Cum să pregătești și să utilizezi îngrășământul natural de urzică – Macerat de Urzica

Îngrășământul natural de urzică este un îngrășământ care ajută plantele din grădină și alte culturi să reziste la boli. Oricine îl poate face singur, deși acum este disponibil și pe piață. Iată rețeta și câteva sfaturi despre cum să faci și să folosești îngrășământul natural de urzică, un produs cât se poate de natural. Vom vedea cum se face îngrășământul natural de urzică și cum să-l aplicăm în grădină și în curte.

Pentru ce este bun îngrășământul natural de urzică

Îngrășământul lichid de urzică este cunoscut ca un antiparazitar și este folosit ca un repelent împotriva insectelor, alungând dăunătorii, afidele și acarienii. Contribuția sa în azot, fier și nutrienți ajută plantele să fie viguroase și să crească, ceea ce îl face și un excelent îngrășământ natural.

Deși compoziția finală a îngrășământului lichid variază în funcție de sezon, procesul de producție, utilizarea și proprietățile acestui amestec sunt recunoscute.

Avertisment: pe durata preparării, fermentația este o etapă delicată ce necesită atenție zilnică.

Cum să faci maceratul natural de urzică

Recoltează urzicile înainte de înflorire. Taie rădăcinile. Pune 1 kg într-un recipient ne-metalic. Lasă amestecul să macereze în 10 litri de apă (de preferat de ploaie sau de izvor) și în aer liber (apa nu trebuie să fie cu clor, prea alcalină sau acidă).

Odată ce ai pregătit amestecul, lasă-l să fermenteze natural. Este recomandat să lași compoziția să se odihnească timp de cel puțin două săptămâni. În primele zile, nu este necesar să amesteci zilnic; este suficient să intervii și să amesteci compoziția ocazional, spre exemplu, o dată la fiecare zece zile, pentru a asigura o fermentație uniformă. Îngrășământul natural de urzică va fi gata de utilizat când fermentația este completă, ceea ce este indicat de dispariția spumei de la suprafață.

Sfaturi pentru a obține un bun macerat de urzică

Durata de fermentație care trebuie respectată depinde de temperatura ambientală:

  • 14 zile la 20°C
  • 21 zile la 5°C
  • Peste 25°C, riscul de putrefacție devine semnificativ.
  • Tăierea urzicilor accelerează fermentația (dacă cantitatea este mare, întinde urzicile pe sol și taie-le).

În timpul fazei de fermentație, bulele urcă la suprafață, formând o spumă albă; atunci știi că îngrășământul natural de urzică este gata de folosit când spuma dispare.

Acoperă recipientul cu un tifon în timpul acestei fermentații, va limita mirosurile neplăcute și mai ales va preveni ca muștele, atrase de acest amestec bogat în proteine, să-și depună ouăle în el.

La sfârșitul acestei macerări (de îndată ce spuma dispare), filtrează soluția de îngrășământ lichid de urzică (cu un tifon fin) pentru a elimina toate reziduurile de urzică.

În final, stochează îngrășământul lichid în sticle de plastic opac, etanș închise, departe de lumină și la o temperatură de aproximativ 18°C.

Notă: Dacă folosești apă de la robinet, este recomandabil să o lași să decanteze câteva zile pentru a reduce cantitatea de clor.

Utilizările îngrășământului natural de urzică

Antiparazitar

Diluează 1 litru de preparat în 10 litri de apă (apă de ploaie sau de izvor).

Pulverizează fin frunzele plantelor cu acest amestec la fiecare 2 sau 3 săptămâni.

Îngrășământ natural

Diluează 2 litri de preparat în 10 litri de apă (de ploaie sau de izvor).

Udă plantele în fiecare săptămână la începutul sezonului.

Nu depăși 1 litru de amestec pe m^2.

Activator de compost

Aplică îngrășământ lichid de urzică nediluat direct pe compost: acesta va stimula descompunerea materialelor organice din compost.

Sfaturi despre îngrășământul de urzică

Respectă diluțiile, pentru că un exces de îngrășământ lichid poate avea un efect nociv asupra plantelor, în special arzându-le.

Îngrășământul natural de urzică este agresiv pentru piele, folosește mănuși.

Nu trata plantele la începutul sau în timpul înfloririi, dezvoltarea frunzișului ar fi în detrimentul florilor.

Urzicile constituie un habitat pentru specii de fluturi, deci este bine să nu le elimini pe toate din grădină pentru a nu afecta populația acestora.

Urzica este într-adevăr o aliată a grădinarului, facilitând o abordare ecologică benefică, dar să nu neglijăm nici beneficiile sale culinare și terapeutice.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

One Comment

  1. Bună ziua,
    Locuiesc la oraș dar am și o căsuța intr-un sat, intr-o zona de dealuri. Îmi place sa gradinăresc așa că am amenajat cinci paturi pt cultivat legume. Perioada de vegetație este mult mai scurta decât la câmpie și pământul este argilos. Am folosit (de 3 ani) îngrășământ de bovine, la sac, din magazine cu articole de gradina.
    Am primit recent gunoi de ovine de la un sătean, mi s-a spus ca ar fi vechi de 1 an, nu știu cum a fost depozitat, compostat, etc
    Intrebări:
    1) Cât de sigur este să-l folosesc ca îngrășământ, mă gândesc la oua de bacterii, si alte lucruri care ar pune în pericol sănătatea solului și legumelor cultivate.
    2) În zonă se cultiva în grădină la sfârșitul lui aprilie și începutul lui mai, (suntem deja in aprilie) este târziu să-l folosesc anul acesta, în cazul în care este bun?
    3) Dacă este ok să-l folosesc , în ce cantitate?
    4) Sezonul de vegetație este scurt aici, nopți răcoroase și vara, astfel încât legumele se coc târziu. În afară de morcovi și ceva roșii cherry nu prea am reușit să cresc, mulțumitor, alte legume.
    5) Ar trebui să acopăr paturile cu legume cu o folie ( ce fel?) pentru a păstra căldura?
    6) Grădinăritul îl învăț acum, nu prea știu multe dar mă străduiesc să învăț. De ex. : nu am ținut cont de rotația legumelor de la an la an, dar țin cont anul acesta.
    7) Cum si când se udă gradina?
    Așteapt cu încredere și nerăbdare răspunsul dumneavoastră.
    Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button