12 plante aromatice ușor de înmulțit prin butași

Majoritatea plantelor aromatice sunt cultivate prin semănat. Cu toate acestea, surprinzător, majoritatea pot fi cultivate cu ușurință prin luarea de butași (tulpini) de la plante sănătoase. Învață cum să cultivi plantele aromatice prin butași și descoperă 12 dintre cele mai ușor de înmulțit.

Busuioc

Trebuie doar să te asiguri că iei un butaș de la o plantă de busuioc care nu a înflorit sau nu s-a transformat în sămânță.

Butașii de busuioc trebuie să aibă o lungime de cel puțin 7 până la 10 cm. Taie tulpinile de busuioc la un unghi de 45 de grade cu o foarfecă ascuțită, curată și dezinfectată. Unghiul de 45 de grade va asigura că există suficientă suprafață la capătul inferior al tăieturii pentru ca rădăcinile să se formeze.

Îndepărtează aproape toate frunzele de busuioc de pe butaș, lăsând doar câteva in partea de sus. Taie frunzele rămase până la o treime din dimensiunea lor dacă sunt deosebit de mari.

Alege un loc cu o bună circulație a aerului și ventilație, dar evită ca butașii să fie expuși la curenți de aer rece și vânturi puternice.

În loc de pământ de grădină, utilizează un amestec pentru însămânțare, sau pur și simplu combină părți egale de nisip și compost sau gunoi de grajd.

Lasă ghiveciul într-un loc unde nu primește soare direct și menține umiditatea pământului constant. În aproximativ două sau trei săptămâni, butașii tăi de busuioc ar trebui să dezvolte noi rădăcini.

Odată ce s-au dezvoltat noile rădăcini, tulpinile vor fi gata să fie mutate într-un alt ghiveci sau transplantate în aer liber.

Menta

Cel mai bun moment pentru a începe plantarea butașilor de mentă este la sfârșitul primăverii sau începutul verii.

Menta este la fel de ușor de cultivat ca busuiocul din butași. Butașii de mentă de obicei răsar în doar una sau două săptămâni.

Tot ce trebuie să faci este să iei câteva ramuri de mentă de 10 până la 15 cm de la o plantă sănătoasă și să le plantezi în pământ.

Arunca frunzele inferioare și plantează în orice tip de sol. Va fi o idee bună să dezvolți mai mulți butași împreună pentru a obține o plantă densă.

Un lucru despre plantele de mentă, deși nu necesită niciun tratament special pentru înrădăcinarea butașilor, este important să reții că plantele de mentă pot fi foarte invazive.

Când decizi să transplantezi butașii după ce se dezvoltă rădăcinile, poate fi o opțiune bună să muti menta într-un recipient, unde planta nu poate să se extindă după bunul plac.

Dacă alegi să plantezi menta în sol, asigură-te că o plantezi într-un loc cu margini adânci pentru a preveni extinderea ei în zone unde nu este dorită.

Oregano

Cultivarea plantelor de oregano prin butași este puțin mai complicată decât în cazul busuiocului și mentei, dar nu este imposibilă.

Taie tulpini de 5 până la 10 cm lungime de la o plantă tânără de oregano cu o foarfecă sterilizată. Fă tăieturile la un unghi de 45 de grade și îndepărtează toate seturile de frunze, cu excepția a trei sau patru seturi superioare de pe fiecare butaș.

Rădăcinile de oregano cresc mult mai lent decât cele ale busuiocului sau mentei, așadar este recomandat să folosești un hormon natural de înrădăcinare.

Menține butașii într-o zonă luminată, dar feriți de lumina solară directă. Lasă să treacă cel puțin patru săptămâni pentru ca butașii de oregano să dezvolte noi rădăcini și să fie gata de transplantat în ghivece.

Cimbru

Asigură-te că iei butașul de cimbru de la un nod de la punctul unde cresc frunzele, deoarece rădăcinile plantei sunt mai receptive în aceste zone.

Poți face acest lucru în orice perioadă a anului într-un climat cald și între primăvară și toamnă în climat friguros sau moderat.

După ce ai îndepărtat frunzele inferioare ale butașului, plantează butașii de cimbru în pământ umed și ține-i departe de lumina solară directă. Aceștia vor forma rădăcini în 2-4 săptămâni, iar curând vei avea o plantă nouă.

Stevia

Plantele de Stevie sunt adesea folosite pentru a adăuga dulceață unei cani de ceai și este ușor să înrădăcinezi stevia de la un butaș.

Poți să înrădăcinezi un butaș de stevie în apă, dacă dorești, dar probabil cea mai ușoară metodă este să plasezi butașul direct într-un răsad umed sau în perlite.

Menține solul umed pentru butași și expune-i la lumină (naturală sau fluorescentă), iar butașii tăi de stevia vor începe să formeze rădăcini în două sau trei săptămâni.

Odată ce au rădăcini, mută butașii la o fereastră însorită sau la locul unde intenționezi să-i cultivi pe termen lung.

Lavandă

Butașii de lavandă ar trebui luați pe parcursul verii, deoarece se știe că lavanda înrădăcinează mai ușor în acest sezon.

Ia butași de creștere nouă care măsoară între 5 și 15 cm lungime folosind un cuțit ascuțit.

Taie tulpina chiar sub proeminența care indică un nod al frunzei. Îndepărtează frunzele de pe jumătatea inferioară a tulpinii și îndepărtează cu grijă pielea de pe partea inferioară a tulpinii pe o singură latură a acesteia.

Plantează-l într-un recipient cu pământ și, dacă preferi, treci butașul prin hormon de înrădăcinare înainte. Hormonul de înrădăcinare va ajuta la creșterea rădăcinilor puternice și va preveni putrezirea vârfului butașului, dar se știe că butașii de lavandă înrădăcinează destul de bine și fără hormon.

Plantează butașii de lavandă la o adâncime de aproximativ 3 centimetri în sol. Pentru a crea un mediu de tip seră pentru butașii tăi de lavandă, acoperă-i cu plastic.

Menține pământul umed până când rădăcinile s-au dezvoltat. Butașii vor forma rădăcini în două până la patru săptămâni, dar pot dura puțin mai mult. Verifică dacă s-au format rădăcinile tragând ușor de plantă. Dacă planta rezistă, atunci rădăcinile s-au format.

Măghiran

Germinalizarea semințelor de măghiran este un proces lent, care poate dura până la două săptămâni pentru a germina. Cu toate acestea, poate fi cultivat mult mai ușor prin butași, având astfel noi plante de măghiran într-un timp scurt.

Ia butașii de la vârful tulpinii și alege o tulpină care măsoară cel puțin 5 cm. Păstrează patru sau șase frunze superioare atașate, dar îndepărtează restul frunzișului de pe butaș.

Pentru cele mai bune rezultate, plantează butașii de măghiran la sfârșitul verii sau la începutul primăverii în zone cu climă răcoroasă, iar în iarnă dacă zona are un climat cald.

Roinița

Poți planta bucăți de roiniță, cu lungimea de 5 până la 10 cm, pentru a obține noi plante.

Îndepărtează frunzele inferioare astfel încât doar vârful butașului să aibă o creștere nouă. Apoi, plasează butașul de roiniță într-un recipient cu apă, reîmprospătând și înlocuind apa după cum este necesar în timp ce aștepți apariția noilor rădăcini.

Va dura câteva săptămâni, deoarece roinița nu este cea mai rapidă plantă în ceea ce privește înrădăcinarea. Odată ce butașii tăi au avut câteva săptămâni pentru a-și dezvolta rădăcinile, mută-i în recipientul sau locul din grădină care va fi casa lor permanentă

Rozmarin

Cel mai bun moment pentru a lua butași de rozmarin este atunci când acesta emite o creștere nouă, pe măsură ce clima caldă se intensifică în timpul verii.

Ia butași de pe secțiuni de câțiva centimetri lungime din creșterea cea mai recentă a plantei tale.

Ia mai mulți butași decât dorești să cultivi, deoarece nu toți butașii de rozmarin vor înrădăcina. Alege secțiuni de 10 până la 15 cm lungime și îndepărtează frunzele de pe cei doi centimetri inferiori ai butașului.

Plasează butașii într-un recipient plin cu apă proaspătă pentru a-i permite să înrădăcineze. Este important să menții apa din recipient proaspătă și plină pe parcursul acestui proces.

După câteva săptămâni în apă, butașii de rozmarin vor avea rădăcini și vor fi gata de plantare. Cu toate acestea, reține că butașii pot dura mai mult să înrădăcineze în climatul rece.

Salvie

Butașii de salvie pot fi înrădăcinați în apă sau în sol. Pentru a înrădăcina butașii în apă, adaugă-i pur și simplu într-o vază sau pahar care conține câțiva centimetri de apă, apoi păstrează-i la o fereastră însorită și urmărește timp de câteva săptămâni până când se dezvoltă rădăcinile.

Dacă dorești să înrădăcinezi salvia în sol în loc de apă, cel mai bine este să tratezi capătul tăiat al secțiunilor de butași cu hormon de înrădăcinare.

Apoi, plantează butașii într-un amestec compus din 70% perlita/vermiculită și 30% pământ pentru ghivece.

Rădăcinile ar trebui să apară în aproximativ două săptămâni când plantele sunt înrădăcinate în sol.

Tarhon

Ia butași pentru a cultiva tarhonul dimineața, alegând segmente de tulpină de 10 până la 15 cm care sunt situate chiar sub un nod, și îndepărtează treimea inferioară a frunzelor lor.

Tratează capătul tăiat al secțiunii cu hormon de înrădăcinare și plasează butașii într-un recipient plin cu pământ umed pentru ghivece.

Udă butașii în mod regulat pentru a-i menține constant umezi în timp ce cresc. Odată ce pericolul de îngheț a trecut în primăvară, poți muta butașii de tarhon în grădina exterioară.

Creșon

Poți cultiva creșonul folosind butași de tulpină, înrădăcinându-i în apă sau în sol umed.

Dacă preferi să folosești doar apă, asigură-te că o schimbi o dată sau de două ori pe săptămână și că rădăcinile creșonului se mențin sub suprafața apei.

Dacă dorești să faci acest lucru direct în sol, cel mai bun mediu pentru a cultiva butași de creșon este turbă amestecată cu perlita, vermiculita sau alt amestec.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button