11 sfaturi pentru cultivarea legumelor în condiții de vreme rece

Cultivarea legumelor este, de obicei, o activitate care se desfășoară pe vreme caldă, de la mijlocul primăverii până la sfârșitul verii sau începutul toamnei, în funcție de durata de coacere a legumelor cultivate. În acest articol vă oferim câteva sfaturi despre cum să cultivați legume pe vreme rece.

Cele mai multe plante au nevoie de lumină naturală mai lungă și de temperaturi mai ridicate pentru o creștere optimă. Cu toate acestea, există unele care cresc cel mai bine la temperaturi mai scăzute la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei.

Dacă plantați soiuri de legume pentru vreme rece la sfârșitul verii/toamna sau la începutul primăverii, trebuie să țineți cont de câteva lucruri importante.

Lista legumelor care cresc în timpul perioadei reci

Iată o listă de legume care pot fi cultivate în climatele reci. Printre acestea se numără legumele cu frunze verzi și legumele rădăcinoase, cum ar fi:

  • Usturoi
  • Broccoli
  • Ceapă
  • Arpagic
  • Varză
  • Varză de Bruxelles
  • Conopidă
  • Sparanghel
  • Spanac
  • Mazăre
  • Fasole boabe
  • Kale
  • Napi
  • Cartofi
  • Ridichi
  • Sfeclă roșie
  • Rucola
  • Morcovi

11 sfaturi pentru a avea succes în cultivarea legumelor pe vreme rece.

1. Planificați datele de plantare în funcție de datele de îngheț preconizate.

Dacă cultivați toamna, trebuie să fiți atenți la data preconizată pentru îngheț în zona dumneavoastră. Semănați semințele suficient de devreme pentru a le permite să se maturizeze înainte de amenințarea înghețului. Dacă plantați primăvara, plantați conform instrucțiunilor de pe pachetul de semințe: multe culturi de sezon rece pot fi plantate imediat ce solul poate fi lucrat primăvara sau cu aproximativ două săptămâni înainte de data fără îngheț.

2. Optați pentru soiuri cu un sezon de creștere mai scurt

Atunci când cumpărați semințe, căutați soiuri de plante care se maturizează rapid. Un sezon de creștere mai scurt ajută la asigurarea faptului că plantele sunt gata de recoltare înainte ca vremea să devină nefavorabilă.

3. Lucrați bine solul și adăugați compost.

Solul din grădina dumneavoastră a fost afectat de sezonul de vegetație anterior, mai ales dacă plantați toamna, după recolta de vară. Lucrați bine solul pentru a sparge orice bulgări care s-au format și adăugați câțiva centimetri de compost matur pentru a-l întineri.

4. Aplicați o doză ușoară de îngrășământ

Culturile din sezonul rece cresc rapid; unele soiuri, cum ar fi salata și ridichile, sunt gata de recoltare în doar 30 de zile. După ce ați plantat semințele, aplicați o doză ușoară de îngrășământ pentru ca răsadurile să pornească bine.

5. Nu acoperiți solul cu mulci până când răsadurile nu se stabilesc.

Mulcirea paturilor de grădină după plantare este, în general, recomandată datorită numeroaselor beneficii.

În cazul cultivării legumelor pe vreme rece, dați timp semințelor să germineze și răsadurilor să se instaleze.

6. Plantare în succesiune

Pentru a asigura o recoltă continuă înainte ca vremea să devină prea caldă sau prea rece, plantați la intervale de două săptămâni. În acest fel, veți avea o aprovizionare constantă cu produse în timpul sezonului scurt de creștere.

7. Apă în mod regulat

Vremea mai rece înseamnă că solul grădinii nu se va usca la fel de repede ca în lunile fierbinți de vară, dar este totuși important să udați în mod regulat. Păstrați solul umed, împiedicând uscarea acestuia.

8. Aplicați ceai pe bază de compost după germinare.

Dați-le un impuls nutrițional cu ceai de compost la trei-patru săptămâni după ce au crescut. Acest lucru le va oferi hrana de care au nevoie pentru întregul sezon de creștere.

9. Păstrarea zonelor de cultură fără buruieni

Culturile de climă rece doresc să își dedice cea mai mare parte a energiei pentru a crește rapid. Buruienile din patul grădinii le vor zădărnici eforturile, absorbind resurse valoroase, cum ar fi nutrienții și apa. Smulgeți buruienile după ce au răsărit.

10. Protejați împotriva temperaturilor extreme

Plantarea legumelor la sfârșitul verii prezintă întotdeauna riscul unor intemperii neașteptate. Protejați culturile prin acoperirea lor în timpul unei avertizări de îngheț sau construiți o mică seră în patul de grădină pentru o soluție pe termen mai lung.

Microtunelurile sunt o modalitate sigură de a proteja legumele (și alte plante) de daunele provocate de condițiile meteorologice extreme.

Conceptul este simplu: utilizarea unui material transparent care lasă să pătrundă lumina soarelui, dar care este suficient de rezistent pentru a rezista la temperaturi scăzute.

Se recomandă să folosiți un cadru din lemn reciclat (realizat din cutii vechi, lăzi sau paleți, de exemplu) cu un plastic rezistent întins peste cadru.

11. Recoltați cu grijă

Deoarece legumele de iarnă tind să fie producători lenți, adaptați momentul și cantitatea de recoltare pentru a asigura o creștere optimă.

S-ar putea să vă intereseze să citiți și: 16 sfaturi pentru cultivarea în condiții de secetă

Lăsați-le suficient timp să se maturizeze și recoltați-le chiar înainte de îngheț, de preferință pe vreme mai uscată, pentru a evita solurile lipicioase.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button