6 moduri simple de a păstra ierburile aromatice

Dacă cultivați ierburi aromatice în grădină, probabil că aveți tone de ierburi gata de recoltare la toamnă. Este minunat să ai la dispoziție ierburi proaspete toată vara, dar nu dispera; există multe modalități de a păstra ierburile aromatice pentru a le folosi în timpul iernii. Cei mai mulți oameni optează pentru uscare ca metodă de conservare, dar există multe alte moduri creative, ușoare și gustoase de a păstra recolta de plante.

Cum să păstrați ierburile aromatice

1. Uscarea ierburilor

Uscarea este întotdeauna o opțiune bună pentru păstrarea ierburilor, deoarece ierburile uscate sunt ușor de folosit, ușor de depozitat, au o durată de viață lunga și au un gust minunat în toate tipurile de rețete. Există mai multe moduri de a le usca, în funcție de echipament și de preferințele dumneavoastră.

O modalitate este de a le atârna în mănunchiuri mici într-un loc cald și uscat în interior și de a le lăsa să se usuce în mod natural. Ierburile pot fi, de asemenea, uscate într-un deshidrator de alimente, în cuptor sau în cuptorul cu microunde, dacă doriți ca acestea să se usuce rapid. Puteți folosi chiar soarele pentru a le usca, fie direct, fie într-un deshidrator solar de alimente.

Eu personal îmi folosesc deshidratorul de alimente pentru că pot usca loturi mari de ierburi dintr-o dată, toate într-o stivă verticală. Uneori, dacă usuc doar o cantitate mică, le spăl și le pun pe prosoape de hârtie pe tejghea pentru a le lăsa să se usuce timp de o zi sau două.

Ierburile sunt destul de tolerante în ceea ce privește metodele de uscare. Odată uscate, le păstrez pur și simplu în pungi sigilate sau în borcane de sticlă, astfel încât se păstrează mult timp.

2. Congelarea ierburilor

Ca și în cazul uscării, există mai multe moduri de a congela ierburile. Congelarea, dacă este făcută corect, păstrează o mare parte din aroma delicioasă a ierburilor care se poate pierde prin uscare. Plantele aromatice nu trebuie să fie opărite, ca multe alte alimente, înainte de congelare, ceea ce reprezintă un mare avantaj dacă nu aveți prea mult timp la dispoziție și trebuie să vă păstrați rapid și ușor recolta de plante.

Mi s-a părut interesantă această metodă din bucătăria unei prietene apropiate. Ea congelează ierburi cu frunze tari, cum ar fi rozmarinul, salvia și cimbrul, în pungi, timp de câteva săptămâni, până când frunzele se desprind ușor de pe tulpini. Apoi le reambalează în borcane pentru a le depozita pe termen lung în congelator. Această metodă le păstrează foarte bine parfumul și aroma. Am congelat ierburi timp de până la un an și vă pot asigura că nu își pierd culoarea verde și aroma.

3. Ierburi congelate în ulei

Am aflat recent despre metoda de congelare în ulei și majoritatea oamenilor par să fie de acord că aceasta este cea mai bună modalitate de a păstra uleiurile esențiale ale plantelor pentru o aromă maximă.

Uleiul de măsline, uleiul de cocos și untul funcționează bine ca bază de ulei pentru această metodă. Îmi place ideea de a congela ierburile în ulei în tăvițe de cuburi de gheață. Este o modalitate excelentă de a avea la îndemână porțiile perfecte pentru gătit. Aruncați doar un cub în supe, tocănițe sau în tigaie ca aperitiv aromat pentru orice masă.

O altă metodă de congelare a ierburilor în ulei este de a amesteca uleiul și ierburile într-un robot de bucătărie. Pui apoi amestecul în pungi de congelator, astfel încât să poată fi congelate la loc și depozitate cu ușurință. Ulterior, tăiați doar porțiile de care aveți nevoie atunci când gătiți, nu este nevoie să le decongelați.

4. Oțet din plante

Oțeturile infuzate cu combinații de plante sunt delicioase. Îmi amintesc că am cumpărat o sticlă de oțet cu usturoi, oregano, pătrunjel și rozmarin de la piața fermierilor în urmă cu câțiva ani și a devenit unul dintre produsele mele de bază preferate din bucătărie.

Poate fi folosit în atât de multe feluri: ca marinată pentru carne, stropit peste salată sau legume gătite, folosit în amestecuri sau în aproape orice altceva la care doriți să adăugați o notă de aromă.

Oțetul infuzat este foarte ușor de făcut. Alegeți un oțet de bună calitate, cum ar fi oțetul de cidru de mere sau oțetul de vin alb, și turnați-l peste o mână de ierburi proaspete într-un borcan. Lăsați-l să stea câteva săptămâni sau până când se potrivește gustului dumneavoastră, apoi strecurați oțetul într-o sticlă sterilizată.

Dacă oferiți oțetul drept cadou sau dacă pur și simplu vă place aspectul ierburilor din sticlă, puteți adăuga ierburi proaspete în oțet și le puteți îndepărta sau înlocui după o lună.

5. Miere cu ierburi

Este o idee la care nu m-am gândit până acum și este uimitoare! Infuzarea ierburilor în miere oferă beneficiile pentru sănătate ale ierburilor și ale mierii într-un singur produs. Acesta poate fi folosit ca tratament sau ca medicament, pe cale orală sau locală.

Asigurați-vă că folosiți miere naturală de calitate și că plantele sunt uscate pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.

6. Sare cu plante aromatice proaspete

Sarea cu plante aromatice este unul dintre acele lucruri atât de simplu de preparat și, odată ce o încercați, veți dori să o aveți la îndemână tot timpul. Dacă veți căuta pe internet rețete de sare cu plante aromatice, veți găsi tot felul de moduri de a o prepara. Unele persoane usucă ierburile înainte de a le adăuga în sare, iar altele folosesc plante proaspete.

Pentru a face sare cu plante aromatice, pur și simplu faceți un piure din ierburile pe care le alegeți. Puneți sarea grunjoasă și ierburile într-un robot de bucătărie până când se amestecă bine. Textura dorită este cea pe care o vedeți în fotografie, nu o pastă. Se transferă într-un borcan de sticlă și se va păstra la frigider luni de zile.

Există multe alte moduri de a folosi recolta de ierburi, dar sper că această listă vă oferă câteva idei care sunt rapide și ușor de pus în practică. Aveți o metodă preferată de conservare a ierburilor? Spuneți-ne în comentarii.

Carina Lazăr

Administrator al acestui site. Gradinaritul a fost o pasiune inca de cand eram copil, cand mama si bunica ma invatau cum sa ingrijesc plantele si florine din gradina de acasa. Acum, imi place sa imi impartasesc cunostintele si experientele prin intermediul articolelor pe care le scriu, oferind sfaturi utile si informatii interesante pentru cei care doresc sa inceapa sau sa se perfectioneze in acest domeniu. In fiecare articol, abordez diverse subiecte legate de ingrijirea plantelor, de la alegerea soiurilor potrivite pana la tratarea problemelor de sanatate si intretinerea pe termen lung.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button