâncime de aproximativ 30 cm. Îndepărtați pietrele și rădăcinile altor plante rămase în sol. Înmuiați solul prin spargerea bulgărilor de pământ pentru a face solul cât mai liber posibil, adăugați compost pentru a îmbogăți solul și a oferi hrană pentru viitoarele plante de floarea-soarelui.

Floarea-soarelui se plantează în rânduri la o distanță de aproximativ 20 cm unul de celălalt. Se întinde un rând de pământ și se face o brazdă în mijloc la aproximativ 2 cm adâncime. Răspândiți semințele una câte una, la o distanță de 20 cm între ele. Acoperiți cu pământ și udați imediat, încercând să nu faceți bălți pentru a nu pierde semințele.

Imediat după ce ați semănat semințele de floarea-soarelui, puneți un strat de mulci organic pentru a proteja solul de soare și pentru a-l menține umed pentru o perioadă mai lungă de timp.

Dacă doriți să semănați floarea-soarelui în ghiveci, alegeți recipiente cu o adâncime de cel puțin 30 cm și, în mod ideal, cu o lățime de 60 cm, umplute cu pământ amestecat cu compost sau îngrășământ organic.

Irigarea culturilor de floarea-soarelui

În sol

Cu siguranță, datorită creșterii sale viguroase și a vegetației puternice, floarea-soarelui necesită o udare foarte atentă în timpul dezvoltării sale. Udarea poate fi redusă în mod semnificativ de îndată ce planta înflorește.

Pentru a evita uscăciunea extremă a solului, nu uitați să puneți un strat bun de mulci organic pe sol, la piciorul plantelor.

În ghivece

Plantele cultivate în ghivece sunt mai sensibile la secetă decât cele cultivate direct în sol. Prin urmare, trebuie acordată o atenție deosebită udării florilor de floarea-soarelui în ghiveci.

Un truc pentru a ști dacă este necesară udarea este să băgați unul sau două degete în pământ, dacă observați umezeală, nu este nevoie să udați, dar dacă observați că este prea uscat, udați. Acest lucru se datorează faptului că partea de deasupra solului tinde să se usuce mai întâi, dar sub pământ umiditatea tinde să rămână în sol mai mult timp.

Ca regulă generală pentru toate plantele, nu uitați să udați floarea-soarelui la sfârșitul după-amiezii, când soarele nu strălucește direct asupra culturii, pentru a preveni ca planta să sufere sau să moară. Dacă nu puteți face acest lucru în acel moment, puteți uda foarte devreme dimineața, dar cât mai departe de amiază.

Când și cum se recoltează floarea-soarelui

Floarea-soarelui se recoltează la sfârșitul verii sau la începutul toamnei, când frunzele încep să se usuce. Puteți scoate o sămânță și o puteți strânge cu degetele, dacă este fermă și nu se rupe înseamnă că este gata de recoltare.

Tăiați întreaga floare exact unde se termină tulpina și lăsați-le în floare încă câteva zile la soare pentru a se usca complet. Apoi puteți începe să le îndepărtați și, dacă doriți, să le depozitați într-un loc uscat și întunecat.

Pentru păstrarea pe termen lung, folosiți un borcan de sticlă cu capac etanș. În acest fel, puteți depozita semințele de floarea-soarelui până la următorul sezon de plantare fără probleme.

Fertilizarea florii-soarelui

Floarea-soarelui nu are nevoie de niciun îngrășământ. Dimpotrivă, fertilizarea excesivă cu azot favorizează dezvoltarea frunzelor în detrimentul înfloririi și face planta mai sensibilă la atacuri de boli și dăunători.

Dăunători și boli ale florii-soarelui

Mai multe boli și unii dăunători pot afecta culturile de floarea-soarelui în câmp. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă în grădină. Cu toate acestea, plantele tinere pot fi ciugulite de melci.

Ce puteți face în această privință? Dacă observați prezența acestor mici creaturi, puteți face bariere în jurul plantei cu cenușă, zaț de cafea sau coji de ouă.

De asemenea, puteți folosi câteva granule de ortofosfat de fier. Acest produs natural, fabricat din fier reciclat, este selectiv; acționează numai asupra gasteropodelor, împiedicându-le să se hrănească, și nu afectează plantele.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button