Proprietăți medicinale și utilizări ale cimbrului în casă

Deși există peste 300 de varietăți de cimbru, precum cimbrul comun sau cimbrul de lămâie, această plantă este des utilizată în bucătăria mediteraneană și are multiple proprietăți medicinale. Tanto în domeniul sănătății, cât și al frumuseții, cimbrul se regăsește în nenumărate produse farmaceutice. Puteți, de asemenea, să îl utilizați și acasă, concepând propriile remedii. Află în acest articol ce poate face cimbrul pentru tine, explorând proprietățile acestuia pentru sănătate, moduri de consum și utilizare fie ca infuzie, fie pentru uz extern. Veți fi surprinși de multiplele sale virtuți!

Componentele cimbrului:

  • Timolul: un puternic agent antiinfecțios.
  • Geraniol: un puternic agent antiparazitar.
  • Linalool: deține proprietăți anxiolitice, neurotonice și de regenerare a pielii.
  • Carvacrol: un tranchilizant natural.
  • Flavonoide: cu mari proprietăți antioxidante.

Cum se utilizează cimbrul

Cimbrul poate fi consumat proaspăt sub formă de ceai, uscat sau ca ulei esențial (3 picături într-o cană de apă fierbinte). Este recunoscut pentru proprietățile sale medicinale, mai ales pentru efectele sale antiseptice, antibiotice și antibacteriene.

Poate fi consumat în diverse forme, fie proaspăt, fie uscat sau sub formă de ulei esențial (acesta din urmă nu este recomandat femeilor însărcinate și copiilor mici). Poate fi folosit și în gospodărie, pentru a dezodoriza anumite spații sau chiar în cada de baie.

Pentru un ceai de plante proaspete de cimbru:

10 g de cimbru proaspăt la infuzat în 1 litru de apă la 70 de grade (fără a aduce la punctul de fierbere). Lăsați să infuzeze 10 minute, filtrați și adăugați, după gust, ingrediente precum miere sau lămâie.

Pentru un ceai de cimbru uscat:

Adăugați 8 lingurițe de cimbru uscat și procedați la fel ca pentru cimbrul proaspăt.

Cum se usucă cimbrul?

Există două metode principale:

  • La aer: Realizați legături de cimbru și atârnați-le cu capul în jos într-un loc întunecos, cald și uscat. Procesul durează între una și două săptămâni.
  • În cuptor: Așezați tulpinile pe o rețea sau pe hârtie de copt și uscați în cuptor la o temperatură între 40 și 50°C, cu ușa ușor deschisă. Dacă este necesar, clătiți tulpinile înainte de uscare.

Beneficiile cimbrului pentru sănătate

Înainte de toate, dacă sunteți însărcinată sau urmați un tratament anticoagulant, aveți precauție în utilizarea cimbrului. Deși este în general bine tolerat, cimbrul poate ridica tensiunea arterială și poate provoca reacții alergice sau digestive, mai ales dacă uleiul esențial nu este corect diluat.

Pentru înfrumusețarea pielii: Proprietățile sale antiseptice și cicatrizante fac din cimbru un aliat perfect împotriva imperfecțiunilor pielii precum acneea, rănile sau înroșirile. Poate fi folosit atât sub formă de infuzie aplicată extern, cât și prin consum direct.

Împotriva durerilor reumatice: O infuzie concentrată de cimbru în apa de baie poate ameliora simptomele reumatismului, artritei și durerilor musculare.

Antioxidant natural: Flavonoidele pe care le conține au o puternică activitate antioxidantă, esențială în combaterea daunelor provocate de radicalii liberi, factori care pot determina apariția cancerului și a altor afecțiuni.

Sănătatea dinților: Cimbrul este și o sursă de mangan și calciu, esențiali pentru sănătatea oaselor și dinților. Folosit în gargară, poate trata diverse probleme dentare, gingivale și combate respirația neplăcută.

Împotriva stresului și anxietății: Dacă aveți perioade în care vă este greu să vă relaxați sau sunteți foarte anxios, recurgeți la cimbru! Se consideră că acesta are proprietăți calmante, în special datorită carvacrolului, unul dintre principiile active ale plantei.

Ajutor pentru digestie: Suferiți adesea de indigestie sau balonare după mese? Cimbrul poate fi soluția ideală pentru a vă ameliora disconfortul.

Relaxare musculară: După antrenamente intense sau o zi obositoare, cimbrul vă poate ajuta să vă relaxați mușchii și să combateți senzația de disconfort.

Împotriva căderii părului: Chiar dacă nu există încă studii extinse pe această temă, există indicații că cimbrul ar putea ajuta în cazul alopeciei, o afecțiune care provoacă căderea severă a părului. Se crede că cimbrul poate stimula creșterea părului.

Utilizări ale cimbrului în casă

Ca aromatizant pentru mâncăruri: Cimbrul proaspăt parfumează delicios mâncărurile. Puteți mărunți sau zdrobi frunzele înainte de a le adăuga în preparate pentru o aromă intensificată.

Pentru aromatizarea uleiului sau oțetului: Pentru a conferi un gust aparte salatelor sau altor feluri de mâncare, puteți aromatiza uleiul sau oțetul cu cimbru. Începeți prin a opări cimbrul în apă clocotită, apoi răciți-l rapid în apă cu gheață. Legați câteva crenguțe de cimbru și introduceți-le într-o sticlă. Adăugați uleiul sau oțetul și lăsați la infuzat aproximativ 3 săptămâni.

În lichioruri: Un digestiv la finalul mesei? Cimbrul poate fi adăugat în lichioruri, pentru a fi savurat proaspăt după o masă copioasă.

La desert: Caramel cu cimbru, piersici la cuptor aromatizate cu cimbru… Această plantă aromatică se potrivește surprinzător de bine și în deserturi.

În baie: Cimbrul poate fi folosit și în baie pentru a îngriji pielea. Înfășurați câteva mâini de cimbru într-o pânză fină, fie de mătase, fie de bumbac, și așezați-o sub jetul de apă fierbinte din cadă.

Împotriva mucegaiului: Pentru a curăța mucegaiul de pe pereți, folosiți cimbru pe care l-ați macerat în alcool timp de 24 de ore. Strecurați soluția și folosiți-o pentru a reda pereților un aspect proaspăt. Ștergeți cu o cârpă curată și mucegaiul va dispărea.

Pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute: Plasați cimbru în interiorul hainelor sau încălțămintei pentru a neutraliza mirosurile persistente din spații închise, precum dulapuri sau sertare.

IMPORTANT: Cimbrul nu trebuie consumat în perioada sarcinii. De asemenea, copiii sub 10 ani ar trebui să evite consumul acestei plante sau al altor plante medicinale. În caz de reacție alergică, este esențial să consultați un medic.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button