Cultivă legume în baloți de paie: metoda ușoară și eficientă

Gândește-te la umilul balot de paie, privește dincolo de reputația lui ca decor de Halloween și imaginează-ți-l ca o parte productivă a grădinii tale. Conceptul este simplu, atunci când paiele încep să se descompună, se transformă într-o ghiveci bogată și compostabilă, ideală pentru cultivarea legumelor. În acest articol, îți vom arăta cum să cultivi în baloți de paie.

Deși practica cultivării în baloți de paie datează din timpuri străvechi, eu am descoperit-o doar acum un deceniu, în timpul unei întâlniri întâmplătoare cu un expert în baloți de paie. Când editorul meu m-a rugat să scriu despre grădinăritul cu baloți de paie, am încercat tehnicile în propriile mele grădini și am fost foarte impresionat de rezultate.

În continuare, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi atunci când cultivi legume în baloți de paie.

Avantajele cultivării în baloți de paie

Posibilitatea de a amplasa o grădină instantaneu oriunde există soare. O modalitate de a evita solurile prost drenate, dificil de lucrat sau bolnave. O experiență de grădinărit mult mai puțin solicitantă, deoarece se elimină necesitatea săpării și prășirii. Consideră balotul de paie ca un container mare cu un volum de 40 de litri. Spre deosebire de un ghiveci plin cu pământ, paiele încep viața ca un mediu esențial steril.

La sfârșitul sezonului, se transformă într-o masă de materie organică parțial compostată și plină de viață. După recoltare, materialul devine un compost perfect pentru paturile grădinii sau o îmbunătățire valoroasă la grămada de compost.

De unde să începi

Sfatul meu pentru începători: Începe cu ceva mic. Astfel, vei putea verifica dacă tehnica funcționează bine pentru tine. În primul meu an, am plantat o duzină de baloți cu roșii, ardei, vinete, dovleci și castraveți.

În al doilea an, am extins la 40 de baloți, adăugând salate și alte legume, praz, usturoi, morcovi, sfeclă, ridichi și plante aromatice.

Poți găsi baloți de paie în centrele de grădinărit. Baloții de grâu sunt ideali, deși alte tipuri, cum ar fi lucerna și hrișca, sunt substituenți acceptabili.

Evită baloții de fân, care sunt adesea mult mai ieftini, deoarece pot include ierburi uscate cu multe semințe. În plus, se descompun prea repede și pot genera buruieni. Mulciul de pin nu este recomandat de asemenea. Nu absoarbe bine apa și se descompune foarte lent.

Unde să plasezi baloții

Legumele au nevoie de cel puțin opt ore de soare pe zi, dar mai mult este mai bine. Asigură-te că ai acces facil la apă. Eu folosesc baloții în grădina mea și pe aleea de acces din beton.

Un balot de paie umed poate deveni destul de greu, așadar este important să iei în considerare acest aspect dacă ai o grădină pe acoperiș. Acoperișurile din lemn pot suferi deteriorări din cauza umezelii constante.

Ce să cultivi în baloții de paie

Poți începe cultivarea fie de la semință, fie prin plantarea de răsaduri, la fel cum ai proceda într-un pat de grădină sau direct în sol. În cazul răsadurilor, ia în considerare roșiile, vinetele, ardeii și legumele de sezon.

Dacă plantezi de la semințe, începe cu fasolea, castraveții și dovlecii. Morcovii, sfecla roșie, cartofii dulci și cartofii pot fi cultivați cu succes, dar sunt un pic mai dificili.

Cum să pregătești baloții

Înainte de a putea planta în baloți, aceștia necesită o pregătire specială, așa că achiziționează baloții cel puțin cu două săptămâni înainte de a planta. Plasează baloții în locul în care dorești să cultivi; odată pregătiți, vor fi prea grei pentru a fi mutați.

Prima săptămână

Udă paiele bine, până când apa iese pe partea de jos a balotului. Presară suprafața cu o sursă de azot, aplicând doza recomandată.

Surse de azot:

Îngrășământ convențional pentru gazon (29-0-4 NPK). Asigură-te că nu include un erbicid preemergent. Folosește 1/2 cană per balot, per aplicație.

Făină de sânge. Folosește 3 căni per balot, per aplicație.

La fiecare două zile, adaugă mai multă sursă de azot; udă bine. Fă-o de trei ori în total pe parcursul primei săptămâni. În zilele în care nu aplici azot, udă bine baloții.

A doua săptămână

În următoarele trei zile, aplică sursa de azot zilnic la jumătate din doza inițială. Apoi, udă bine.

După trei zile de adăugare de azot, udă zilnic. La sfârșitul săptămânii, pulverizează fiecare balot cu 2 căni de îngrășământ echilibrat, cum ar fi 5-5-5 organic.

De ce atât de mult azot? Pentru că inițiază procesul de compostare și creează un mediu ideal pentru rădăcinile plantelor. Pe parcursul celor două săptămâni, baloții se încălzesc considerabil și pot atinge temperaturi de 50 de grade C sau mai mult.

După cele două săptămâni de tratament, baloții de paie sunt gata pentru plantare. Temperatura internă ar trebui să fie de aproximativ 23 până la 26 de grade C, ceea ce poate fi verificat cu un termometru pentru compost.

Interiorul ar trebui să fie temperat, dar nu fierbinte. Dacă balotul este încă prea cald, așteaptă încă câteva zile și verifică din nou.

Cum să cultivați în baloți de paie

Cultivarea răsadurilor

Pentru a planta răsadurile de roșii, ardei, vinete și alte legume, fă o gaură în partea de sus a balotului și plasează rădăcinile. Umple în jurul rădăcinilor cu pământ pentru ghivece pe bază de turbă de bună calitate, asigurându-te că răsadurile sunt bine așezate și aliniate cu suprafața balotului.

Udă ușor și, dacă este necesar, adaugă mai mult pământ pentru a umple golurile și a stabiliza răsadul.

Nu planta mai mult de două răsaduri de roșii, ardei sau vinete pe balot. Am observat că toate soiurile de roșii – indeterminate, determinate și pitice – se dezvoltă bine în baloți.

Succesul depinde de capacitatea de a le susține corespunzător. Dacă nu poți plasa un țutor înalt sau un gard în spatele balotului, alege soiuri determinate sau pitice. Pentru alte culturi, folosește spațiul recomandat pentru soiul ales.

Cultivarea din semințe

Pentru a planta culturi din semințe, întinde un strat de 5 cm de pământ pentru ghivece pe bază de turbă umezită pe partea de sus a balotului de paie.

Evită „pământul vegetal” ambalat, care este prea gros pentru o bună germinație și se poate îmbiba prea mult cu apă. Compactează-l, nivelează-l și udă-l ușor.

Plantează semințele la adâncimea și spațiul recomandat. Asigură-te că le uzi regulat pe parcursul germinării.

Țăruși și suporturi

Un mod bun de a susține plantele înalte, cum ar fi roșiile, este cu țăruși rezistenți înfipți în paie și în sol. Cuștile de sârmă pentru roșii funcționează pentru plantele de dimensiuni medii, cum ar fi ardeii, vinetele și roșiile compacte, dar plantele mai înalte pot deveni puțin instabile atunci când se încarcă cu recoltă și baloții se înmoaie.

Când cultivi în baloți de paie, este recomandat să alegi soiuri compacte, care pot fi surprinzător de productive.

Pentru a susține plantele înalte care cresc în baloți, asigură-te că baloții sunt plasați pe o suprafață dură, și fixează țăruși rezistenți în partea din spate a balotului.

Îngrijire și rezolvarea problemelor

Baloții de paie se pot usca rapid deoarece sunt deasupra solului și sunt permeabili. Asigură-te că îi uzi regulat. Irigarea prin picurare sau un furtun de udare, plasat în partea de sus, funcționează bine.

De asemenea, este importantă o alimentare regulată, deoarece udarea frecventă va duce la o pierdere mai rapidă de nutrienți. Hrănește-ți culturile o dată pe săptămână cu un îngrășământ vegetal echilibrat și solubil în apă.

Faptul că baloții sunt ridicați ajută la descurajarea anumitor dăunători, cum ar fi iepurii. Am observat că limacșii deranjează puțin fasolea de tufă. O presărare de pământ de diatomee pe suprafața balotului și în jurul plantelor poate ajuta la ameliorarea acestei probleme, deși va trebui reaplicat după fiecare ploaie.

La sfârșitul sezonului, baloții se descompun, dar gradul de descompunere depinde de culturile realizate în ele și de climă. Unele rezistă suficient de mult pentru a planta usturoi în toamnă.

Altele se dezintegrează și devin un morman bogat de compost, perfect pentru a-l adăuga la ghivece, pentru a îmbunătăți straturile grădinii sau pentru a-l arunca în grămada de compost.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button