Cultivarea și îngrijirea salviei: ghid complet pentru grădinari
Salvia este o plantă aromată care îmbină utilul cu plăcutul. Nu doar că îmbunătățește aroma preparatelor noastre culinare, dar are și numeroase proprietăți terapeutice. Salvia officinalis este o plantă aromatică perenă. Această plantă este astringentă, antisepctică, facilitează digestia, stimulează hormonii, ajută la combaterea transpirației și favorizează îngrijirea tulburărilor nervoase. Salvia este ușor de cultivat, așa că descoperă cum să plantezi, să semeni și să crești salvie în grădina sau livada ta.
Caracteristici
- Nume științific: Salvia officinalis
- Familie: Lamiaceae
- Varietăți: Salvia grecească, Salvia cu frunze de lavandă, Salvia albă
- Culoare a florilor: Flori albe, flori albastre, flori roz, flori mov
- Plantare: Primăvară – vară
- Expunere: Soare
- Tip de sol: Ușor, bine drenat, uscat
- Înflorire: Vară
- Frunziș: Semi-peren, peren
- Boli, dăunători: Rezistent la boli
- Udare: Rară
- Înălțime: 0,3m până la 0,7m
- Proprietăți medicinale: Antiseptice, anti-transpirante, anti-spastice, apetisante, vindecătoare, purificatoare, digestive, diuretice, stimulante și tonice.
Unde să plantezi salvia
Salvia se dezvoltă cel mai bine în soluri ușoare și bine drenate. Suportă solurile sărace, uscate și ușor calcaroase. Este o plantă iubitoare de soare și se potrivește în grădini, ghivece de flori, livezi și grădini stâncoase.
Cum să semeni salvia
Salvia se poate semăna în răsadnițe, iar după ce riscul de îngheț a trecut, la începutul primăverii sau chiar și în mijlocul verii.
Această tehnică presupune să săpați găuri la intervale regulate și să semănați mai multe semințe în fiecare gaură. După aceea, răsadurile se răresc, păstrând doar plantele cele mai viguroase. Uite cum să semeni salvia pas cu pas:
Sapă găuri mici de 5 cm în diametru la o distanță de 20 cm între ele. Pune 4 semințe în fiecare gaură, astfel încât să te asiguri că majoritatea spațiilor semănate vor crește, deoarece nu toate semințele germinează.
Acoperă cu un strat subțire de pământ (de 2-3 ori înălțimea seminței). Udă cu un pulverizator pentru a nu deranja solul și a nu pierde semințele.
Udă constant până când plantele încep să crească, apoi alege răsadurile cele mai viguroase și înlătură cele care nu s-au dezvoltat corespunzător.
Păstrează răsadurile la umbră până când apar primele frunze.
După câteva săptămâni, dacă totul merge bine, poți să le transplantezi în locul final, fie în sol direct, fie în ghivece. Așteaptă ca plantele să aibă cel puțin trei perechi de frunze sau să ajungă la o înălțime de aproximativ 10 cm pentru un transplant reușit.
Imediat după această secțiune, îți vom arăta cum să transplantezi salvia cu ușurință.
Cum să cultivi salvie
Dacă ai cumpărat o plantă sau ai germinat-o singur, pentru a realiza transplantarea salviei, urmează aceste sfaturi:
Udă rădăcina cu puțină apă pentru a elibera rădăcinile fără a le rupe, apoi sapă o groapă puțin mai adâncă și mai largă decât rădăcina.
Dacă solul este greu și foarte compact, slăbește-l și plasează un strat de pietriș în fund sau, în lipsa acestuia, poți pune câteva pietre sau pietricele mici. De asemenea, poți amesteca pământul de grădină (sau pământ pentru ghivece) cu nisip pentru a ușura substratul.
Acoperă cu un strat de pământ de grădină înainte de a plasa rădăcina în groapă, astfel încât partea superioară să fie la nivelul solului. Apoi umple golurile cu pământ de grădină și, în final, udă cu apă, dar fără a îneca solul.
Amintește-ți să realizezi transplantul salviei când soarele nu bate direct în locul respectiv, așteaptă până seara, acest lucru va reduce stresul plantei și se va recupera mai repede.
Dacă o transplantezi în alt ghiveci, ține-o la umbră câteva zile, până când arată semne de recuperare. După ce a crescut, ține-o mereu la soare, acolo se simte cel mai bine.
Cum se îngrijește salvia
Salviei nu-i place umiditatea, așa că udarea va fi ușoară și la intervale. Lasă solul să se usuce între udări și nu-l uda dacă este încă umed.
Dacă ai plantat-o în ghivece și ești într-un climat cald, udarea va fi mai frecventă. Poți adăuga puțin îngrășământ natural la începutul primăverii. Nu uita să îndepărtezi buruienile regulat pentru a evita ca alte plante să-i invadeze spațiul.
Pentru rezultate mai bune și pentru a nu fi tot timpul preocupat de udare și buruieni, poți acoperi solul în jurul plantei cu un strat de mulci natural, ceea ce va preveni uscarea și erodarea solului, plus va inhiba creșterea buruienilor nedorite. Dacă vrei să afli mai multe despre mulci, accesează acest link.
Recoltarea salviei
Poți recolta frunzele pe tot parcursul anului, dar acestea au un gust mai intens de la primăvară până la sfârșitul verii. Recoltează dimineața și așteaptă să ai o cantitate bună de frunze înainte de a începe recoltarea. Poți savura frunzele proaspete sau uscate.
Pentru a le usca, alege un loc uscat și întunecos, taie câteva ramuri și atârnă-le. Odată uscate, le poți păstra într-un borcan de sticlă ermetic închis. Astfel, salvia se va păstra pentru multe luni și o vei putea consuma pe tot parcursul anului.