16 sfaturi pentru cultivarea în condiții de secetă

Grădinăritul în condiții de vreme secetoasă poate fi foarte stresant, dar există o mulțime de strategii simple pe care le puteți aplica pentru a simplifica lucrurile. Mulți grădinari se străduiesc să își mențină grădinile vii și înfloritoare. Seceta, vânturile, furtunile de praf, valurile de căldură prelungite și incendiile, toate acestea își pun amprenta asupra plantelor, a oamenilor și a vieții noastre din natură. În acest articol dorim să vă oferim câteva sfaturi pentru cultivarea în condiții de secetă.

Introducere

Temperaturile extreme și perioadele lungi fără precipitații semnificative în multe locuri reprezintă unele dintre cele mai mari probleme. Nu este de mirare că mulți grădinari renunță la cultivarea unei culturi de legume.

O grădină, oricât de mică ar fi, ne dă speranță, precum și hrană sănătoasă. Hrănește mintea, trupul și sufletul; oferă o minunată ameliorare a stresului și este un sanctuar binevenit în care poți evada. Chiar și o singură plantă bine îngrijită poate aduce o mare bucurie și un sentiment de liniște.

Cu toate acestea, pentru mulți grădinari, apa, sau lipsa ei, este cea mai mare problemă a noastră. Plantele cu probleme de apă devin magneți pentru insectele dăunătoare, deoarece sistemul de protecție al naturii se mobilizează pentru a se hrăni.

Este normal să ne așteptăm la o anumită pierdere de recoltă într-un climat cald și uscat. Fără apă suficientă, culturile nu pot absorbi substanțele nutritive din sol pentru a crește, înflori și da roade. De asemenea, grădinile mici în containere au nevoie de udări mai frecvente. Deci, ce putem face pentru a ne ajuta grădinile să supraviețuiască și chiar să prospere? Iată ce trebuie să faci în grădina de legume pe timp de secetă.

16 sfaturi pentru a cultiva în condiții de secetă

De-a lungul anilor, am îndurat tot felul de condiții dificile în grădinile mele. Prin monitorizare atentă, prin aplicarea principiilor de proiectare a permaculturii și prin înregistrarea locurilor în care grădinile mele au fost expuse la vreme uscată sau caldă, am învățat cum să cultiv o grădină care nu numai că supraviețuiește, ci și prosperă.

Acest lucru mi-a permis să-i ajut pe cei care suferă de probleme similare, dar în locuri diferite, să profite la maximum de grădinile lor comestibile.

Sper că, prin împărtășirea unora dintre aceste strategii, vă puteți bucura și voi de o grădină productivă și generoasă.

1. Evaluați-vă grădina și luați decizii clare.

Dacă nu vă puteți salva TOATE plantele, stabiliți priorități și concentrați-vă asupra celor mai valoroase. În cazul în care condițiile sunt foarte grele și aveți resurse limitate de apă, concentrați-vă asupra pomilor fructiferi, a plantelor perene și a culturilor esențiale de mare valoare.

Transformați plantele nesănătoase și cu valoare redusă în compost pentru a vă hrăni solul. Este posibil ca unele plante să se salveze fără ajutorul tău sau să fie sacrificate pentru a salva altele.

Colectați semințe și faceți butași pentru a le planta în ghivece, ca plan de rezervă. Poți oricând să o iei de la capăt cu ele.

2. Reduceți dimensiunea grădinii

Prin mulcire sau prin cultivarea unei culturi de acoperire rezistente, veți continua să vă protejați solul fără a-l solicita prea mult până la apariția unor condiții meteorologice mai bune.

Aveți probleme cu alimentarea cu apă a plantelor din grădina dumneavoastră? În acest caz, luați în considerare posibilitatea de a dezgropa plantele mai mici și de a le transplanta în ghivece. Apoi, mutați-le mai aproape de casă, unde le puteți gestiona mai ușor. Dacă cultivați mai multe plante de același tip, încercați să păstrați doar una sau două.

3. Cultivarea plantelor în ghivece

Unul dintre numeroasele avantaje ale cultivării în ghivece este flexibilitatea de a vă proteja și de a vă muta plantele în perioadele de căldură, vânt sau furtună. Optați pentru ghivece mai mari decât pentru ghivece mai mici și, dacă este posibil, alegeți ghivece cu irigare automată. Acestea vor reține mai multă apă pentru mai mult timp.

Aceasta este una dintre principalele strategii pe care le folosesc pentru a mă asigura că avem o aprovizionare continuă cu alimente din grădină pe tot parcursul anului, chiar și atunci când vremea nu este perfectă!

4. Gestionarea apei în condiții de secetă

Dacă vă aflați într-un climat uscat, udați dimineața devreme și, în mod ideal, udarea se face prin picurare pentru a minimiza pierderea de apă. O udare mai intensă și mai îndelungată poate contribui la dezvoltarea rădăcinilor, mai degrabă decât o udare rapidă și scurtă.

Concentrați-vă pe plantele cele mai vizibile din apropierea casei dumneavoastră sau pe cele care se află în condiții mai uscate.

Plantele consolidate sunt mai rezistente la vremea caldă și uscată decât cele tinere. Prin urmare, evitați, dacă puteți, să plantați răsaduri noi sau plante vulnerabile până când condițiile sunt mai favorabile. Plantele noi au nevoie de mai multă apă pentru a încuraja creșterea rădăcinilor.

5. Planificați-vă bine plantarea

Evitați să plantați în zilele foarte calde, uscate, cu vânt sau când se așteaptă o furtună. Ploile abundente și grindina pot afecta plantele tinere, așa că asigurați-vă măsuri de protecție dacă trebuie să plantați.

Încercați să plantați semințele sau răsadurile în orele mai răcoroase ale zilei (dimineața devreme sau după-amiaza târziu), mai degrabă decât în orele cele mai fierbinți. Umbrirea poate contribui la creșterea șanselor de supraviețuire a plantelor dumneavoastră.

6. Nu fertilizați pe timp de caniculă

Dacă nu vă puteți uda bine grădina, reduceți la minimum stresul plantelor prin renunțarea la aplicarea de îngrășăminte în condiții de căldură și secetă.

Plantele fac mai puțină fotosinteză ca mecanism de supraviețuire. Prin urmare, disponibilitatea suplimentară a nutrienților și creșterea rezultată pot provoca stresul plantelor dacă nu puteți menține o umiditate constantă.

Uneori este mai bine să păstrăm o plantă în viață, chiar dacă nu crește în mod activ, decât să riscăm să o pierdem dacă îi furnizăm nutrienți la momentul nepotrivit.

7. Fertilizarea după ploaie

Dacă aveți norocul ca ploaia să vă umple grădina, ar putea fi necesar să vă gândiți la remineralizarea și hrănirea solului pentru a reface nutrienții care au fost pierduți.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care ați avut parte de multe ploi sau inundații. În timp ce solul este încă umed, adăugați îngrășăminte organice și minerale, apoi acoperiți bine cu mulci pentru a reține umiditatea.

8. Adăugați în mod constant compost

Nu puteți adăuga niciodată prea mult compost deodată. Păstrați o rezervă, astfel încât să o puteți elibera încet pentru plantele dvs. pe măsură ce acestea au nevoie, ajutându-le să supraviețuiască mai mult timp.

Materia organică din sol ajută la reducerea compactării și a uscării solului. De asemenea, compostul ajută la pătrunderea apei în sol, încurajează microorganismele și insectele benefice și poate susține creșterea plantelor fără a fi nevoie de îngrășăminte.

Reciclați toate „deșeurile” organice din bucătăria și grădina dumneavoastră, inclusiv resturile alimentare, iarba tăiată și frunzele. Compostă-le pentru a construi un sol și plante sănătoase și rezistente.

9. Renunta la gazon

În medie, 40% din apa menajeră este folosită în mod normal în exterior. Udarea gazonului folosește până la 90% din această apă, dar o mare parte din această resursă prețioasă se evaporă, iar gazonul nu poate fi mâncat!

Cu excepția cazului în care aveți nevoie de iarbă verde pentru animalele de companie sau pentru copii, sau pentru a vă împrospăta peisajul urban, ar fi bine să vă gândiți să treceți la opțiuni mai rezistente la secetă.

Gazonul necesită multă întreținere și necesită mult timp. Gândiți-vă cât de des trebuie să tundeți, să erbicidati, să fertilizați, să bordurați și să udați pentru a păstra verdele, plus combustibilul și energia folosite. Reducerea suprafeței gazonului este una dintre cele mai simple modalități de a economisi apă, bani și timp. De ce nu cultivați alimente în schimb?

10. Cultivarea de plante adaptate la condițiile din zonă

Selectați cu grijă plantele, în special cele comestibile, care sunt bine adaptate la condițiile climatice. Când vremea se înrăutățește, veți vedea în curând care sunt „prințesele” grădinii.

Plantele însetate se ofilesc adesea complet și pot deveni „uscate de tot” atunci când condițiile nu sunt pe placul lor.

Căutați soiuri care pot tolera perioade lungi de secetă. Unele dintre soiurile de spanac peren pe care aleg să îl cultiv ese spanacul din Noua Zeelandă (Warrigal Greens), spanacul brazilian și spanacul Suranim. Au supraviețuit tuturor secetelor și se mențin an de an.

Arpagic, oregano, cimbru, măghiran și rozmarin sunt ierburi care supraviețuiesc, alături de castraveți și ardei, în grădina mea, așa că le acord mai mult spațiu pentru că merită!

11. Parasolare naturale pentru culturile agricole

Fructele tind să fie mai mici dacă au fost cultivate în climă uscată, așa că nu fiți dezamăgiți! În cazul culturilor producătoare de legume, cum ar fi vinetele de vară, roșiile și castraveții, care pot suferi de arsuri solare, adaug în sol o cantitate mare de îngrășământ bogat în azot. Acest lucru ajută aceste plante să dezvolte un baldachin cu frunze sau o „umbrelă” pentru fructe și reduce procesul de evaporare a solului.

De asemenea, cultiv soiuri compacte și soiuri pitice cu fructe mai mici, cu mai puține tulpini și suprafețe de frunze. Folosesc mai puțină apă, deoarece aceste culturi se maturizează mai devreme decât soiurile mai mari și mai însetate și pierd mai puțină umiditate prin transpirație, cum ar fi vinetele libaneze și roșiile cherry. De asemenea, cresc bine la umbră parțială!

12. Creați microclimate benefice

Microclimatele umbrite și protejate pot face o mare diferență în ceea ce privește reducerea la minimum a pierderilor de apă cauzate de soare, vânturi sau furtuni de praf uscat. Folosiți sisteme de umbrire și de protecție împotriva furtunilor, un coronament de copaci, paravânturi sau alte forme de protecție a plantelor. Gruparea plantelor crește umiditatea, creează umbră și reduce pierderile de umiditate.

13. Utilizați mulci

Mulți grădinari încearcă să cultive culturi agricole (chiar și în scopuri comerciale) fără un strat de mulci care să acopere solul. Aceasta este o „pătură” de siguranță valoroasă care reține umiditatea pentru culturile din toate ghivecele și grădinile.

Cu atât de multe beneficii și o soluție atât de ușoară pentru grădinile uscate, mulcirea ar trebui să fie o strategie de primă linie, dacă nu o folosiți deja.

Luați în considerare acoperirea cu mulci a zonelor din grădină până când plouă și se răcește pentru a continua să hrăniți solul.

14. Cultivați mai puțin, dar mai eficient

Când mă plimb prin grădina mea și văd plante care suferă din cauza stresului hidric sau termic, îmi pare foarte rău pentru ele. Mă uit cum frunzele lor se ofilesc și sunt uimită de lupta lor curajoasă pentru a supraviețui.

Mă simt plină de speranță când văd atâtea plante mici și curajoase care rezistă și supraviețuiesc. Este mult mai bine să crești mai puține plante, dar mai sănătoase, decât să le pierzi pe toate din cauza condițiilor dure.

Alegeți-vă preferatele și, poate, puneți câteva dintre ele în ghiveci pentru plăcerea dumneavoastră. Unele dintre cele mai prețioase plante ale mele sunt florile, pentru că aduc culoare și bucurie și mă fac să mă simt bine. Florile au un impact incredibil de benefic asupra bunăstării emoționale și a sănătății mintale.

15. Treceți la micro-grădini

Condensarea energiei și a resurselor într-un spațiu mic poate fi foarte eficientă. Fie că este vorba de grădini în containere, de un platou sau două de micro-grădini cu frunze proaspete sub acoperiș, de germinarea în bucătărie sau de cultivarea plantelor în interior.

16. Colectarea apei de ploaie

Anticipați vremea uscată și profitați de sezonul ploios pentru a colecta cât mai multă apă de ploaie. Toamna și iarna este perioada în care putem profita de sezonul ploios pentru a stoca această resursă naturală și gratuită.

Dacă puteți, procurați-vă bazine mari, colectați apa care cade de pe acoperiș și depozitați-o pentru a o folosi în lunile secetoase. De asemenea, este o idee bună să folosiți bidoane de plastic pentru a stoca apa de ploaie, le puteți aduna într-un colț al grădinii pentru a avea o rezervă.

Grădinăritul sustenabil în condiții de secetă

Am avut luni de secetă și mulți ani de condiții grele. De multe ori m-a provocat să iau decizii cu privire la ce plante să ud și ce să cultiv. Am pus în aplicare aceste strategii pentru a le oferi plantelor mele cele mai bune șanse de supraviețuire și sper că, împărtășindu-le cu dumneavoastră, veți fi stimulați să încercați și dumneavoastră unele dintre ele.

Alegerea unor opțiuni sustenabile în calitate de grădinar poate fi uneori dificilă. Creșterea grădinii tinde să vină în pași mărunți, în funcție de timpul și resursele pe care le avem la dispoziție pentru a investi.

Atunci când natura este împotriva noastră, este un moment bun pentru a vă evalua propriile nevoi și ceea ce puteți gestiona în mod rezonabil. Dacă vă luptați, sper că vă va fi de ajutor să aplicați unul sau două dintre aceste sfaturi pentru a crește în condiții de secetă.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button