Cum să cultivați Filodendronul (Philodendron gloriosum) și să-l îngrijești

Apreciat pentru frunzele sale în formă de inimă și dimensiunile mari, Philodendron gloriosum este o plantă tropicală care este adesea ușor de cultivat și de îngrijit, iar adăugarea acesteia poate transforma spațiul tău într-o junglă de interior. Hai să examinăm modul de înmulțire, cultivare și îngrijire a Philodendron gloriosum.

Descriere de bază:

Denumire botanică: Philodendron gloriosum Denumire comună: Philodendron gloriosus sau Philodendron Familie: Araceae Tipul de plantă: perenă Dimensiunea adultă: Până la 1,5 metri înălțime Expunere la soare: Parțială Tipul de sol: bine drenat pH-ul solului: Acid, neutru Perioada de înflorire: Înflorește rar în interior Zona natală: America de Sud (Columbia) Toxicitate: Toxic pentru oameni și animale de companie

Această plantă originară din Columbia nu este o epifită cățărătoare, ca multe specii din acest gen. În schimb, frunzele catifelate, în formă de inimă, cu nervuri albe proeminente, au un port târâtor. Haideți să vedem cum se cultivă Philodendronul și cum se îngrijește.

Înmulțirea Philodendron gloriosus:

Spre deosebire de speciile de filodendron cu viță-de-vie, înmulțirea Philodendron gloriosus se face cel mai bine prin butași din rizomii vegetativi (tulpina subterană).

Identificați o secțiune potrivită de rizom (adesea vizibilă crescând aproape de suprafața solului) și tăiați bucăți care au cel puțin câteva frunze.

Lăsați capătul tăiat al butașilor să se usuce timp de câteva ore înainte de a planta fiecare secțiune într-un ghiveci cu pământ.

În timp ce așteptați, pregătiți ghiveciul cu un amestec din părți egale de pământ de grădină și compost, și odată ce butașii sunt pregătiți, plantați-i în sol, fără să-i îngropați prea adânc, lăsați-i să rămână puțin deasupra suprafeței solului.

Acoperiți planta cu nailon transparent pentru a crește umiditatea necesară pentru dezvoltarea rădăcinilor și a lăstarilor noi. Nu uitați să o așezați în lumină indirectă puternică și să mențineți solul umed, dar nu îmbibat cu apă.

Deschideți nailon-ul la fiecare două-trei zile, timp de cel puțin 15 minute sau mai mult, pentru a permite aerului să circule și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor.

Rădăcinile se vor dezvolta în decurs de o lună din ziua în care le-ați pus în recipient.

Odată ce observați două sau trei frunze noi crescând, transferați butașul într-un ghiveci permanent cu un nou amestec pentru ghiveci. Acum, puteți începe să vă îngrijiți planta în același mod ca și planta mamă.

Am modificat câteva expresii pentru a se potrivi mai bine cu contextul și gramatica limbii române. Am corectat și unele incoerențe și erori gramaticale. De asemenea, am folosit termeni mai potriviți pentru a descrie procesul de îngrijire și înmulțire a plantelor, asigurându-mă că textul rămâne cât mai fidel originalului.

Cultivarea Filodendronului Glorios în ghiveci

Datorită obiceiului său de creștere răspândită și târâtoare, este ideal să cultivați Filodendronul Glorios într-un ghiveci mai lat decât adânc: o formă lungă, îngustă și dreptunghiulară funcționează bine, cu condiția să aibă găuri de drenaj.

Cu toate acestea, având în vedere ritmul său de creștere lentă, probabil că nu va fi nevoie să-l replantați mai mult de o dată la doi sau trei ani.

Îngrijirea Philodendron Gloriosum:

Asemenea multor specii de filodendron, nu trebuie să vă faceți prea multe griji în legătură cu gloriosum-ul dvs. cu întreținere redusă. Udarea și fertilizarea excesivă sunt probleme comune pentru această plantă.

Lumină:

Pentru a maximiza sănătatea și dimensiunea frunzelor, asigurați multă lumină puternică, indirectă. O fereastră orientată spre vest sau spre est, cu soare dimineața și lumină filtrată după-amiaza, funcționează de obicei bine.

Prea mult soare direct poate arde frunzele și le poate face să cadă, dar în condiții de lumină slabă planta nu se va dezvolta bine și poate deveni prea fragilă.

Solul:

Amestecurile pentru ghiveci sunt disponibile pe scară largă în piețe. Dacă nu găsiți unul sau dacă doriți să vă faceți unul propriu, asigurați-vă că acesta este aerisit și are un drenaj bun pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

O parte pământ negru de grădină, o parte nisip de râu sau perlit funcționează bine.

Apă:

Filodendronul Glorios este sensibil la udarea excesivă. Putrezirea rădăcinilor este frecventă dacă această plantă stă în apă sau dacă ghiveciul are un drenaj slab.

Ca regulă generală, cel mai bine este să așteptați ca primii 5 sau 6 centimetri din amestec să se usuce înainte de a uda și nu vă îngrijorați dacă uitați să udați ocazional.

Temperatura:

Crește bine într-un interval de temperatură de 18-30°C. Evitați expunerea la temperaturi sub 10°C.

Dacă temperaturile scad în mod regulat sub 10 grade C, va trebui să o protejați; dacă o aveți în grădină, acoperiți-o cu nailon transparent, iar dacă o cultivați în interior, puneți-o lângă o fereastră unde să primească soare.

Umiditate:

Preferă umiditatea ridicată (peste 50%). Dacă aveți aerul uscat de la aparatul de aer condiționat, luați în considerare folosirea unui umidificator sau plasarea gloriosului pe o tavă plină cu pietricele și apă.

Îngrășământ:

Folosirea unui îngrășământ lichid diluat la fiecare lună sau două în timpul sezonului de creștere poate încuraja un frunziș mai viguros și mai sănătos la această plantă cu creștere lentă.

Cu toate acestea, nu fertilizați prea mult, deoarece fertilizarea excesivă poate duce la arderea rădăcinilor și îngălbenirea frunzelor. Faceți acest lucru doar o dată pe an.

Tăiere:

Tăierea Philodendron gloriosum-ului dumneavoastră nu necesită multă întreținere. Este pur și simplu o chestiune de a îndepărta frunzele nesănătoase, rupte sau moarte. În acest fel, toată energia se duce în creșterea unui frunziș nou, mai sănătos.

Bolile și dăunătorii:

Acarienii, gândacii făinoși și muștele albe sunt unii dintre cei mai comuni dăunători care pot ataca planta.

Păstrarea frunzelor uscate și evitarea udării excesive va menține planta fără boli.

Toxicitate:

Frunzele mari ale acestei plante pot conține urme de cristale de oxalat de calciu, care pot provoca tulburări de stomac sau iritații ale gurii dacă sunt consumate. Trebuie ținută departe de animalele de companie și de copii.

Probleme Comune

Deși această plantă este cunoscută pentru faptul că nu necesită prea multă întreținere și este destul de rezistentă, are nevoie de condiții adecvate pentru a se dezvolta optim. Problemele enumerate mai jos sunt semne comune care indică faptul că Filodendronului Glorioso nu i se oferă ceea ce are nevoie.

Frunzele se îngălbenesc:

Dacă planta dvs. are frunzele îngălbenite, nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Frunzele vechi de la baza plantei pot începe să se îngălbenească și să cadă ca parte a ciclului natural de viață al plantei.

Dacă îngălbenirea apare la frunzișul mai nou, poate fi un semn de udare excesivă sau de supraalimentare a plantei.

Frunzele care cad:

Cel mai frecvent motiv pentru care puteți începe să vedeți frunzele frumoase căzând este lipsa unui nivel adecvat de umiditate.

Picioarele umede și putrezirea ulterioară a rădăcinilor sunt cea mai gravă problemă, dar lăsarea plantei să se usuce excesiv este un alt factor care poate contribui.

Am încercat să mențin textul cât mai aproape de original, făcând doar ajustările necesare pentru claritate și corectitudine gramaticală.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button