8 Tipuri de Îngrășăminte Naturale pentru Grădină

Nu este necesar să cumpărați îngrășăminte sau fertilizante scumpe. Grădina dvs. va înflori cu aceste variante DIY (Do It Yourself – Fă-o singur) realizate cu articole din cămara și curtea dvs. În acest articol, dorim să vă prezentăm 8 tipuri de îngrășăminte naturale pentru grădină și grădină de legume pe care cu siguranță le aveți acasă.

Introducere

Grădinăritul organic este mai popular ca niciodată, iar metodele pe care le utilizăm joacă un rol esențial în sănătatea noastră și a planetei.

Există multe tipuri de îngrășăminte naturale diferite pe care le puteți utiliza în grădina dvs. sau pentru pământul din ghivece. Unele dintre aceste îngrășăminte pot fi fabricate sau colectate acasă, folosind elemente comune din cămară sau din curtea din spate. Iată 8 dintre îngrășămintele noastre naturale preferate, pentru o varietate de nevoi.

Resturi de Iarbă

Dacă aveți un gazon organic, asigurați-vă că colectați resturile de iarbă pentru a le folosi în grădinile dvs. Unu sau doi centimetri de resturi de iarbă formează un mulci excelent care blochează buruienile, și este de asemenea bogat în azot, care este un nutrient esențial pentru majoritatea plantelor.

Buruienile

La fel ca și resturile de iarbă, multe dintre buruienile pe care le veți găsi în grădinile dvs. sunt foarte bogate în azot și vor fi un excelent îngrășământ natural. Problema este că, odată ce le-ați smuls, cu siguranță nu veți dori să le repuneți în grădină, deoarece orice sămânță va răsări și va crea noi buruieni. Soluția? Prepararea unui ceai de buruieni.

Pentru acest lucru, umpleți un găleată de 20 de litri cu nu mai mult de 1/4 din buruienile pe care le-ați smuls. Apoi, completați găleata cu restul de apă și lăsați buruienile să se înmoaie timp de una sau două săptămâni.

Odată ce apa devine maronie, strecurați și aruncați resturile solide, apoi turnați acest ceai de buruieni în grădinile dvs. Pentru a nu fi prea concentrat, puteți să-l diluați în părți egale cu apă curată.

Resturi din Bucătărie

Valorificați resturile din bucătărie și grădină pentru a face propriul compost. Compostul eliberează nutrienții lent, ceea ce înseamnă că o grădină bine compostată poate trece unu sau doi ani fără necesitatea de a reaplica fertilizante.

Compostul ajută de asemenea pământul să rețină umiditatea, aspect esențial pentru ca grădina de legume să prospere în timpul verilor calde și uscate, specifice și climatului din România.

Gunoi de Grajd

Gunoaiele provin din diverse surse: vaci, cai, găini și chiar lilieci. Fiecare tip de gunoi de grajd are un conținut ridicat de azot și alte nutrienți, dar trebuie utilizat cu precauție.

Gunoaiele crude sunt foarte acide și pot avea mai mulți nutrienți decât au nevoie plantele tale, astfel că o cantitate excesivă le poate arde.

Cel mai bine este să folosești gunoi de grajd care a fost uscat. Deoarece are mai puțini nutrienți și este mai puțin acid, poți să-l folosești în cantități mai mari pentru a îmbunătăți retenția de apă a solului fără a-ți pune în pericol plantele.

Poți să-l folosești punând un strat subțire peste sol direct. Nu va trebui să aștepți mult timp deoarece gunoiul se transformă rapid într-un amendament perfect pentru sol, fără miros.

Frunze de Copaci

În loc să pui frunzele de toamnă în saci și să le așezi pe trotuar, colectează-le pentru a fertiliza plantele. Frunzele sunt bogate în minerale, atrag viermii de pământ, rețin umiditatea și ajută la ușurarea solurilor grele.

Poți să folosești frunzele în două moduri: fie le încorporezi în sol, amestecând frunzele tocate cu pământul, fie le folosești ca mulci, atât pentru a fertiliza plantele tale, cât și pentru a ține buruienile la distanță.

Zat de Cafea

Zatul de cafea are multe utilizări, dar una dintre cele mai bune este ca îngrășământ natural. Multe plante, cum ar fi afinele, rododendronul, trandafirii și roșiile, se dezvoltă mai bine în soluri acide.

Reciclează zatul de cafea pentru a ajuta la acidifierea solului tău. Există câteva moduri de a face acest lucru: poți presăra zatul folosit pe suprafața solului, sau poți face „cafea” pentru a o turna în grădinile tale. Lasă la înmuiat până la șase cești de zat de cafea folosit timp de o săptămână pentru a face cafea de grădină, apoi folosește-o pentru a uda plantele tale acide.

Coji de Ou

Dacă ai folosit vreodată var în grădina ta, știi că are multe beneficii: în principal, ajută la reducerea acidității solului pentru plantele cărora nu le place acidul și furnizează plantelor mult calciu, care este un nutrient esențial.

Varul în sine este un îngrășământ complet natural pe care îl poți cumpăra de la centrul de grădinărit, dar dacă preferi să economisești niște bani, există o modalitate mai ieftină de a obține aceleași beneficii și de a avea un îngrășământ foarte bun. E suficient să speli cojile de ou din bucătăria ta, să le păstrezi și să le toci pentru a le folosi în grădina ta.

Se pare că cojile de ou au 93% carbonat de calciu, care este denumirea științifică a varului.

Coji de Banană

Mâncăm banane pentru potasiu, iar trandafirilor sau altor plante florale le place și lor potasiul. Pur și simplu îngroapă cojile într-o gaură la baza plantelor pentru a se descompune în mod natural.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button