Evonymus, planta cu frunze frumoase folosită pentru garduri vii

Astăzi o să descoperim Evonymus, o plantă de exterior ușor de cultivat, ideală pentru crearea de garduri vii și delimitări. Dar nimeni nu interzice să o plantezi și în ghivece pentru cultivarea de exemplare individuale. Este o plantă care crește destul de repede și dă mari satisfacții!
Așa că haideți să aflăm împreună cum să o creștem într-un ghiveci sau în grădină.

Ce plantă este Evonymus

Evonymus este o plantă perenă arbustivă care aparține familiei Celastraceae. Originar din Asia, Europa, America Centrală și de Nord și Madagascar, este un arbore cu port vertical și cu ramuri lemnoase, pe care apar frunze care pot fi ovoidale sau lanceolate, în funcție de soi.

Produce flori mici de culoare roz, urmate de boabe mici de culoare roz, uneori cu nuanțe mai închise. Cultivat în principal pentru frumusețea frunzelor sale, este folosit în general pentru a crea garduri vii.

Utilizări pentru planta Evonymus

Această plantă este folosită în principal în scopuri ornamentale și decorative datorită frumuseții frunzelor sale, formând astfel garduri vii cu un aspect deosebit de pitoresc.

Soiuri

Există mai multe soiuri ale acestei plante. Iată care sunt cele mai cunoscute și cele mai cultivate:

E. japonicus: frunzele verzi, rotunde, cu variegări galbene încântătoare.
E. alatus: varietate veșnic verde cu frunze ovale, verzi, lucioase.
E. europaeus: o plantă cu frunze caduce populară pentru fructele sale roșii și florile albe. În timpul sezonului de toamnă, își pierde frunzele.
E. fortunei: soi veșnic verde cu frunze verzi, ovoidale.

Cum să creșteți Evonymus

Să analizăm în detaliu principalele lucruri de care trebuie să ținem cont pentru o îngrijire și o întreținere corespunzătoare.

Clima: tolerează bine atât vremea rece, cât și cea caldă
Sol: se adaptează la orice tip de sol. Cu toate acestea, ideal ar fi un sol compus din argilă amestecată cu mucegai de frunze și nisip.
Locul de amplasare: îi plac locurile foarte însorite, dar se descurcă bine și la semiumbră.
Fertilizare: pentru a asigura un frunziș luxuriant, trebuie administrat periodic un îngrășământ cu eliberare lentă.

Când să plantezi Evonymus

Poate fi cultivat atât în pământ, cât și în ghiveci, ca un singur exemplar. Soiurile veșnic verzi trebuie plantate în octombrie sau aprilie; pe de altă parte, speciile de foioase trebuie plantate în perioada octombrie-martie.

Cât de mare crește Evonymus

Înălțimea poate ajunge la un maxim de aproximativ 80 cm.

Când să tăiați Evonymus

Toamna, la sfârșitul înfloririi, cel mai bine este să se procedeze la tăiere pentru a menține o formă ordonată a arbustului sau a gardului viu.

De fapt, tăierea constă, în esență, în îndepărtarea tuturor părților deteriorate, cum ar fi frunzele uscate și deteriorate.

Când se udă Evonymus

Poate tolera foarte bine seceta. Cu toate acestea, în special în perioadele cele mai calde și mai uscate, udarea constantă și regulată este esențială.
Solul trebuie să rămână mereu umed, dar nu înmuiat!
În timpul lunilor de iarnă, solul de ghiveci poate rămâne liniștit uscat.

Cum să ai grijă de Evonymus în ghiveci

În timpul perioadei de vegetație, adică din primăvară până toamna târziu, planta trebuie udată abundent. În schimb, udați moderat în timpul iernii. În orice caz, evitați întotdeauna stagnarea apei.

Înmulțire

Cea mai bună tehnică de înmulțire, care garantează rezultate satisfăcătoare, este prin butași primăvara.

Este necesar să se ia o porțiune dintr-o ramură portantă (aprox. 8-10 cm) și să se îngroape într-un sol compus din nisip și turbă, care să fie menținut în permanență umed într-un recipient acoperit cu plastic și la o temperatură de cel puțin 20°C. Odată ce butașul a înrădăcinat și au început să apară primele frunze mici, planta trebuie să fie descoperită și transferată într-un mediu cald și luminos.

Plantare

Speciile veșnic verzi trebuie să fie plantate în aprilie sau octombrie. În cazul speciilor de foioase, se poate proceda în perioada octombrie-martie.

Pentru crearea de garduri vii, răsadurile trebuie să fie plantate la o distanță de aproximativ 40 cm unul față de celălalt.

Dăunători și boli

Poate fi atacat de acarieni, afide și gândaci. Din acest motiv, ar fi bine să nu plantați arbuștii prea aproape unii de alții, pentru a favoriza circulația aerului și a evita excesul de umiditate. Gândacii pot fi îndepărtați manual cu ajutorul bumbacului înmuiat în alcool. Cu toate acestea, în cazul în care infestarea a devenit extinsă, trebuie să se ia măsuri folosind un pesticid specific.

Evonymus este, de asemenea, sensibil la boli fungice, cum ar fi cea cauzată de ciuperca Phyllostycta evonymicola, care provoacă formarea de pete întunecate pe frunze până când acestea cad. O altă boală comună este putregaiul, care este ușor de recunoscut prin formarea de mucegai alb pe frunze.

Este evonymus otrăvitoare?

Da, și este bine să țineți cont de acest lucru dacă doriți să o cumpărați ca plantă pentru a o păstra în grădină. Pentru oameni, această plantă este otrăvitoare în toate părțile ei. Consumul de fructe de pădure poate fi letal. Dimpotrivă, majoritatea animalelor rezistă bine la otrava sa.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button