Cum se cultivă bumbacul, însămânțare, îngrijire și recoltare
În ceea ce privește producția de fibre naturale, bumbacul (Gossypium) reprezintă aproximativ 80% din producția mondială. Bumbacul este una dintre principalele culturi de semințe oleaginoase și este, de asemenea, o sursă importantă de proteine pentru animalele din zonele în care este cultivat. În acest articol vom vedea cum se plantează, se cultivă și se îngrijește bumbacul.
Este legal să cultivi bumbac acasă?
Cultivarea bumbacului este complet legală în majoritatea țărilor. Bumbacul este produs în scop comercial, iar planta este ecologică.
Guvernul multor țări chiar încurajează fermierii și le oferă acestora împrumuturi cu dobândă redusă pentru plantarea bumbacului. Așa că nu vă faceți griji. Puteți cultiva bumbac pentru uz comercial sau personal.
Cultivarea bumbacului din semințe
Pentru a obține un randament bun, semințele de bumbac trebuie cumpărate proaspete și selectate cu grijă. Semănatul trebuie făcut primăvara, după ce a trecut orice risc de îngheț târziu.
Puneți aproximativ trei semințe de bumbac deasupra solului și acoperiți-le cu un centimetru sau doi de amestec pentru ghiveci.
Deoarece nu toate semințele reușesc să germineze, este o idee bună să puneți două semințe în fiecare gaură pentru a vă asigura că veți avea plante în fiecare rând.
Plantele tinere de bumbac au nevoie de cât mai multă căldură și lumină pentru a crește, așa că tind să fie slabe când sunt tinere.
Asigurați-vă că solul este umed, lăsându-l să primească lumina soarelui și adăugând apă în partea superioară a solului, după cum este necesar.
Pentru a accelera și a asigura germinarea, puteți înmuia semințele în apă caldă peste noapte și apoi le puteți semăna direct în pământ. Ar trebui să vedeți că încep să apară germeni în decurs de șapte până la zece zile.
După ce au reușit să genereze două perechi de frunze, le puteți transplanta într-un ghiveci mai mare sau direct în grădină.
Cultivarea și îngrijirea bumbacului
Solul
De obicei, fermierii cultivă bumbac pe soluri argiloase negre medii și adânci, deși irigațiile pot fi folosite și pentru cultivarea bumbacului pe soluri nisipoase sau argiloase.
Solurile cu o excelentă retenție a apei sunt cele mai bune pentru cultivarea bumbacului. Această cultură se dezvoltă bine în aproape orice sol care se drenează bine.
Solurile cele mai susceptibile de a produce recolte ridicate sunt cele mai adânci, bine drenate, cu argilă, materie organică și o concentrație moderată de azot și fosfor.
Solurile argiloase cu un conținut ridicat de carbonat de calciu oferă, de obicei, cele mai bune producții.
Lumina soarelui
În timpul sezonului de creștere, bumbacul are nevoie de vreme lungă și caldă pentru a se maturiza corespunzător. Această cultură are nevoie de lumină solară abundentă pentru a crește.
O plantă de bumbac poate fi cultivată și în interior, deoarece se descurcă bine în ghiveci. Dacă doriți ca aceasta să fie productivă, va trebui să îi oferiți lumină suplimentară. Așezați-o la o fereastră unde primește multă lumină solară.
De asemenea, ar trebui să rotiți ghiveciul plantelor de bumbac cultivate în interior, astfel încât acestea să crească uniform.
Udarea
Pentru a menține o îngrijire optimă a plantelor de bumbac, asigurați-vă că le udați continuu în timpul lunilor de vară.
Polenul va face ca florile alb-crem să devină roz după ce au fost polenizate. În această perioadă, plantele vor începe să producă un boboc (care este un ghem de bumbac).
Pentru a asigura o producție și o creștere corespunzătoare, este nevoie de apă pe tot parcursul acestui proces. Udați-vă plantele, dar nu le udați prea mult. Acestea sunt sensibile la bolile cauzate de udarea excesivă. Apa este deosebit de importantă în timpul dezvoltării boabelor.
Temperatura și umiditatea
Temperatura ideală pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de bumbac este cuprinsă între 20 și 32 de grade Celsius, deoarece este o cultură de climă caldă.
Rata de germinare a semințelor de bumbac este scăzută dacă temperatura solului este mai mică de 15 °C. Temperaturile cuprinse între 21-37°C sunt ideale pentru o creștere activă.
Umiditatea între 60 și 80 la sută este ideală pentru plantele de bumbac, deoarece acestea preferă condițiile calde și umede.
Îngrășământul
Bumbacul preferă azotul și potasiul și se hrănește puternic. În plus, apreciază emulsia de pește sau îngrășămintele organice.
În general, grădinarii ar trebui să utilizeze îngrășăminte cu o cantitate dublă de fosfor față de potasiu sau azot. Plantele de bumbac vor beneficia de îngrășăminte organice concepute pentru tomate.
Cum se recoltează bumbacul?
Recoltarea bumbacului este ultimul pas în producția de bumbac. Culturile trebuie recoltate toamna. Toamna este cea mai bună perioadă pentru producția de bumbac.
Veți ști că bumbacul este gata să fie recoltat atunci când boabele se deschid și bumbacul alb și pufos este expus.
Înainte de a începe să culegeți, purtați o pereche de mănuși groase, deoarece boabele sunt ascuțite și pot sfâșia pielea sensibilă.
Pentru a extrage bumbacul din capsule, este suficient să prindeți bila de bumbac de bază și să o răsuciți pentru a o scoate din capsulă.
Pe măsură ce culegeți, puneți bumbacul într-o pungă. Bumbacul nu este gata să fie recoltat dintr-o singură dată, așa că păstrați bumbacul care nu este gata pentru o altă zi.
După ce ați cules tot bumbacul copt, întindeți-l într-o zonă răcoroasă și întunecată, cu multă circulație a aerului, pentru a se usca.
Când bumbacul este uscat, se separă semințele cu mâna. Acum sunteți gata să vă folosiți bumbacul. Poate fi folosit pentru a umple perne sau jucării sau poate fi vopsit, cardat și transformat în fibre gata de țesut.
Puteți, de asemenea, să păstrați semințele și să le semănați din nou în primăvara următoare pentru o altă recoltă.