Cum să folosești gunoiul de grajd în grădină pentru a îmbunătăți solul

Gunoiul de grajd este un amendament care îmbunătățește calitatea solului. Când este compostat sau descompus, conținutul său de materie organică se revitalizează și transformă solurile sărace în soluri fertile. Adaugă gunoi de grajd solului pentru a promova viața microbiană. Descoperă sfaturile noastre pentru utilizarea gunoiului de grajd în grădinărit.

În grădină, pe parcelele care au primit gunoi de grajd, nu se plantează ceapă, usturoi, șalotă și morcovi. În schimb, poți planta legume cu ciclu lung de vegetație, precum dovleci, castraveți, zucchini, pepeni, roșii și varză.

E bine de știut: Gunoiul de grajd nu trebuie să fie îngropat sub pământ, deoarece fermentația lui eliberează substanțe care sunt toxice pentru rădăcinile plantelor. Se recomandă răspândirea lui într-un strat subțire peste compostul verde.

Cum să folosești gunoiul de grajd în grădină

Pentru a folosi gunoiul de grajd, acesta nu trebuie să fie proaspăt. De fapt, gunoiul de grajd trebuie compostat timp de un an înainte de a fi utilizat. Deci, strânge-l într-o grămadă și lasă-l să se descompună. Gunoiul de grajd se aplică de obicei iarna. Ce tip de gunoi de grajd folosești ar trebui să corespundă cu tipul de pământ din grădina ta. De pildă, gunoiul de cal e ideal pentru a îmbunătăți solurile care au nevoie de mai multe substanțe nutritive.

Cum să alegi gunoiul de grajd potrivit

Există multe tipuri de gunoi de grajd bune pentru grădină: de cal, de vacă, de găină, de oaie… Dar nu se folosesc din aceleași motive. Gunoiul de cal este cel mai echilibrat, cel de găină este bogat în azot. Gunoiul de oaie ușurează solurile grele, în timp ce cel de vacă îmbunătățește solurile ușoare.

Gunoiul de grajd nu se folosește ca fertilizant, ci ca un amendament pentru îmbunătățirea solului. Așadar, când se descompune, răspândește-l într-un strat de aproximativ 6 centimetri grosime peste solul grădinii.

Când să aplici gunoiul de grajd

Gunoiul de grajd ar trebui răspândit la sfârșitul iernii, la o grosime de 6 centimetri. Așteaptă între două săptămâni și o lună înainte de a pregăti terenul și a semăna. Acest pas ar trebui făcut o dată la 2 ani.

Când gunoiul de grajd este compostat, suferă o creștere a temperaturii care distruge germeni patogeni, așadar poate fi utilizat fără risc. În acest proces de degradare, care durează 6 luni, ar trebui întors cu o lopată de două sau trei ori. Astfel, temperatura va crește, accelerând procesul de descompunere. Poți de asemenea să lași gunoiul de grajd netulburat pentru a se maturiza în ritmul său. În acest caz, așază-l peste câteva crengi pentru a se aerisi de jos și pentru ca lichidul să se poată scurge.

Aplicații în funcție de sol

În ce sol se folosește gunoiul de cal?

Gunoiul de cal este un material ușor și călduros și se folosește în soluri argiloase, umede și compacte.

În ce sol se folosește gunoiul de vacă?

Gunoiul de vacă este rece, umed și greu. Se folosește în soluri ușoare și nisipoase.

În ce sol se folosește gunoiul de oaie?

Gunoiul de oaie este uscat și călduros, similar gunoiului de cal. Se folosește pentru a îmbunătăți solurile argiloase.

În ce sol se folosește gunoiul de păsări de curte?

Gunoiul de păsări de curte este compact și bogat în humus. Se folosește în soluri destinate cultivării legumelor cu frunze.

Cum putem face gunoi de grajd, pas cu pas?

Plantele necesită nutrienți, cum ar fi azotul, potasiul și fosforul, pentru a se dezvolta, fie în grădină, fie în ghivece.

Putem furniza acești nutrienți noi înșine, producând îngrășământul adecvat pentru fiecare caz prin utilizarea gunoiului de grajd animal; acesta este procesul cunoscut sub numele de compostare.

Compostul nu este altceva decât procesul desfășurat pentru a transforma gunoiul de grajd într-un îngrășământ adecvat pentru semănat, și constă în lăsarea unor materiale organice să se descompună într-un mediu controlat, astfel încât materialul rezultat să poată fi utilizat ca un aditiv pentru sol.

Gunoiul de grajd de la animale mari, precum caii, este foarte benefic pentru sol datorită substanțelor nutritive pe care le conține. Pentru a-l folosi corect, trebuie transformat în compost prin urmarea acestor etape simple:

Construirea unui loc pentru compost

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cauți un loc ridicat, pentru că compostul la nivel jos se va umezi cu ușurință; acolo va fi plasat containerul necesar pentru proces. Această zonă trebuie să fie aproape de grajduri pentru a ușura transportul gunoiului de grajd la grămada de compostare. Trebuie creat un loc de dimensiunea adecvată pentru compost. Grămada de compost trebuie să primească o cantitate adecvată de aer, așadar ar trebui să fie de un metru înălțime, lățime și lungime. Unele materiale bogate în carbon sunt bețe, frunze uscate, ace de conifere, rumeguș, carton și hârtie.

Amestecarea resturilor și a gunoiului de grajd

Aceste materiale trebuie să fie amestecate cu gunoiul de grajd și păstrate în containerul pregătit anterior.

Pentru a proteja compostul, ar trebui acoperit cu o prelată, cu scopul de a nu se umezi de la ploaie sau de a se usca din cauza căldurii.

Compostul trebuie să primească o cantitate adecvată de aer, pentru că altfel procesul de compostare va dura mai mult.

De asemenea, se poate aerisi după câteva zile, sau se pot introduce tuburi în container, de un metru și jumătate lungime, așezate în centru, pentru a facilita intrarea aerului.

Se așteaptă câteva zile – ar putea fi o săptămână – pentru a amesteca compostul și a-l reașeza cu o furcă, ceea ce îl va oxigena și va hrăni bacteriile aerobice necesare pentru descompunere.

Răbdare

În final, trebuie să avem răbdare și să știm să așteptăm, deoarece procesul de compostare durează mult timp.

În acest timp, care este de trei luni sau mai mult, grămada va sta și se va descompune până când se va transforma în îngrășământul ideal pentru plante.

Procesul de compostare este constant pentru toate tipurile de gunoi de grajd animal și se diferă doar în funcție de metoda specifică a fiecărui composter, deoarece fiecare persoană are propriul său mod de abordare..

Dacă ești la început în aceste practici, îți recomandăm să cauți consultanța unui expert în domeniu, care sunt mulți în zonele agricole, pentru a nu face greșeli care să îți strice bunele intenții.

Ce cantitate de gunoi de grajd ar trebui să adaugi în sol

Dacă folosești un îngrășământ organic, precum gunoiul de grajd, distribuie-l uniform prin grădină și încearcă să-l faci să pătrundă în sol. Utilizează între 9 și 13 kg de gunoi de grajd pentru fiecare 10 metri pătrați de grădină sau de grădinărit.

Nu folosi prea mult. Nu exagera, deoarece gunoiul de grajd, dacă nu este bine descompus, poate fi foarte agresiv cu plantele pe care încerci să le cultivi.

Așadar, nu folosi gunoi de grajd proaspăt deoarece poate dăuna plantelor din grădina.

Sfat: Dacă ai cumpărat gunoi de grajd compostat în saci, eticheta pachetului îți va indica conținutul de nutrienți și doza de aplicare.

Dacă obții gunoi de grajd direct de la ferma unui cunoscut, fie din cotețul de găini, fie din grajdul de cai sau vaci, poate fi mai greu să evaluezi dacă cantitatea aplicată în grădină este prea mare, prea mică sau tocmai bună.

Conținutul de nutrienți al gunoiului de grajd de la animalele de fermă variază considerabil în funcție de diferiți factori. Disponibilitatea nutrienților din gunoiul de grajd pentru creșterea plantelor va depinde de descompunerea și eliberarea componentelor organice.

În general, între 70 și 80% din fosfor și între 80 și 90% din potasiu vor fi disponibili în primul an după aplicarea gunoiului de grajd.

Calculul disponibilității azotului este mai complex, deoarece depinde de activitatea microbiană pentru a fi disponibil pentru absorbție.

Se sugerează rate de aplicare a gunoiului de grajd proaspăt sau compostat pentru a furniza aproximativ 1 kg de azot la fiecare 10 metri pătrați.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button