Descoperă puterea uleiurilor esențiale: Beneficii și utilizări principale în viața de zi cu zi

Scăderea nivelului de energie, somnul neregulat, mici neplăceri… uleiurile esențiale ne ajută eficient în viața de zi cu zi. Dacă ar trebui să alegem doar 9, acestea ar fi. Află proprietățile principalelor uleiuri esențiale pe care să le ai acasă și cum să le folosești pentru beneficiul sănătății.

Uleiurile esențiale au fost folosite pentru mii de ani în diverse culturi în scopuri medicinale și de sănătate. Datorită proprietăților lor antidepresive, stimulante, detoxifiante, antibacteriene, antivirale și calmante, acestea continuă să câștige popularitate ca terapie naturală, sigură și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru diverse preocupări legate de sănătate. Având în vedere costul ridicat al facturilor medicale și efectele secundare ale medicamentelor convenționale, adăugarea acestor uleiuri în arsenalul tău de remedii și în stilul tău de viață poate face o diferență imensă. Beneficiile uleiurilor esențiale sunt vaste, iar utilizările lor variază de la aromaterapie la produse de curățare a gospodăriei, îngrijire personală și tratamente naturiste. Particulele din uleiurile esențiale provin din distilarea sau extragerea diferitelor părți ale plantelor, inclusiv flori, frunze, scoarță, rădăcini, rășină și coajă. De fapt, doar o picătură de ulei esențial poate avea beneficii puternice pentru sănătate​

Mai jos îți prezentăm o listă cu 9 tipuri de uleiuri esențiale. În acest rezumat îți arătăm proprietățile și utilizările fiecărui ulei pentru a trata răni, ajuta la digestie, combate insomnia și multe altele. Află cum să folosești uleiurile esențiale și beneficiile lor.

Lavandă veritabilă sau officinalis: un ulei universal

Uleiul esențial de lavandă este baza oricărei truse de prim-ajutor. Este foarte apreciat pentru tulburările legate de anxietate, dar este și extrem de util pentru diverse probleme minore ale pielii și în caz de digestie greoaie.

Cum să îl folosești? O înțepătură de insectă, o arsură solară? Aplică între două și patru picături de lavandă pe zona afectată.

Pentru coșuri, combină-l cu puțin ulei esențial de arbore de ceai (o picătură din fiecare) și aplică direct pe coș.

Dacă te simți stresat sau după o masă copioasă, aplică o picătură pe plexul solar sau ia două picături într-o linguriță de miere.

Arbore de Ceai: anti-infecțios

Uleiul esențial de arbore de ceai este dușmanul declarat al tuturor infecțiilor. Este și un bun antiseptic și combate oboseala: ține-l mereu la îndemână, mai ales când călătorești!

Cum să îl folosești? Pentru micoze sau negi, aplică două picături pe pielea afectată sau diluează-l într-o linguriță de ulei vegetal dacă zona afectată este mare. De asemenea, poți adăuga o picătură pe periuța de dinți sau să îți freci mâinile după spălare pentru o igienă perfectă.

Mentă: ajutor pentru digestie

Uleiul esențial de mentă este aliatul ideal împotriva tulburărilor digestive (greață, senzație de greutate în stomac, balonare). Aromă sa proaspătă este apreciată, dar este esențial să respectăm dozajul deoarece este foarte concentrat.

O picătură pe un cub de zahăr sau într-o linguriță de miere după masă ajută la digestie, dar este și un remediu excelent împotriva răului de mișcare. Poate fi combinat și cu uleiuri esențiale de lămâie și busuioc tropical într-o infuzie de plante pentru a te revigora după petreceri (o picătură din fiecare într-o linguriță de miere). În toate cazurile, nu se recomandă copiilor sub 6 ani și persoanelor în vârstă.

Lămâie: tonicul

Stimulant, uleiul esențial de lămâie este ideal în caz de oboseală, infecții recurente sau tulburări hepatice. De asemenea, acționează foarte eficient asupra circulației sângelui și, atunci când este difuzat, purifică atmosfera.

Cum să îl folosim? În caz de oboseală sau răceală, două picături într-o băutură fac minuni. O picătură într-un ceai de verbina și mentă la sfârșitul unei mese ajută ficatul obosit, în timp ce diluat de zece ori cu ulei vegetal de arnică și masat pe zonele afectate, stimulează microcirculația. Atentie, nu se recomandă aplicarea pură (deoarece este foarte caustic) sau înainte de expunerea la soare.

Palmarosa, prietenul pielii strălucitoare

Uleiul esențial de palmarosa este antibacterian, hidratant, cicatrizant și stimulează celulele. Folosirea sa regulată este o garanție împotriva tuturor problemelor minore ale pielii. Luptă chiar și împotriva problemelor jenante de transpirație!

Cum să îl folosim? Zilnic, o picătură amestecată cu crema ta obișnuită de zi reglează secreția de sebum, hidratează și regenerează pielea. Pentru a controla transpirația, se aplică câteva picături sub braț, în palme sau pe tălpile picioarelor, reducând astfel secreția de sudoare și mirosurile neplăcute.

Ravintsara (cinnamomum camphora): antisepicul

Dacă ar trebui să alegem un singur ulei esențial împotriva problemelor minore de iarnă, acesta ar fi. Antiviral, antisepic și expectorant, stimulează sistemul imunitar și luptă împotriva oboselii fizice și nervoase. Este de asemenea foarte eficient împotriva gripei, infecțiilor respiratorii și chiar a gastroenteritei.

Cum să îl folosim? De îndată ce vine prima răceală, pentru a preveni răcelile, poți consuma zilnic un amestec de o picătură de ulei esențial de ravintsara, o picătură de ulei esențial de lămâie și o picătură de ulei de eucalipt radiata dimineața și seara.

Dacă simptomele s-au instalat deja, există două opțiuni pentru maximum trei zile: o picătură în puțină miere de patru ori pe zi sau trei picături masate pe coloană și pe piept, dimineața și seara.

Ylang-ylang

Un ulei esențial plin de contradicții, ylang-ylang este simultan stimulant și calmant. Înviorează libidoul adormit, în timp ce oferă sprijin persoanelor anxioase. Are proprietăți calmante și antistres, luptă împotriva tulburărilor de somn și a depresiilor temporare minore și chiar ajută ușor persoanele timide să se inhibe mai puțin.

Cum să îl folosim? Pregătește o baie caldă (37-38°C) în care să adaugi câteva picături de ulei esențial diluate în puțin lapte: relaxare și un somn odihnitor sunt garantate. Parfumul său dulce și seducător este de asemenea plăcut atunci când este difuzat sau folosit pentru masaj, diluat într-un ulei vegetal, precum cel de migdale, pentru un efect tonic.

Mușețelul nobil sau roman: îangrijitorul copiilor

Acest ulei esențial cu proprietăți antiinflamatorii și sedative este ideal pentru a alina plânsetele copiilor, fiind apreciat și de adulți datorită capacității sale de a calma.

Cum să îl folosim? Dacă copilul are dificultăți în a adormi, îl poți lăsa să miroasă din flaconul deschis. Dacă este deranjat de erupția dentară, masează-i gingiile cu un deget pe care ai pus o picătură de mușețel diluată în două picături de ulei vegetal de sunătoare sau, pentru o variantă mai delicată, cu mușețel roman hidrolizat. Pentru adulții stresați, câteva picături pure aplicate pe plexus, arcul piciorului și încheieturile mâinilor aduc liniște.

Curry: revitalizantul

Ai contuzii, vânătăi sau umflături? Uleiul esențial de curry este remarcabil. Este bun pentru reducerea hematoamelor, are proprietăți antiinflamatorii și cicatrizante excelente pentru răni și arsuri, dar și pentru fracturi și entorse. Este ideal pentru copii (începând cu vârsta de 7 ani).

Cum să îl folosim? Diluăm uleiul în ulei vegetal (două picături într-o linguriță) și masăm zonele dureroase. O picătură, combinată cu două picături de ulei de trandafir, se aplică pe cicatrici. Cu toate acestea, nu trebuie consumat, deoarece poate fi ușor toxic.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button