Care sunt plantele pentru o pergolă perfectă?

Excelentă ca izolator termic și acustic și cu un efect peisagistic asigurat, o barieră de plante cățărătoare poate deveni un element arhitectural valoros pentru înfrumusețarea locuinței sau pur și simplu un perete, un perete despărțitor, o pergolă, precum și pentru reducerea consumului de energie domestică atât vara, cât și iarna.

De altfel, prin alegerea soiurilor potrivite, plantele cățărătoare vor fi apreciate pentru creșterea lor rapidă și luxuriantă și pentru florile frumoase de care vă puteți bucura în diferite perioade ale anului.

Plante pentru pergolă: ce soiuri de plante să alegeți

Oricare ar fi efectul pe care doriți să-l obțineți, condițiile climatice și zona pe care doriți să o colonizați trebuie să fie luate în considerare cu atenție atunci când alegeți speciile de plante care vor fi folosite, acesta fiind primul pas fundamental pentru succesul proiectului dumneavoastră „verde”.

Prin urmare, înainte de a proceda la plantare, este esențial să se asigure că starea suprafeței care urmează să fie acoperită este lipsită de fisuri, deteriorări sau crăpături în care plantele, infiltrându-se, ar putea crea probleme.

Unele specii cu rădăcini aeriene, cum ar fi iedera, de exemplu, nu ar trebui să crească direct pe pereți, ci pe structuri grilă care să le mențină la o distanță sigură de tencuială.

În general, pentru a acoperi suprafețele verticale cu plante cățărătoare, cel mai bine este să optați pentru iasomie, bignonias, passiflora, caprifoi și clematis, în timp ce pentru spațiile orizontale cele mai potrivite sunt vița de vie americană, trandafirii cățărători, glicina și actinidia.

De asemenea, luați în considerare alegerea plantelor în funcție de expunerea la soare: dacă zona este în principal umbrită sau pe jumătate umbrită, cele mai bune specii sunt iedera, iasomia și aristolochia.

Pe de altă parte, în plin soare, cel mai bine este să se amplaseze bignonias, wisteria, plumbago și bougainvillea. În cele din urmă, dacă scopul dvs. este de a ascunde stâlpii, elementele arhitecturale tubulare, gardurile și stâlpii cu spirale verzi frumoase, ar trebui alese soiuri precum caprifoiul (în sensul acelor de ceasornic) și glicina (în sens invers acelor de ceasornic).

Plante pentru pergolă: soiuri de cățarătoare

În funcție de caracteristicile lor naturale și de structurile pe care le pot escalada cel mai ușor, sunt împărțite în cinci macro-categorii.

Cățărătoare cu rădăcini aeriene

Din această familie fac parte iedera, bignonia, smochinul cățărător, hortensia cățărătoare și evonymus. Rădăcinile lor adventive speciale sunt capabile să se detașeze de trunchi și să se dezvolte autonom prin urcarea pe suprafețe cu ajutorul unor organe adezive speciale care acționează ca niște ventuze sau cârlige.

Cățărătoare cirrifere

Cunoscute și sub denumirea de arbuști, acestea se caracterizează prin prezența cirrilor, organe prehensile care se adaptează la suprafețe tubulare, ramuri sau proeminențe prin răsucirea în jurul lor.

Esențele care fac parte din această categorie sunt vița-de-vie comună, vița-de-vie canadiană sau americană, floarea pasiunii și clematis.

Pe de altă parte, printre plantele anuale perene se numără vița de vie albă, mazărea dulce, dovleacul comun și cobea.

Cățărătoare Sarmentose

Nu folosesc ventuze pentru a se cățăra, ci spini adevărați sub formă de cârlige, și sunt deosebit de pricepuți în a se cățăra pe cele mai impermeabile suprafețe, amestecându-se cu alți cățărători, dacă este necesar. Din acest grup fac parte glicina de iarnă, zmeura, mărăcinii, trandafirul cățărător și iasomia Sfântului Iosif.

Cățărătoare nestatornice

Trăsătura lor caracteristică este că, în loc să aibă extensii sau organe prehensile speciale, ele sunt capabile să acopere suprafețe prin răsucirea tulpinilor în jurul structurilor de susținere.

Odată ce suportul în cauză a fost evaluat cu atenție, alegerea unui cățărător nestatornic se poate dovedi a fi, de asemenea, o alegere inteligentă pentru a consolida structura în sine, făcându-o mai stabilă și mai fiabilă în timp.

Prin urmare, evitați să le cultivați lângă jgheaburi, plase și grilaje care ar putea fi deformate și deteriorate iremediabil.

Speciile de cățărători veșnic nestatornici includ glicina, caprifoiul, celastonul, kiwi, caprifoiul japonez, clopoțelul cățărător și fasolea.

Pseudo-rambulatori

În cele din urmă, din acest grup fac parte forsythia și pyracantha, despre care se crede în mod eronat că sunt cățărătoare. De fapt, capacitatea lor de a crește pe verticală depinde de aplicarea unor suporți speciali și/sau a unor suporturi artificiale.

Wisteria

Multe dintre plantele cățărătoare menționate mai sus sunt, de asemenea, perfecte pentru a obține flori splendide, care sunt cu siguranță foarte plăcute din punct de vedere estetic.

Dintre acestea, wisteria este cu siguranță una dintre cele mai utilizate și apreciate pentru florile sale parfumate și spectaculoase. Împreună cu aceasta, bougainvillea, care este, de asemenea, foarte versatilă și generoasă în dezvoltarea sa, în ciuda faptului că nu rezistă la temperaturi scăzute și preferă zonele climatice calde din sud.

Floarea pasiunii

În completarea triadei de plante cățărătoare cu cele mai luxuriante flori se află floarea pasiunii, care înflorește vara într-o explozie de flori pestrițe.

Datorită capacității sale de a crește bine în înălțime, se pretează la acoperirea spalierilor, a plaselor sau a pereților exteriori. Preferă soarele, dar se adaptează bine și în zone semiumbrite, atât timp cât clima este blândă.

Intreținerea corectă

Nu uitați că, pentru a crea o pergolă cu flori stabile și bine umbrită, trebuie nu numai să selectați cu atenție soiurile care vor fi plantate, ci și să planificați o întreținere adecvată.

Trebuie să asigurați:

  • tăierea periodică,
  • controale de stabilitate,
  • posibila fixare a unor tije de sârmă pentru a ajuta spalierul să susțină greutatea plantelor pe măsură ce acestea cresc.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button