Îngrășăminte naturale lichide: Secretele grădinăritului ecologic

Într-o grădină ecologică din România, o prioritate esențială este reintroducerea nutrienților în sol. Există diverse metode de a recupera nutrienții din plante și de a-i returna în pământ, unde pot fi ulterior absorbiți de alte vegetații. Acest articol îți va prezenta 9 tipuri de îngrășăminte lichide pe care le poți prepara din ierburi și plante pentru a îmbunătăți calitatea solului.

Introducere

Toate îngrășămintele lichide menționate mai jos se realizează într-un mod similar. Adaugi materialul vegetal în apă, îl lași să stea o perioadă, apoi îl strecuri, îl diluezi și îl folosești în zonele de cultivare din grădina ta.

Pentru a obține îngrășăminte mai eficiente, este indicat să cauți resurse și în afara grădinii, explorând împrejurimile.

Îngrășământ din ceai verde

Dacă ești la început în grădinărit, poți folosi produse din cămara ta pentru a-ți prepara propriul îngrășământ lichid pentru noile culturi sau plante de interior.

Ceaiul verde, de exemplu, nu este util doar pentru consum, ci și pentru a hrăni plantele pe care le cultivi. Îngrășământul din ceai verde oferă un impuls de azot, favorabil creșterii frunzelor.

Cu toate acestea, trebuie să ții cont să nu o aplici prea des pe plante, deoarece poate modifica pH-ul solului. Poți folosi îngrășământul din ceai verde o dată pe lună.

Îngrășământ din alge marine

Deși algele nu sunt plante tipice pentru grădini, dacă locuiești în apropierea mării, acestea pot fi o resursă valoroasă. Există multe moduri de a folosi algele în grădină.

Pentru a prepara îngrășământul din alge, colectează algele și clătește-le pentru a elimina excesul de sare. Umple o găleată cu apă până la ¾ și adaugă algele. Amestecă conținutul la câteva zile.

Acoperă găleata și las-o să stea timp de 2-3 luni. Ulterior, strecoară amestecul și diluează-l cu trei părți de apă pentru fiecare parte de amestec. (Reziduurile solide pot fi adăugate în compost.) Folosește-l la baza plantelor tale sau pulverizează-l ca îngrășământ foliar.

Îngrășământ din năpraznic

Un exemplu de plantă excelentă pentru îngrășămintele lichide este năpraznicul. Vei descoperi că îngrășământul din năpraznic este minunat pentru pomi fructiferi.

Cu toate acestea, poate fi folosit și în multe alte scopuri, fiind potrivit pentru o varietate mare de plante, în diferite stadii de creștere.

Năpraznicul este o plantă cu rădăcini adânci, foarte utilă în grădină din numeroase motive.

Îngrășământul din năpraznic este bogat în potasiu și alte substanțe nutritive esențiale pentru creșterea plantelor.

Îngrășământ din resturi de iarbă

Dacă cultivi legume sau plante care necesită un aport crescut de azot, un îngrășământ realizat din resturi de iarbă tăiată ar putea fi soluția ideală.

Dacă ai peluză sau gazon, resturile de iarbă rezultate din tundere pot fi valorificate. Poți:

  • Să le reintroduci pe peluză (răspândindu-le uniform).
  • Să le adaugi la compost, alternând cu materiale bogate în carbon.
  • Să le folosești ca mulci în jurul plantelor cu nevoie mare de azot.
  • Sau, în contextul acestui articol, să le transformi în îngrășământ lichid. Pentru a pregăti acest îngrășământ, umple un recipient mare până la o treime cu resturi de iarbă, apoi completează cu apă.

Acoperă recipientul cu o pânză sau o plasă pentru a preveni intrarea insectelor. Lasă amestecul să fermenteze timp de două săptămâni, apoi va fi gata de folosit pentru plante. Recomand diluarea unei părți de îngrășământ din resturi de iarbă cu cinci părți de apă.

Îngrășământ din urzică

Urzica (Urtica dioica) este o plantă răspândită pe care mulți dintre noi o găsim în grădinile noastre. Urzicile pot fi adăugate la apă pentru a prepara un îngrășământ lichid bogat în azot. Totuși, aceasta conține și alți nutrienți, fiind un îngrășământ echilibrat, potrivit pentru multe plante.

Urzicile tăiate în primăvară au cel mai mare conținut de nutrienți și sunt deosebit de bogate în azot. Astfel, un îngrășământ realizat din urzici tinere de primăvară este ideal pentru stimularea creșterii frunzelor.

Procedura de preparare este similară cu cea menționată pentru resturile de iarbă. Dacă dorești ceva mai rapid, poți fierbe urzicile în apă timp de 10 minute, apoi strecuri pentru a obține lichidul. Resturile solide pot fi adăugate în compost sau direct pe sol.

Îngrășământ din păpădie

La fel ca năpraznicul, păpădia este o plantă cu rădăcini pivotante adânci. Aceste rădăcini extrag nutrienți din adâncurile solului. Deși adesea sunt considerate buruieni, pot fi extrem de utile în grădină și sunt, de asemenea, comestibile.

Păpădiile sunt valoroase deoarece pot fi folosite pentru a prepara un îngrășământ lichid bogat în potasiu, ideal pentru plantele fructifere în special.

Așadar, nu te grăbi să elimini păpădiile din grădină. Acestea oferă o multitudine de beneficii atât în grădină, cât și în bucătărie.

Pentru a prepara îngrășământul din păpădie, adaugă flori, frunze și rădăcini de păpădie într-o găleată sau alt recipient. Umple cu apă, acoperă și lasă să stea cel puțin două săptămâni.

Strecoară amestecul și păstrează lichidul, iar resturile solide le poți elimina. Diluează lichidul de păpădie cu zece părți de apă și folosește pentru a hrăni plantele.

Îngrășământ din coada-șoricelului

Coada-șoricelului este o altă plantă extrem de utilă în grădină. Are, de asemenea, rădăcini adânci și atrage polenizatori și alte insecte benefice, având și proprietăți medicinale.

Coada-șoricelului concentrează fosfați, cupru, sulf, potasiu și alți nutrienți de care plantele au nevoie pentru a crește și a prospera. Un mod de a reintroduce acești nutrienți în sol este transformarea lor în îngrășământ lichid.

Procedura de preparare este similară cu cele menționate anterior. Când îl folosești, amintește să diluezi o parte de îngrășământ de coada-șoricelului cu zece părți de apă.

Îngrășământ din limba mielului

Una dintre plantele favorite pentru prepararea îngrășământului lichid este borago sau limba mielului.

Borago (Borago officinalis) este o altă plantă extrem de utilă în grădină. Atât în perioada de înflorire, cât și după ce este tăiată, are o varietate mare de utilizări.

Limba mielului atrage albinele pe durata lungă de înflorire. Poate fi o excelentă plantă de asociere și poate fi folosită ca plantă de acoperire sau ca mulci organic. Florile și frunzele sunt, de asemenea, comestibile și au un gust asemănător cu cel de castravete.

Borago este o plantă care acumulează nutrienți, concentrând azot, potasiu și alți micronutrienți. Așadar, poate fi benefică atunci când este mărunțită și lăsată direct pe sol sau când frunzele sunt transformate în îngrășământ lichid.

Pentru a pregăti îngrășământul din borago, adaugă cât mai multe frunze și flori într-un recipient, umple-l cu apă și acoperă-l timp de două săptămâni. Apoi, strecoară lichidul și folosește-l diluat cu zece părți de apă pentru a hrăni plantele.

Îngrășământ din plante diverse

Este important să reținem că un bun îngrășământ universal va conține o gamă largă de macro și micronutrienți.

Prin urmare, una dintre cele mai bune metode de a-l crea este să nu te limitezi la o singură plantă, ci să folosești mai multe. Pe lângă „buruieni” sau plante precum năpraznicul, urzica, păpădia, coada-șoricelului și borago, poți include și alte plante din grădina ta.

Alte plante bune pentru un îngrășământ lichid universal sunt:

  • Lucernă (pentru azot și fier).
  • Rădăcină de brusture (pentru fier).
  • Mușețel (pentru calciu, potasiu și fosfor).
  • Păpădiță (pentru potasiu, fosfor și mangan).
  • Pătlăgină (pentru o serie de nutrienți).
  • Portulacă (pentru calciu, potasiu și fier).
  • Tana (pentru fosfor).

Este clar că prepararea unui îngrășământ din diverse plante poate ajuta la susținerea creșterii în grădină. Experimentarea poate ajuta la găsirea combinației perfecte de materiale vegetale. Dacă ai alte idei de îngrășăminte lichide bazate pe plante, lasă-ne un comentariu mai jos.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button