Cum să plantezi și să cultivi usturoi în mod organic

Usturoiul este o plantă bulboasă perenă. Capul său este compus din mai multe păstăi sau cuișoare. În bucătărie, usturoiul este folosit pentru a aromatiza carnea, ciorbele, peștele, umpluturile, sosurile și supele. Usturoiul are proprietăți antiseptice, antispastice, apetisante, afrodisiace, dezinfectante, digestive, nutritive, stimulatoare și tonice. Este bogat în vitamine și minerale. Să vedem cum să cultivăm usturoiul acasă foarte ușor și organic.

Unde să plantezi usturoiul?

Usturoiului îi place mult soare, este adaptat la climatele temperate și poate rezista la îngheț. Este foarte rezistent și poate rezista la temperaturi de până la -15°C și peste. Cu toate acestea, nu tolerează umiditatea.

Usturoiul preferă un sol ușor, liber, permeabil și adânc. Se adaptează la toate solurile bine drenate.

Se potrivește bine cu căpșuni, sfeclă roșie, cartofi, fenicul, salată verde și roșii. Dar nu se împacă bine cu leguminoasele, cum ar fi fasolea și toate tipurile de mazăre.

Rotația culturilor: așteptați cel puțin 2 ani pentru a planta usturoi în același loc sau alături de o plantă din aceeași familie (ceapă, șalotă, praz etc.) în același loc.

Când și cum să cultivăm usturoiul?

Cățeii de usturoi se plantează toamna pe soluri ușoare, permeabile, sau primăvara pe soluri mai grele.

Săpați bine solul și adăugați nisip dacă acesta este greu și strâns. Pregătiți brazde de 2 până la 3 cm adâncime, la o distanță de aproximativ 20 cm între ele.

Plantați un cățel de usturoi necurățat la fiecare 10-12 cm, lăsând partea ascuțită în aer și partea mai groasă îngropată. Se acoperă cu pământ și se presează ușor pentru a-l fixa. Nu udați abundent, usturoiului nu-i place solul foarte umed, ci acoperiți solul cu un strat de mulci pentru a proteja solul și a menține umiditatea naturală, care este suficientă.

Amintiți-vă că pentru a cultiva usturoi nu trebuie să îndepărtați pielea care acoperă cățelul, acest lucru este important. Dacă le plantați decojite, nu vor crește.

Sfaturi:

  • Îndepărtați regulat buruienile pentru a împiedica alte plante să ocupe spațiu.
  • Dacă bulbul iese din pământ, acoperiți-l puțin cu pământ, astfel încât să iasă doar frunzele.
  • Dacă doriți, după aproximativ trei luni, puteți lega tulpinile între ele pentru a permite sevei să se concentreze în bulbi și pentru a face cuișoarele mai mari; această practică este opțională, dar va da rezultate mai bune în momentul recoltării.

Când să recoltăm usturoiul?

Recoltarea are loc după 4-5 luni în cazul plantațiilor de primăvară și după 8-9 luni în cazul plantațiilor de toamnă.

Usturoiul se recoltează de îndată ce frunzele sunt complet uscate, iar cățeii trebuie lăsați să se usuce pe pământ și la soare timp de câteva zile. După ce sunt uscate, trebuie atârnate într-un loc uscat, ferit de lumina directă a soarelui.

Înmulțirea usturoiului

Usturoiul poate fi înmulțit de la un singur cățel, fiecare cățel dă înapoi o căpățână de usturoi atunci când este replantat.

La recoltare, alegeți căpățânile de usturoi cu cel mai bun aspect și cele mai sănătoase, puteți cultiva imediat cățeii de usturoi sau, dacă doriți să îi cultivați mai târziu, păstrați-i la o temperatură sub 15°C.

Depozitarea usturoiului

Pentru a conserva usturoiul, atârnați-l în mănunchiuri sau împletituri. Aruncați periodic păstăile cu semne de mucegai. Lăsați usturoiul să se usuce la umbră și într-un loc uscat.

În funcție de soiuri și de condițiile de depozitare, usturoiul poate fi păstrat timp de 10 luni, știut fiind că usturoiul roz se păstrează mult mai bine decât cel alb.

După recoltare, usturoiul intră în repaus și nu poate germina. O scădere a temperaturii poate face ca această latență să dispară, provocând germinarea.

Pentru a păstra usturoiul pentru o perioadă lungă de timp, acesta trebuie păstrat la cald (> 18°C). Prin urmare, locul ideal pentru a-l depozita este bucătăria, deoarece este un loc uscat, cu o temperatură ambientală ideală.

Soiurile de toamnă, cum ar fi usturoiul alb sau usturoiul mov, pot fi păstrate timp de aproximativ 6 luni. Soiurile de primăvară, cum ar fi usturoiul roz sau usturoiul roșu, pot fi păstrate cu 2 până la 3 luni mai mult decât alte soiuri.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button