Cum să Înlături Musca Morcovului Natural: Sfaturi și Trucuri
Musca Morcovului este una dintre cele mai comune dăunătoare ale culturilor. Denumită științific Psila rosae, nu afectează doar morcovii, ci și țelina, păstârnacul și pătrunjelul. Se spune de asemenea că aceste plante sunt victime ale „viermelui morcovului”. De unde vine și cum să elimini Musca Morcovului? Iată câteva sfaturi pentru a preveni și combate Musca Morcovului.
Psila rosae, Musca Morcovului
Musca Morcovului aparține familiei Psilidae. Această muscă are o siluetă micuță, asemănătoare cu o viespe. Corpul ei este negru, capul este maro, picioarele sunt galbene iar aripile sunt de un galben palid și translucid.
Această micuță muscă măsoară aproximativ 5 mm în lungime. Atacă legumele zburând deasupra suprafeței solului. Odată ce a văzut morcovul, se așează pe el și se deplasează de-a lungul legumei până la nivelul solului unde își depune ouăle.
Odată ce ouăle eclozează, viermii încep să sape galerii de-a lungul rădăcinilor spre capătul cel mai apropiat de morcov. Legumele contaminate de vierme se înegresc datorită galeriilor săpate de larve și frunzele devin galbene.
Larva este cea care provoacă probleme în culturile de morcov. Aceasta, având o lungime de până la 1 cm și o culoare galben cremos, este atrasă de rădăcinile de morcov. Odată ajunsă la rădăcini, larva începe să sape galerii, afectând astfel sănătatea și creșterea plantelor.
Ciclul de viață al Musculiței Morcovului
Primăvara, muștele depun ouă în apropierea plantelor tinere de morcov, fiecare femelă depunând aproximativ 50 de ouă în sol. Odată cu eclozarea oului, larvele se îngroapă în sol pentru a se hrăni cu rădăcinile. Ele chiar ajung să sape galerii în sol, slăbind considerabil planta.
Viermele va deveni apoi o pupă pentru a se transforma. După o lună, pupa se transformă într-un insect adult.
În fiecare an, două sau trei generații se succed. Iarna, pupele intră în diapauză subteran. Insectele vor ieși din sol primăvara următoare când temperaturile devin mai calde, adaptându-se astfel și la condițiile climatice din România.
Tehnici preventive împotriva mușculiței morcovului
Rotația culturilor
Deoarece acest insect se adăpostește pe timpul iernii în pământ, aproape de tulpinile morcovilor, este esențial să mutăm planta-gazdă. Dacă ai fost deja atacat de acest dăunător, amintește-ți să muți morcovii semnificativ mai departe la următoarea plantare. Pupa poate rămâne în pământ, chiar dacă crezi că le-ai eradicat pe toate.
Plasa anti-insecte
Ca măsură preventivă, instalează o plasă anti-insecte care să funcționeze ca o barieră pentru mușculițe. Astfel, nu vor putea veni să-și depună ouăle la baza morcovilor. Mușculița zboară la o înălțime maximă de 60 cm, așa că asigură-te că folosești o plasă de aceeași înălțime.
Rotația și asocierile de culturi
Rotația culturilor ca metodă de control al mușculiței morcovului. Unele plante au un efect repelent asupra anumitor dăunători. Acesta este cazul aliacelor cum ar fi ceapa, prazul și usturoiul, care resping mușculița morcovului. La rândul lor, morcovii resping mușculița cepei. Prin urmare, este mai bine să plantezi acestea două împreună. De asemenea, poți planta puțin pelin în apropiere, mirosul său respingând mușculița.
Boabe de cafea
La semănat, adaugă câteva boabe de cafea pe sol, în apropierea plantelor de morcov. Mirosul puternic le va respinge pe mușculițe, fiind în același timp și un foarte bun îngrășământ.
Mulci de lavandă
Dacă ne place lavanda la punctul de a face plicuri parfumate cu ea, mușculiței morcovului nu îi place. La transplantare, plasează un strat de mulci de lavandă la baza morcovilor, mușculița nu va veni să-și depună ouăle acolo.
Tratamente naturale pentru eliminarea mușculiței morcovului
Morcovii tăi sunt deja atacați? Amintește-ți să îndepărtezi toți morcovii afectați și să-i arzi. Iată două moduri de a combate infestarea care nu dăunează mediului.
Folosirea benzilor adezive
De aceeași culoare cu morcovii, aceste benzi funcționează ca o capcană pentru mușculițe. Plasează-le la înălțimea de zbor astfel încât să poată fi ușor capturate. Această tehnică este un bun complement pentru eradicarea lor. Cu toate acestea, nu va fi suficient să le eradicăm doar cu aceste benzi, mai ales dacă atacul este substanțial.
Infuzie de usturoi sau ceapă:
Pentru a ține mușculița morcovului departe de grădină, pregătește o infuzie de usturoi.
Într-un litru de apă de ploaie sau apă filtrată adaugă 100 g de usturoi zdrobit, fierbe totul timp de 15 minute, apoi acoperă și lasă la infuzat timp de 12 ore. La final, toarnă preparatul într-un pulverizator, folosind o sită pentru a filtra.
Poți păstra această infuzie într-un loc răcoros timp de 10 zile. Pentru a o utiliza, pur și simplu pulverizează peste plantele în cauză, fă-o seara sau devreme dimineața când soarele nu este puternic.
În cazul unui atac foarte sever, aplică de două ori pe zi, dacă nu sunt multe mușculițe de morcov o dată pe zi va fi suficient. De asemenea, dacă dorești, poți folosi acest preparat ca metodă preventivă, aplicând o dată sau de două ori pe săptămână.