Lavanda în grădina ta: metode organice de plantare și ingrijire

Lavanda (lavandula) este o plantă perenă rezistentă, capabilă să reziste la temperaturi de până la -20°C. Se adaptează atât valurilor de căldură, cât și înghețului. Este ușor de cultivat și întreținut, are o aromă rafinată și atrage insectele polenizatoare, fiind un element esențial pentru o grădină ecologică. Aflați cum să cultivați lavanda în mod organic.

Când să plantați lavanda?

Lavanda este cel mai bine semănată în ghivece sau găleți la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Se transplantează după 4 până la 6 săptămâni, în funcție de soi.

Ce soiuri să alegeți?

Există diferite varietăți de lavandă, fiecare la fel de ornamentală și parfumată. Printre cele mai populare se numără:

Cele mai cultivate soiuri de lavandă în România și caracteristicile lor:

  1. Munstead (Lavandula angustifolia)
    • Recomandat pentru: Vânzarea de butași
    • Caracteristici: Miros foarte puternic și este foarte „prolific”
    • Utilizare: Ideal pentru comercializare în magazinele de bricolaj și grădinărit​.
  2. Grosso (Lavandula Intermedia)
    • Recomandat pentru: Producția de ulei esențial
    • Caracteristici: Încrucișare a două soiuri englezești, produce mai mult ulei decât alte soiuri
    • Utilizare: Apreciat în industria cosmeticelor​.
  3. Buena Vista (Lavandula angustifolia)
    • Recomandat pentru: Uz culinar
    • Caracteristici: Creat pentru preparate culinare
    • Utilizare: În preparate culinare și pentru ceaiuri

Soiuri de lavandă din lume:

  1. Lavandula angustifolia: Este rezistentă la ierni aspre și este apreciată mai ales la altitudini mari. Culoarea florilor variază de la alb la violet, în funcție de cultivare.
  2. Lavandula latifolia: Preferă altitudinile joase și se caracterizează printr-o înflorire târzie.
  3. Lavandula stoechas: Acest soi timpuriu, de obicei cunoscut sub denumirea de Lavandula stoechas, este o plantă compactă care atrage multe insecte polenizatoare. Preferă solurile acide.
  4. Lavandula dentata: Este cea mai delicată varietate și nu se adaptează bine la temperaturi sub -5°C. Se remarcă prin frunzele sale crenelate, foarte estetice.

Tipul de sol pentru cultivarea lavandei

Lavandei îi place solul afânat, la care se poate adăuga compost. Preferă solurile calcaroase, având un pH ideal între 6,5 și 8. Dacă solul este prea alcalin, se poate adăuga rumeguș de pin, iar dacă este prea acid, cenușă de lemn.

Cum se plantează lavanda

Umpleți ghivecele sau gălețile cu pământ și așezați 4-5 semințe de lavandă, având grijă să nu fie prea apropiate. Acoperiți cu pământ și ușor apăsați, apoi udați cu un aspersor. Dacă aveți apă de ploaie este ideal. Dacă folosiți apă de la robinet, lăsați-o într-un recipient fără capac pentru o zi pentru a permite evaporarea clorului. Plasați ghivecele într-un loc cald și mențineți solul umed. După ce plantele ating o înălțime de 3-4 cm, selectați și păstrați doar o singură plantă per ghiveci sau găleată.

După 4-6 săptămâni, când planta are câteva frunze, o puteți planta în grădină sau o puteți muta într-un ghiveci mai mare (planificați un ghiveci cu un diametru de cel puțin 10 cm).

În mod ideal, lavanda ar trebui să își petreacă primul an într-un ghiveci, permițându-i să hiberneze într-un spațiu cald și luminos. Apoi, în primăvara următoare, va fi suficient de puternică pentru a-și ocupa locul definitiv în grădină.

Atunci când plantați lavanda în grădină, lăsați un spațiu de 50 cm între plante, pentru ca acestea să crească bine și pentru a limita riscul de contagiune în caz de boală.

Unde să plantezi lavanda?

Lavanda preferă, desigur, un loc însorit. Poate fi cultivată și la semiumbră, atâta timp cât nu este expusă la umiditate excesivă. Lavanda se poate planta direct în pământ, dar și în ghivece sau căzi.

De asemenea, se poate integra în grădina de legume, unde va ține la distanță afidele și furnicile și va atrage insectele polenizatoare.

Cum se taie lavanda?

Lavanda va crește cel mai bine dacă este tăiată corespunzător. Pentru a vă asigura că tăierea nu duce la apariția bolilor, sunt necesare două precauții:

  • Folosiți unelte curate și ascuțite
  • Lucrați doar pe vreme uscată

Plantele tinere se taie regulat pentru a preveni uscarea ramurilor. Acestea sunt îndepărtate imediat după ce a trecut perioada de îngheț, având grijă să nu afectați trunchiul principal. După 3 ani, lavanda se taie o dată sau de două ori pe an. Tăiați ramurile bătrâne pentru a spori densitatea plantei.

Dacă plantele sunt prea bătrâne și se subțiază la bază, pentru a le revigora, tăiați ramurile apropiate de pământ și lăsați doar lăstarii tineri.

Cum se udă lavanda?

Dacă lavanda este cultivată în grădină, nu necesită udare constantă. Cu toate acestea, în caz de secetă prelungită, frunzișul se subțiază, afectând aspectul într-o grădină ornamentală. În astfel de situații, se recomandă udarea generoasă la intervale de 10-15 zile.

Lavanda în ghiveci necesită o atenție mai mare la udare. Frecvența udării depinde de mai mulți factori. Pentru a verifica nevoia de apă, inspectați suprafața solului: dacă este uscat, înfigeți un deget pentru a testa umiditatea. Dacă este prea uscat, udați; dacă este umed, așteptați.

Recoltarea lavandei: când și cum?

Lavanda se recoltează când spicele încep să se estompeze. Perioada poate varia în funcție de soi. Dacă aveți dubii, observați albinele: când sunt mai numeroase în jurul florilor, acestea sunt gata de recoltare. Recoltați florile pe vreme uscată, folosind o foarfecă curată și ascuțită. Florile se pot usca într-un spațiu umbros și bine ventilat.

Bolile lavandei

Lavanda este o plantă rezistentă, dar cel mai mare dușman al său este putregaiul. Pentru prevenire, asigurați un sol bine drenat și evitați udarea excesivă.

Udarea excesivă poate duce la apariția ruginii, vizibilă prin pete mici pe frunze. În acest caz, eliminați părțile afectate și aplicați un fungicid natural.

Lavanda este vulnerabilă la viermele de lavandă, un gândac cu nuanțe verzi și roșii. Pentru a preveni infestarea, inspectați tulpinile toamna și îndepărtați larvele. Dacă observați simptome ale acestui vierme, folosiți un preparat pe bază de urzică, aplicându-l o dată pe săptămână.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

2 Comments

  1. Mulțumesc pentru recomandări! Aștept și alte asemenea informații pentru alte plante și flori ornamentale.O zi binecuvântată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button