Bicarbonatul de sodiu în grădină: Top 5 metode eficiente pentru protejarea plantelor
Dacă încerci să adopți un stil de viață ecologic, probabil că ești deja familiarizat cu beneficiile bicarbonatului de sodiu în gospodărie. Acesta poate fi folosit în prepararea pâinii și a altor produse de panificație, dar și pentru curățenie, deodorizare și în produsele de înfrumusețare homemade. Dar, știai că este util și în grădinărit, mai ales în grădina de legume organice? Iată câteva dintre modurile în care bicarbonatul de sodiu poate ajuta la îngrijirea plantelor.
Introducere
Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și simplu ca bicarbonat, are formula chimică NaHCO3.
În Statele Unite, majoritatea bicarbonatului de sodiu provine din trona, un mineral extras în special din Wyoming, California și Utah. În alte părți ale lumii, este obținut din saramură și calcar.
Trebuie avut în vedere impactul asupra mediului datorat extracției. Deși există un cost asociat cu emisiile de carbon și pot exista alte forme de poluare, bicarbonatul de sodiu rămâne o alternativă ecologică, mai ales când înlocuiește produse mai dăunătoare.
De pildă, utilizarea bicarbonatului în locul detergenților sintetici este benefică pentru mediu și reduce consumul de plastic de unică folosință.
Personal, cumpăr bicarbonat de sodiu în ambalaje de carton, reducând astfel impactul asupra mediului. Acum, să descoperim modurile în care îl poți folosi în grădină.
Utilizări ale bicarbonatului de sodiu în grădină și grădina de legume organice
Combaterea bolilor fungice
Bicarbonatul este sigur pentru grădină, inclusiv pentru culturile comestibile.
Totuși, este important să nu exagerăm cu cantitatea; un pic ajută, dar prea mult poate fi dăunător pentru plante. Atunci când îl folosești direct pe plante, bicarbonatul trebuie să fie bine diluat.
Prepar un spray cu bicarbonat de sodiu (o lingură la fiecare 3 litri de apă) și pulverizez pe plantele afectate de ciuperci, după eliminarea părților infectate.
Deși nu le vindecă complet, ajută la prevenirea și limitarea răspândirii bolilor fungice, cum ar fi:
- Prevenirea răspândirii mucegaiului
- Limitarea apariției ciupercii de pătare neagră pe trandafiri
- Reducerea răspândirii petelor foliare și a altor boli frecvente la roșii
Această soluție poate fi îmbunătățită adăugând 2 lingurițe de săpun de castilă sau săpun negru (sau câteva picături de detergent de vase), care ajută la aderarea soluției pe frunze. De asemenea, unii grădinari adaugă și ulei vegetal.
Recomand folosirea cu prudență a acestor soluții și testarea lor pe o mică porțiune de plantă înainte de a fi aplicate pe scară largă. Evită pulverizarea în zilele foarte calde și însorite pentru a preveni arsurile frunzelor.
Ajută la controlul anumitor dăunători
În general, vă sfătuiesc că cel mai bun mod de a controla dăunătorii din grădina dumneavoastră este să asigurați un ecosistem sănătos și biodivers. Cu toate acestea, bicarbonatul de sodiu poate fi util ca măsură de „urgență” în cazul unei probleme cu dăunători care a scăpat de sub control. Îl puteți folosi pentru a:
- Controla omizile de varză albă. Amestecați 1 parte bicarbonat de sodiu cu 1 parte făină albă și presărați pe frunzele afectate. Omizile care consumă această pulbere vor muri.
- Combate afidele, făinările și alte insecte ce sug seva, preparând spray-uri insecticide cu săpun de castilă, usturoi, ulei de neem și alte ingrediente naturale. Dar, rețineți că insecticidele, chiar și cele naturale, pot afecta și insectele benefice.
- Determina furnicile să se mute. Turnați o linie de bicarbonat de sodiu și furnicile vor evita de obicei să treacă peste. Presărați în jurul movilelor și ele se vor retrage.
- Descuraja gândacii. Se pare că nici aceste creaturi nu apreciază bicarbonatul de sodiu. O linie de bicarbonat îi poate descuraja să acceseze anumite zone.
- Bicarbonatul de sodiu presărat pe melci îi va extermina. Dar o metodă mai eficientă de a combate melcii este să atrageți păsări și alte animale ce îi consumă. Găinile și rațele sunt și ele consumatoare de melci, astfel, avându-le în grădină, este puțin probabil ca melcii să devină o problemă.
Pentru a determina pH-ul solului din grădina dvs.
Un mod interesant în care bicarbonatul de sodiu poate fi util este pentru a efectua un test care vă ajută să aflați dacă solul din grădina dvs. este acid, neutru sau alcalin.
Luați o mână de pământ de grădină, adăugați apă pentru a forma un noroi, apoi presărați bicarbonat de sodiu peste el. Dacă efervesce, solul este acid. Dacă reacția este slabă sau inexistentă, solul este neutru sau alcalin. Pentru a distinge între neutru și alcalin, adăugați oțet. Dacă solul efervesce în prezența oțetului, este alcalin; dacă nu, este neutru.
Aceste teste sunt aproximative. Pentru o determinare exactă a pH-ului solului dvs., achiziționați un kit de testare a pH-ului.
Reduceți ușor aciditatea solului
Datorită naturii sale alcaline, bicarbonatul de sodiu poate reduce aciditatea solului. Pentru a ajusta temporar pH-ul, presărați bicarbonat de sodiu pe sol și udați abundent, sau folosiți o soluție diluată pentru a iriga la baza plantelor, făcând solul mai puțin acid. De asemenea, poate fi adăugat în iazuri sau piscine naturale pentru a regla pH-ul.
Curățați diverse obiecte din grădină
Bicarbonatul de sodiu este util nu doar în interiorul casei, ci și în grădină. Poate fi folosit, fie sub formă de pastă cu apă și oțet, fie ca spray sau clătire, pentru a curăța și dezinfecta obiecte precum: plasticul de seră, băncile de plantare, mobilierul de grădină, grătarele, hrănitorile pentru păsări, ghivece, unelte de grădină, fructe, legume și mâinile dvs. O igienă corespunzătoare în grădină poate preveni răspândirea dăunătorilor și bolilor.
Și acestea sunt doar câteva dintre numeroasele moduri în care bicarbonatul de sodiu poate fi benefic. Pe lângă utilizarea sa în grădină, este util și în alte părți ale casei. După o zi lungă de muncă în grădină, poate fi folosit pentru a alina iritațiile pielii cauzate de înțepături sau arsuri solare, sau pentru a pregăti băi relaxante.