7 Rețete de produse naturale pentru curățenie in casă

Casa ta este cuibul tău. Locul în care te odihnești și găsești un răgaz din lumea nebună din afara zidurilor tale. De aceea, nimic nu este mai bun decât să o păstrezi curată și proaspătă. După cum știți deja, produsele de curățenie din comerț nu sunt bune pentru sănătate, deoarece principalele lor ingrediente sunt pe bază de substanțe chimice, așa că astăzi vrem să vă arătăm cum să vă curățați casa cu ingrediente naturale. Vom vedea 7 rețete pentru a realiza produse de curățenie naturale, foarte eficiente și care respectă mediul și sănătatea noastră.

De ce să vă faceți propriile produse de curățare?

  • A avea o casă curată în mod natural este, de fapt, o formă foarte benefică de autoîngrijire.
  • Înlocuirea produselor de curățare convenționale cu produse naturale de bricolaj și o rutină de curățenie ecologică vă ajută întreaga familie să fie mai sănătoasă și să aibă mai puține alergii.
  • Crește calitatea aerului din interior.
  • Reduce costurile de curățare, deoarece majoritatea produselor de bricolaj sunt mai ieftine și mai sigure de realizat.
  • Acestea vă oferă un loc mai sigur în care să fiți, să gătiți, să mâncați, să vă spălați și să trăiți.
  • Odată ce nu mai stropiți fiecare suprafață cu dezinfectant chimic, puteți avea încredere în locul unde puneți mâncarea pe orice blat sau masă.
  • Există un sentiment extraordinar de libertate într-o casă curată în mod natural, că totul este în siguranță. Ceea ce este extrem de important în cazul bebelușilor și copiilor de acasă.

Se pare că întotdeauna au existat soluții naturale pentru curățarea casei. Citiți în continuare 7 rețete testate și adevărate, care ne-au parvenit până la noi și care au fost folosite continuu de-a lungul anilor. Toate acestea vă vor oferi o bază solidă pentru a începe să vă curățați casa într-un mod natural, simplu și durabil.

Ingrediente pentru a face produse de curățenie naturale

Odată ce începi să îți faci propriile produse de curățenie de casă și descoperi cât de ușor este, în curând le vei arăta și altora. Spuneți-le și prietenilor și familiei dumneavoastră despre beneficiile unei case curate în mod natural.

O casă curată în mod natural nu numai că miroase mai bine, dar poate mirosi așa cum vă doriți cu ajutorul uleiurilor esențiale. În plus, de multe ori se economisesc bani.

Tot ce ai nevoie pentru a începe sunt următoarele ingrediente naturale, dintre care multe dintre ele s-ar putea să le ai deja acasă.

  • Bicarbonat de sodiu
  • Oțet
  • Uleiuri esențiale
  • Săpun de castilă
  • Lămâi
  • Sare
  • Ierburi proaspete și uscate

Veți avea nevoie, de asemenea, de câteva sticle de spray, cârpe de diferite dimensiuni, bureți și ceva energie pentru a începe să frecați.

7 rețete de produse naturale de curățenie pentru casă

Înainte de a vă face poftă să vă îndepărtați de ecran și să vă apucați de curățenie în casă, să trecem la rețete de curățenie. Destul cu filozofia de curățare naturală pentru moment.

Detergent natural universal

Acest detergent de uz casnic natural universal poate fi folosit pe masă, pe blaturi, pe frigider, în baie și chiar și la chiuvetă. Considerați că acesta este unul dintre cei mai buni detergenți universali pe care îi veți găsi:

  • 3/4 cană de oțet alb distilat.
  • 3 căni de apă distilată
  • 30 picături de uleiuri esențiale (citrice organice, grapefruit, arbore de ceai, bergamotă, busuioc sau eucalipt)

Amestecați toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și agitați bine de fiecare dată înainte de utilizare. În cazul uleiurilor esențiale, alegeți parfumul preferat și treceți la altul atunci când rămâneți fără.

Notă: Nu pulverizați niciodată oțet pe marmură, granit sau alte blaturi sau podele din piatră, deoarece va deteriora suprafața. În acest caz, în loc să faceți un detergent universal, folosiți acest detergent de casă pentru granit.

Detergent natural pentru sticlă

Acum aveți șansa de a vă alătura mulțimii mai puțin populare de femei și bărbați, care îmbrățișează simplitatea și viața naturală. Cei care își îngrijesc geamurile și oglinzile cu produse non-toxice. Acum, există mai multe rețete pentru curățarea naturală a sticlei și toate au meritele lor, deși aceasta este preferata noastră, deoarece este simplă și foarte eficientă.

  • 2 căni de apă distilată
  • 2 linguri de oțet alb
  • 5-10 picături de ulei esențial

Adăugați toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator, agitați și pulverizați cu generozitate oglinzile și geamurile atunci când doriți ca acestea să strălucească.

Cheia pentru o suprafață fără urme constă în ceea ce folosiți pentru a curăța sticla. O cârpă foarte uzată și dens țesută va fi suficientă, deși hârtia de ziar alb-negru este secretul succesului în curățarea sticlei.

Spray antipraf

Deoarece praful este inevitabil, industria a găsit o modalitate de a-l combate. În cel mai bun caz, aduce o întreagă linie de ceară, parfumuri dăunătoare și substanțe chimice pentru a-l îmblânzi. Adesea, acesta vine într-o cutie de aerosoli, care este, de asemenea, dăunătoare pentru mediu, și este destul de scump pentru ceea ce face.

Care sunt alternativele? Spray-uri de casă care conțin doar apă, săpun de castilă și uleiuri esențiale într-o sticlă cu pulverizator cu pulverizare fină.

  • ⅓ cană de apă
  • ½ lingură de săpun lichid de castilă
  • 8 picături de ulei esențial de portocale dulci
  • 4 picături de ulei esențial de lemn de cedru
  • 4 picături de ulei esențial de lămâie
  • Sticlă de pulverizare cu duză fină de pulverizare

Se combină toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și se agită bine pentru a se amesteca. Pulverizați spray-ul de casă pentru praf pe o cârpă moale și uscată și ștergeți suprafața dorită.

Atenție: testați acest spray de praf pe o zonă discretă a mobilei din lemn înainte de a-l folosi pe întreaga suprafață.

Detergent pentru toaletă

Nici măcar nu ai nevoie de o rețetă! Tot ce trebuie să faci este să ai un borcan de „bicarbonat de sodiu” și un borcan de oțet pur.

Se presară 2-4 linguri de bicarbonat de sodiu sub marginea vasului de toaletă, apoi se pulverizează oțet până când acesta face bule și spumă. Lăsați să stea câteva minute înainte de a freca cu peria.

Faceți acest lucru des, pentru a preveni acumularea de pete de apă dură.

Soluție de curățare a pardoselilor din gresie și linoleum

Cu toții avem podele diferite, așa că vom avea nevoie de soluții de curățare diferite. Pentru pardoselile din linoleum și gresie, puteți face un amestec de curățare de unică folosință într-o găleată care să conțină:

  • 1,5 litri de apă caldă
  • 1/2 până la 3/4 cană de oțet (în funcție de cât de murdară este podeaua)
  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de săpun de castilă
  • Uleiuri esențiale (opțional)

Luați mopul de frecat podelele și spălați-le ca de obicei folosind această rețetă, iar podelele dvs. vor fi foarte curate și strălucitoare.

Soluție de curățare a pardoselilor din lemn

Pardoselile din lemn sunt una dintre cele mai tradiționale pardoseli încă în uz. Cu toate acestea, ele pot fi acoperite cu atât de multe tipuri de coloranți și conservanți încât este greu de știut ce va funcționa și ce va lăsa reziduuri lăsate de săpun.

Ca și în cazul oricărui produs de curățare, natural sau nu, faceți-vă o favoare și testați întotdeauna mai întâi pe o suprafață mică. Testarea este o modalitate bună de a evalua dacă timpul și/sau banii dvs. vor fi irosiți.

În ceea ce privește podelele din lemn, unii oameni susțin că o găleată de apă fierbinte cu săpun face minuni. Alții cred că oțetul și apa sunt cele mai bune.

În cazul în care podeaua de lemn este „lăcuită”, este mai bine să evitați oțetul cu totul. Rețineți că bicarbonatul de sodiu poate, de asemenea, să deterioreze suprafața. Unul dintre cei mai buni agenți de curățare de casă pentru podelele din lemn este următorul:

  • 4 căni de apă
  • 1 linguriță de săpun de castilă
  • 10-15 picături din uleiul esențial preferat (citrice, arbore de ceai, eucalipt, pin, ienupăr etc.)
  • Adăugați aceste ingrediente naturale într-o sticlă cu pulverizator (nu într-o găleată) și ștergeți podeaua sistematic, pas cu pas, cu o cârpă de podea.

În acest fel, nu vă veți înmuia podelele din lemn, ceea ce ar putea cauza daune pe termen lung. În esență, vă veți păstra pardoselile din lemn în viață și în stare bună pentru mult mai mult timp decât credeți.

Produs deodorant pentru curățarea covoarelor

Covoarele din casă pot fi o adevărată provocare. Pe ele se varsă pahare de lapte și vin, sunt călcate de pantofii plini de noroi și, cel mai rău, fiecare proprietar de animale de companie este de acord.

În timp ce covoarele mici pot fi puse în mașina de spălat și uscător atunci când este necesar, covoarele de perete la perete sunt într-o categorie aparte.

Cel mai simplu mod de a păstra mirosul proaspăt și curat al covorului în mod natural este să vă faceți propria pudră deodorantă pentru covoare.

Într-un borcan cu capac, adăugați 1 cană de bicarbonat de sodiu și 30-40 de picături de ulei esențial. Agitați bine pentru a combina cele două ingrediente și presărați-le pe covor. Lasă-l să stea timp de aproximativ 10 minute înainte de a aspira.

Fapt important: Odată ce începeți să adunați uleiuri esențiale, veți descoperi că unele nu sunt potrivite pentru femeile însărcinate sau care alăptează, precum și pentru bebelușii care se târăsc și animalele de companie. Este important să vă informați înainte de a utiliza uleiuri esențiale în aceste cazuri.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button