Utilizări ale cojilor de fistic în grădină și în gospodărie
Originare din Orientul Mijlociu, fisticul (Pistacia vera) este o plantă deșertică longevivă ce produce ciorchini de drupe mici și roșiatice. Dacă consumați fistic în mod regulat, probabil vă întrebați ce se poate face, dacă se poate face ceva, cu cojile. Cojile nesărate de fistic pot fi utilizate în grădină (și nu numai) în diverse moduri. Să aruncăm o privire asupra diferitelor utilizări ale cojilor de fistic în grădină, în livadă și acasă.
Introducere
Drupele de fistic necesită veri lungi, calde și uscate pentru a se coace corespunzător. Când sunt coapte, coaja exterioară flexibilă și coaja interioară tare se deschid cu o crăpătură audibilă.
După îndepărtarea cojii, ceea ce rămâne este învelișul bej, parțial deschis, care conține semințele comestibile pe care le cunoaștem și le iubim cu toții.
Aceste semințe sunt o gustare delicioasă și sunt foarte benefice pentru sănătate. Bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, fisticul conține, de asemenea, un spectru larg de vitamine și minerale.
Dacă preferați fisticul sărat, pur și simplu spălați bine cojile și lăsați-le să se usuce înainte de a le folosi în apropierea plantelor și a solului. Excesul de sodiu din sol este toxic pentru plante și le va face să se ofilească.
Utilizări ale cojilor de fistic
- Cojile de fistic ca mulci
Cojile de la diferite tipuri de nuci pot fi un mulci organic eficient. Acoperirea straturilor de grădină cu un strat generos de mulci nu este doar estetică, ci ajută și la menținerea umidității solului, la îmbunătățirea fertilității, la protejarea solului de razele ultraviolete degradante ale soarelui și la prevenirea creșterii buruienilor.
Păstrați cojile de fistic și amestecați-le cu așchii de lemn, scoarță, frunze sau alt mulci organic înainte de a le împrăștia prin grădină.
Cojile întregi de fistic sunt destul de dure și au nevoie de ani de zile pentru a se descompune complet. Pe măsură ce se descompun, vor elibera încet nutrienți precum carbonul, grăsimile, proteinele și carbohidrații pentru a hrăni solul.
- Umplutură pentru plantele în ghiveci
Ghivecele decorative adânci necesită mult pământ pentru a fi umplute complet. Este adesea o risipă de pământ bun pentru ghivece, deoarece sistemul radicular al plantei rareori are nevoie de atât de mult spațiu pentru a crește.
Reduceți cantitatea de pământ necesară umplând partea de jos a ghiveciului cu coji de fistic.
Lăsați suficient spațiu în partea de sus pentru pământul de ghiveci. Adâncimea de plantare trebuie ajustată în funcție de dimensiunea la maturitate a plantelor. Ierburile, salatele și alte plante mai mici necesită doar 30 cm de pământ, în timp ce roșiile și alte plante mai mari vor beneficia de 30-40 cm de pământ.
Ca bonus, cojile de fistic vor ajuta la drenaj, astfel încât sistemul radicular al plantei să nu fie niciodată inundat.
- Drenarea plantelor în ghiveci
Utilizarea cojilor de fistic în loc de pietricele pentru drenajul la baza plantelor în ghiveci reprezintă o modalitate excelentă de reciclare a acestora.
Referitor la drenaj, așezarea cojilor de fistic la baza oricărei plante în ghiveci va preveni înecarea cu apă.
Acest truc este util mai ales atunci când ghiveciul nu are o gaură de drenaj adecvată.
Folosind un recipient gol, adăugați la fund un strat de aproximativ doi centimetri de coji de fistic. Umpleți recipientul cu pământ și adăugați plantele.
Apa care nu este absorbită de plantă se va scurge în acest strat de coji de fistic, menținând sistemul radicular la suprafață și departe de excesul de umiditate.
Deși materialele de drenaj tradiționale sunt pietricelele și pietrișul mic, avantajul cojilor de fistic este că acestea se biodegradează în timp, astfel încât nu va trebui să le îndepărtați niciodată din sol atunci când replantați plantele.
- Descurajarea dăunătorilor
Puteți folosi cojile de fistic în același mod ca și cojile de ouă pentru a crea o barieră fizică în jurul plantelor care sunt adesea atacate de melci și șerpi.
Faceți grădina și plantele din ghiveci mai puțin atractive pentru insectele dăunătoare cu ajutorul cojilor de fistic.
Întindeți-le ca un strat gros în jurul plantelor de exterior pentru a descuraja rozătoarele ca veverițele și șoarecii care sapă în pământ.
Cojile de fistic pot fi folosite, de asemenea, pentru a descuraja melcii și limacșii. Creați o blocadă împotriva gasteropodelor lipicioase, presărând cojile în linie în jurul plantelor individuale sau pe tot perimetrul grădinii.
În interior, cojile de fistic pot fi adăugate la plantele de apartament în ghiveci pentru a împiedica pisicile noastre să se joace cu îndrăgitele noastre verdețuri.
- Adăugarea cojilor de fistic în compost
Dacă nu reușiți să folosiți cojile de fistic în alte moduri, acestea sunt un material „maro” foarte voluminos pentru compost.
Cojile de fistic sunt tari și se degradează lent, dar puteți accelera considerabil procesul dacă le zdrobiți înainte de a le arunca în compost.
O altă opțiune este să înmuiați cojile întregi într-o găleată cu apă peste noapte pentru a le înmuia. A doua zi, turnați cojile de fistic, împreună cu apa, în grămada de compost.
- Așchii pentru foc
Compoziția lemnoasă a cojilor de fistic le face foarte utile pentru a aprinde focul. Puteți folosi cojile de fistic pentru a aprinde sau a alimenta un foc muribund, aruncând o mână sau două de cojile de fistic pentru a-l revitaliza.
Cojile de fistic sunt un bun combustibil pentru focurile închise și pentru sobele cu lemne.
Înainte de a le adăuga la un foc deschis, este important de reținut că cojile de nuci – inclusiv cele de fistic – conțin grăsimi care explodează și pocnesc atunci când sunt expuse la căldură. Lăsați mult spațiu pe focul deschis după adăugarea cojilor de fistic.
De asemenea, puteți realiza un aprinzător de foc înfășurând cojile de fistic în ziar înainte de a le adăuga. Acest lucru va ajuta la prevenirea scânteilor produse de cojile de fistic să sară din flăcări.