12 plante de flori ușor de cultivat din butași (tulpini)

Înmulțirea florilor din tulpini este posibilă și, în cele mai multe cazuri, foarte ușor de realizat; dacă doriți să vă extindeți colecția de flori și nu puteți obține semințe sau plante înrădăcinate, le puteți înmulți prin butași (tulpini). Iată o listă cu cele mai frumoase plante cu flori care pot fi cultivate cu ușurință din butași.

Sfaturi de bază pentru înmulțirea butașilor de flori

Toate plantele de pe această listă de plante cu flori care pot fi cultivate din butași pot fi înmulțite prin butași în timpul primăverii și al verii.

Nu uitați întotdeauna să faceți o tăietură transversală la baza tulpinii pentru a ajuta rădăcinile să crească în mod corespunzător.

Momentul din zi în care se fac butașii este atunci când soarele nu este prea puternic, dimineața sau după-amiaza târziu.

În cele din urmă, nu uitați să păstrați întotdeauna mediul de creștere umed și să nu lăsați butașii la soare până când aceștia dau semne de creștere.

Plante cu flori care pot fi cultivate din butași:

1. Hortensia (Hydrangea macrophylla)

Hortensiile sunt cele mai frumoase plante cu flori care pot fi cultivate din butași. Căutați tulpini cu frunze de aproximativ 10-15 cm lungime, tăiați frunzele inferioare, lăsând setul superior intact.

Plantați butașii într-un amestec de 50% mușchi de turbă și 50% perlit horticol sau 50% nisip. Este nevoie de 3-4 săptămâni pentru ca rădăcinile să se dezvolte.

2. Trandafirul (Rosa)

Trandafirul este un pic mai dificil de înmulțit prin butași, dar nu imposibil. Primăvara, tăiați ramuri de 10 cm din partea de jos a plantei (acestea sunt tulpini noi), tăiați frunzele inferioare lăsând câteva la vârf, înmuiați-o într-un hormon de înrădăcinare (opțional) și plantați-o într-un amestec de semănat.

Puteți opta, de asemenea, pentru un mediu de cultură special conceput pentru cultivarea trandafirilor.

3. Azalee (Rhododendron)

Cultivarea azaleelor din butași este ușoară, pur și simplu prin tăierea de noi tulpini. După aceea, plantați-o într-un amestec de ghiveci bine drenat. Așezați-o într-un loc în care să primească lumină puternică, indirectă. Se va înrădăcina în 4-6 săptămâni.

4. Liliacul (Syringa)

Liliacul cu parfum dulce poate fi regenerat din butași. Procesul este simplu: tăiați tulpinile recent crescute mai lungi de 5 cm, înmuiați capătul în hormon de înrădăcinare și plantați-le în ghivece individuale.

Acoperiți ghiveciul cu o pungă de plastic pentru a păstra mai bine umiditatea, iar rădăcina se va înrădăcina în 6-8 săptămâni.

5. Geranium (Mușcată)

Geraniile sunt frumoase, iubitoare de soare, de lungă durată, rezistente și perfecte pentru ghivece și ghivece.

La sfârșitul verii, tăiați aproximativ 10 centimetri de la un capăt al plantei, îndepărtați florile și lăstarii și puneți butașii într-un ghiveci. Ar trebui să se înrădăcineze în 20 de zile. Puteți încerca, de asemenea, un hormon de înrădăcinare pentru a crește succesul.

6. Violeta africană (Saintpaulia)

Violetele africane se înmulțesc ușor prin butași de frunze. Alegeți o frunză fermă și sănătoasă și tăiați-o cu un cuțit ascuțit. Se lasă 1 cm din pedunculul frunzei (pețiolul) atașat la frunză.

Umpleți un ghiveci cu un amestec umed de 50% pământ și nisip grosier. Introduceți pețiolul fiecărei frunze în mediul de înrădăcinare la un unghi de 45 de grade. Se fixează bine mediul de înrădăcinare în jurul pețiolului fiecărei tăieturi de frunze.

Udați mediul de înrădăcinare și acoperiți butașii cu o pungă de plastic transparentă, puneți ghiveciul într-un loc bine luminat. De obicei, rădăcinile se formează în trei-patru săptămâni. Frunzele noilor plante apar, de obicei, în șase până la opt săptămâni.

7. Caprifoi (Lonicera)

Caprifoiul poate fi înrădăcinat atât în sol, cât și în apă. Îndepărtați toate frunzele inferioare, lăsând două în partea superioară a butașilor de conifere.

Se pune capătul tăiat într-un borcan umplut cu apă sau pământ. Rădăcina va crește în aproximativ 2-4 săptămâni.

8. Crizantemă (Chrysanthemum)

Înmuiați capetele tăiate ale florii tăiate în hormon de înrădăcinare și plantați-o într-un recipient mic umplut cu pământ umed, argilos, bine drenat și aerisit.

Țineți-o la lumină indirectă și cu substratul umed, butașii vor prinde rădăcini în câteva săptămâni.

9. Tagetes (Craitele)

Este posibil să se înmulțească tagetes din butași. Se taie bucăți de tulpini cu lungimea de 10-15 cm. Fiecare ar trebui să aibă trei seturi de frunze, dar nu și flori. Îndepărtați toate frunzele, cu excepția celor de sus.

Pregătiți o tavă cu un amestec de sol bine drenat, umeziți-o și introduceți butașii cu partea tăiată în jos. Dacă doriți, puteți înmuia mai întâi partea tăiată în hormon de înrădăcinare.

Puneți tava într-o pungă de plastic, astfel încât punga să nu atingă frunzele. Așezați întreaga tavă într-un loc cald, luminos, cu lumină indirectă.

Udați pentru a menține solul umed. După câteva săptămâni, ar trebui să se formeze rădăcini. Când sunt bine stabilite, transferați fiecare butaș cu rădăcini în propriul ghiveci.

10. Gerbera (Gerbera)

Tăiați butași de tulpină de gerbera cu frunze de 10 cm lungime, îndepărtați florile sau mugurii din vârful tulpinii și toate frunzele inferioare.

Înmuiați capătul tăiat în hormon de înrădăcinare și plantați-l într-un ghiveci cu un amestec de calitate.

11. Dalia (Dahlia)

Pentru a cultiva Dahlias, aveți nevoie de un butaș de 5 până la 10 cm lungime. Se înmoaie capătul într-un hormon de înrădăcinare și se plantează într-un mediu de creștere bine drenat. Păstrați-o într-un loc unde primește lumină indirectă puternică. Se va înrădăcina în 2 până la 3 săptămâni.

12. Lavanda (Lavandula)

Tăiați tulpinile la 5-10 cm de la bază pentru a vă asigura că sunt noi. Cu un cuțit de tăiat, îndepărtați câțiva milimetri din capătul inferior al tăieturii și îndepărtați o parte din scoarță.

Plantați-o într-un ghiveci umplut cu un amestec de pământ de grădină și nisip. Păstrați solul umed în permanență și lăsați ghivecele la umbră. Se va înrădăcina în 3-5 săptămâni.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button