Metode naturale de combatere a rozătoarelor din grădinile de legume: Ghid complet

Șoarecii, șobolanii, veverițele și alte rozătoare pot reprezenta o problemă frecventă în grădini. Acestea pot roade fructele și legumele, pot face cuib în compost și pot săpa tuneluri în sol. Deși ar putea fi tentant să recurgi la capcane sau otravă, acestea pot reprezenta un risc pentru câini, copii și animalele sălbatice locale. Este mai indicat să optăm pentru metode care descurajează șobolanii și șoarecii și care oferă o soluție de lungă durată. În acest articol, vom explora cum să identificăm prezența rozătoarelor în grădină sau grădina de legume și cum să le combatem în mod natural.

Identificarea semnelor prezentei rozătoarelor în grădină

Pentru a îndepărta rozătoarele din grădină, grădina de zarzavaturi și din jurul casei, este esențial să înțelegem ce le atrage. Modificându-le habitatul natural, le putem descuraja să se stabilească în grădină.

Ca orice altă creatură, rozătoarele sunt în căutare de hrană, apă și adăpost. O grădină sau o livadă le pare o extensie naturală a habitatului lor, fie acesta o pădure sau o pășune. Nu doar că găsesc hrană în abundență, dar sistemele de irigație le furnizează apa, iar vegetația densă le oferă un adăpost corespunzător.

Rozătoarele pot coloniza grămezile de compost, straturile de legume, plantele ornamentale și gazonul. Odată ce au poposit în grădina ta, vor căuta un adăpost mai sigur, în special în timpul iernii.

Nu de puține ori, acestea găsesc intrări în case, anexe și garaje prin deschideri mici. Deși popândăii tind să formeze colonii în aer liber, șobolanii și șoarecii sunt atrași de căldura locuințelor. Dacă șobolanii și șoarecii nu sunt controlați în grădină, s-ar putea să caute refugiu în casa ta.

Cum să detectezi prezența rozătoarelor

Cum îți dai seama dacă rozătoarele sunt o problemă în grădina ta? Iată câteva semne la care să fii atent:

  • Observare directă: Pe lângă activitatea din curte și grădină, șobolanii și șoarecii se deplasează adesea pe firele electrice, mai ales în zori și la asfințit. Urmărește, de asemenea, șobolanii care se plimbă de-a lungul pereților și copacilor.
  • Plantele dispar peste noapte: Plante tinere, răsaduri și lăstari pot dispărea brusc peste noapte. Unele pot părea că au fost trase de-a lungul solului. De exemplu, căprioarele și iepurii rup plantele de la suprafață, lăsând rădăcinile. În schimb, șobolanii și popândăii le atacă de la bază, adesea smulgând rădăcinile sau rodindu-le.
  • Găuri în pământ: Șobolanii, șoarecii și alte rozătoare sapă tuneluri, conectate prin mici găuri de intrare și ieșire. Aceste tuneluri reprezintă căile lor principale și pot afecta plantele doar prin săpare.
  • Movile: Șobolanii și popândăii formează movile pentru a marca intrarea în vizuinile lor.
  • Excrementele: Șobolanii și alte rozătoare își lasă excrementele. Acestea pot fi comparate cu niște boabe negre de orez.

Zone de infestare cu rozătoare

Zonele specifice din grădină susceptibile la infestare de rozătoare sunt:

Grămezi de compost: Compostul gestionat necorespunzător poate atrage șobolani și șoareci. Aceștia pot fi observați mai ales după ce răscoliți grămada și perturbați cuiburile lor. Șoarecii sunt dăunători obișnuiți în aceste grămezi.

Șoproane: Verificați dacă există semne că s-a săpat sub șopronul de grădină. Șobolanii și veverițele pot crea tuneluri sub aceste structuri și să le folosească drept adăpost.

Coșurile de gunoi și reciclare: Dacă păstrați coșuri în exterior, căutați excremente și urme de mușcături. Acestea sunt indicatori ai prezenței rozătoarelor. Monitorizați regulat aceste coșuri și verificați dacă au găuri. Ar fi util să înlocuiți coșurile din plastic cu unele din metal.

Grămezi de lemn: Grămezile de lemn din exterior sunt locuri ideale pentru rozătoare. Dacă aveți lemn în grădină, este posibil să fi oferit involuntar un adăpost pentru ele. Este recomandat să reorganizați periodic grămada.

Hrănitori pentru păsări: Păsările pot răspândi semințe în jur, atrăgând rozătoarele. Semințele din magazii sau garaje sunt de asemenea tentante. Depozitați semințele în recipiente metalice sigilate.

Cum să îndepărtați rozătoarele din grădină

Iată metode non-toxice și sigure:

Ulei de mentă: Șobolanii și șoarecii detestă mirosul de mentă. Îmbibați bucăți de vată cu ulei esențial de mentă și plasați-le în diverse locuri din grădină. Reaplicați uleiul periodic.

Cultivarea mentei: Plantarea mentei poate descuraja rozătoarele. Dacă nu doriți invazia plantei, folosiți ghivece.

Cultivarea ierbii pisicii: Achiziționați iarba pisicii și plantați-o strategic în grădină, bazându-vă pe indicii de prezență a rozătoarelor.

Eliminarea adăposturilor: Șobolanii și șoarecii preferă grămezile de mărăcini, lemnul și iarba înaltă. Mențineți iarba tăiată și nu acumulați resturi vegetale; acestea pot fi compostate sau arse, iar cenușa folosită ca îngrășământ.

Mută periodic grămezile de lemn.

Pentru infestările cu șoareci în grămezile de compost, asigură-te că grămada de compost este cât mai neatrăgătoare pentru șoareci. Amestecă compostul săptămânal și udă-l cu un furtun de grădină.

Elimină sursele lor de hrană.

Dacă hrănitoarele tale pentru păsări atrag rozătoare în grădină, s-ar putea să fie nevoie să le retragi pentru câteva săptămâni, timp suficient pentru ca rozătoarele să își dea seama că mâncarea gratuită a luat sfârșit.

Umple hrănitoarea cu semințe pentru păsări cu grijă pentru a evita vărsările și păstrează-le în recipiente metalice închise, la adăpost de rozătoare.

Controlează viermii din gazon.

Viermii atrag multe rozătoare, inclusiv cârtițele și șoarecii. Folosește spori lactici sau alte tratamente pentru a omorî viermii din gazon, astfel încât să elimini sursa de hrană a rozătoarelor. Pe lângă ținerea rozătoarelor departe de grădină, vei reduce și populația de scarabei.

Îmbunătățește igiena grădinii.

Dacă ai coșuri de gunoi sau de reciclare aproape de grădină, asigură-te că le menții curate. Spală-le cu furtunul de grădină o dată pe săptămână și folosește un detergent casnic pentru a curăța interiorul. Resturile de mâncare sau mirosurile din coșuri pot atrage rozătoarele în grădină.

Sigilează găurile.

Șoarecii pot intra prin găuri de mărimea unei monede de zece bani. Este important să închizi toate intrările în magazii sau anexe pentru a preveni ca șoarecii și alte rozătoare să găsească un loc confortabil să se adăpostească pe timp de iarnă. Sigilează găurile cu lemn sau metal.

Utilizează garduri.

Cârtițele pot fi ținute la distanță de grădină cu ajutorul gardurilor rezistente. Același gard care ține la distanță cârtițele va ține la distanță și iepurii, un alt avantaj al folosirii gardurilor. Folosește o plasă cu orificii de 0,5 cm și construiește un gard în jurul grădinii tale.

Îngroapă marginea plasei 45 cm sub pământ și orienteaz-o în unghi spre exterior câțiva centimetri sub pământ și departe de grădină. Astfel, dacă veverițele sapă sub pământ, vor da de plasă și se vor retrage.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button