7 sfaturi pentru a crește roșii mai mari și mai sănătoase
Atunci când vine vorba de cultivarea roșiilor sau, mai important, de obținerea unei recolte de roșii uimitoare, câteva sfaturi și indicații pot ajuta la deschiderea drumului spre obținerea unei recolte bogate. În acest articol vă oferim câteva sfaturi pentru a crește cu succes roșii mari.
Introducere
Ne place să cultivăm roșii în mica noastră fermă. De fapt, în fiecare an, ele domină aproape un sfert din întregul spațiu al grădinii noastre.
De-a lungul anilor, am învățat câteva secrete pentru a obține o cultură sănătoasă și vibrantă.
Iată cele șapte sfaturi de top pentru a vă asigura o recoltă mai mare de roșii în grădină, an de an.
7 sfaturi pentru creșterea roșiilor mari
1. Plantați întotdeauna într-un spațiu nou
Roșiile sunt extrem de sensibile la boli. Mai ales cele care se găsesc în sol. De exemplu, arsura roșiilor și putregaiul florilor sunt cauzate de problemele din sol.
În fiecare sezon de vegetație, rotim plantele de roșii într-o nouă locație din grădină. Rotația culturilor este un factor-cheie în menținerea sănătății solului și a plantelor.
Dar, prin rotirea culturii într-un spațiu nou în fiecare sezon, riscul ambelor este mult redus. În plus, roșiile se hrănesc foarte mult din sol. Aceasta înseamnă că mutarea lor într-o locație nouă asigură, de asemenea, nutrienți proaspeți.
Ca regulă generală, plantele de tomate nu ar trebui să fie plantate în același loc timp de cel puțin 3 ani. Iar dacă cultivați în ghivece sau containere, asigurați-vă că schimbați solul în fiecare sezon.
2. Asigurați suportul înainte de plantare
Fie că folosiți cuști, țăruși sau spaliere, plantele au nevoie de sprijin!
Atunci când vine vorba de cultivarea roșiilor mari, susținerea culturii este un element cheie pentru a menține cultura sănătoasă. Dacă nu este susținută, se deteriorează cu ușurință în timpul furtunilor sau din cauza circulației persoanelor.
De asemenea, plantele sunt mai sensibile la boli și dăunători atunci când li se permite să se împrăștie pe sol.
Noi ne cultivăm roșiile pe suporturi de tip țăruș făcute în casă. Și le punem la locul lor înainte de plantare. Nu numai că menține plantele la locul lor de la început, dar previne și deteriorarea și comprimarea rădăcinilor atunci când se încearcă să se instaleze mai târziu.
În plus, toată această dezordine împiedică circulația aerului și lumina soarelui să ajungă la plante. Ambele sunt factori importanți pentru ca roșiile să se coacă rapid.
Dar iată care este cea mai importantă condiție în ceea ce privește suporturile pentru roșii: instalați suportul înainte sau în timp ce plantați, nu câteva săptămâni mai târziu!
Nu numai că este mai ușor pentru grădinar, dar previne călcarea solului și a rădăcinilor din jurul roșiilor pe măsură ce acestea cresc. Nu numai că o astfel de călcare comprimă rădăcinile și le împiedică să crească, dar înțepăturile ulterioare pot deteriora cu ușurință rădăcinile prin înfigerea țărușilor aproape de plante.
3. Plantare în sol adânc
Plantarea roșiilor la adâncime în sol ajută plantele să dezvolte rădăcini suplimentare pentru a absorbi mai mulți nutrienți și umiditate.
Roșiile trebuie să fie plantate adânc în sol. Practica plantării în adâncime realizează două lucruri fundamentale pentru plantele de tomate.
Pe de o parte, ajută la protejarea lor de pericolele Mamei Natură. O structură a rădăcinilor adânci se usucă mai greu. De asemenea, le oferă plantelor mai mult sprijin, astfel încât acestea să poată rezista vântului și furtunilor.
Dar, în plus, plantarea la adâncime permite ca mai multe rădăcini să crească din tulpină. Rădăcini care sunt vitale pentru a ajuta la găsirea substanțelor nutritive și a apei pentru plantă pe măsură ce aceasta crește.
Cât de adânc? Plantăm răsadurile de roșii la o adâncime de 15 până la 20 de centimetri în sol. Și nu trebuie să vă faceți griji dacă îngropați unele dintre frunzele inferioare în acest proces. Noile rădăcini vor crește și ele de acolo și nu vor afecta planta.
Pentru plantare, folosiți un săpător de gropi pentru a crea o groapă de plantare perfectă, deoarece face găuri largi și adânci rapid și cu puțină înclinație!
4. Hrăniți roșiile atunci când le plantați.
Unul dintre cele mai mari secrete ale succesului în cultivarea roșiilor mari este hrănirea plantelor în momentul plantării. Prin plantarea fiecărei roșii, punem un impuls mare de energie în fiecare groapă.
Începem prin a săpa gropile cu săpătorul de gropi pentru stâlpi la o adâncime de aproximativ 30 cm. Și, pe măsură ce plantăm, umplem groapa cu un amestec de pământ, compost, câteva coji de ouă zdrobite, câteva lingurițe de zaț de cafea și un sfert de ceașcă de viermi.
Compostul, zațul de cafea și mulsul de viermi oferă nutrienți incredibili. Cel mai bun lucru este că, pe măsură ce plantele cresc, le dau înapoi.
Cojile de ouă zdrobite furnizează un plus de calciu pe măsură ce se descompun. Acest lucru ajută la prevenirea putregaiului negru și a putregaiului la capătul florilor.
Cocktailul de nutrienți oferă plantelor un start bun în primele săptămâni.
5. Utilizați mulci organic
Mulcirea este cheia succesului în cultivarea roșiilor mari, deoarece joacă un rol important în sănătatea și nivelul de producție al plantelor de tomate.
Mulcirea ajută la menținerea umidității și la îndepărtarea buruienilor. De asemenea, ajută la prevenirea răspândirii bolilor transmise prin sol la nivelul frunzelor.
Mulcirea ajută la reglarea temperaturii. De asemenea, ajută la prevenirea erodării solului și a nutrienților în timpul ploilor abundente. Dar, cel mai important, ține buruienile concurente departe de peisaj. Buruieni care privează plantele de substanțele nutritive vitale de care au nevoie pentru a crește puternic.
Facem o mulcire dublă pentru plantele noastre. În primul rând, se așează un strat de compost cu diametrul de 10-15 cm în jurul fiecărei plante. Apoi, presărăm un sfert de cană de deșeuri de viermi deasupra inelului de compost.
Împreună, acestea creează un cerc de îngrășământ cu eliberare lentă în jurul fiecărei tulpini. De fiecare dată când plouă sau este udat, acești nutrienți ajung la rădăcini.
Folosim mulci în zonele de mers pe jos și de creștere a grădinii pentru a controla complet buruienile.
În final, se termină cu un strat de paie de 10-15 cm grosime, în jurul fiecărei plante se pune un strat de peste 20 cm. Dacă nu aveți paie, puteți folosi resturi de tăiere, iarbă proaspăt tăiată (fără semințe), frunze uscate de la plante și copaci etc.
O ultimă observație privind mulcirea: dacă afară este încă puțin frig, cel mai bine este să așteptați pentru a mulci. Roșiilor le place solul cald. Iar mulcirea în timp ce este răcoare poate împiedica încălzirea solului.
6. Evitați traficul pietonal în zona rădăcinilor.
Pe măsură ce roșiile cresc în grădină, este vital să nu se permită traficul pietonal intens pe jos în jurul plantelor.
Este esențial ca zona din jurul plantelor de roșii să nu se compacteze pentru ca rădăcinile acestora să crească bine.
Pășind pe și în jurul zonei rădăcinilor unei plante, se compactează solul. Acest lucru poate juca un rol foarte important în împiedicarea dezvoltării rădăcinilor la capacitate maximă.
Atunci când rădăcinile sunt comprimate, ele pot inhiba fluxul de nutrienți către plantele de roșii pe măsură ce acestea cresc. Mai puține rădăcini jos = mai puține roșii sus!
7. Tăiați plantele pe măsură ce cresc
Nu în ultimul rând, tăiați plantele de roșii pe măsură ce cresc. Mai ales pe partea inferioară a fiecărei plante. De ce? Pentru că tăierea acestor ramuri inferioare departe de plantă permite ca aerul și lumina să circule printre plante și rânduri.
Îndepărtați-vă cel puțin 20-30 cm de partea de jos, pe măsură ce plantele de roșii cresc. Mai mult, dacă plantele sunt de o varietate mare. Toate plantele noastre de tomate sunt tăiate la o înălțime de 30 până la 140 cm de la sol, atunci când sunt complet mature.
Tăierea părții inferioare a plantelor permite, de asemenea, ca acestea să fie udate sau fertilizate cu ușurință. După tăiere, puteți aplica o doză de ceai de compost pentru a da un impuls plantelor.
De asemenea, tăierea face mai dificilă pătrunderea insectelor și dăunătorilor în plantele dumneavoastră. Și chiar ușurează udarea.
Lăsați tulpinile să se dezvolte și îndepărtați lăstarii care cresc între tulpina principală și ramuri pe măsură ce apar. Acești lăstari numiți „suckers” iau energia de la ramurile mai mari.