Îngrijirea și înmulțirea Alocasia Silver Dragon: Tehnici eficiente pentru o creștere sănătoasă

La fel ca multe specii de Alocasia, Alocasia Silver Dragon (Alocasia baginda) se remarcă prin frunzișul său impresionant, gros și în formă de inimă, cu frunze de culoare verde-argintiu și nervuri verzi texturate. Este, de asemenea, o plantă relativ compactă, ideală pentru cultivare în spații mici. În acest articol, vom explora cum să înmulțim, să creștem și să îngrijim Alocasia Silver Dragon.

Descriere de bază

  • Denumire comună: Alocasia Silver Dragon
  • Denumire botanică: Alocasia baginda ‘Silver Dragon’
  • Familie: Araceae
  • Tip de plantă: erbacee, perenă
  • Dimensiunea adultă: Până la 90 cm înălțime
  • Expunere la soare: Parțială
  • Tip de sol: Bine drenat
  • pH-ul solului: Neutru sau alcalin
  • Perioada de înflorire: Primăvara și vara (ocazional)
  • Culoarea florii: Albă Toxicitate: Toxică pentru oameni și animale de companie

Ca și alte specii de Alocasia, această plantă nu este recomandată în casele unde există pisici sau câini curioși, deoarece este toxică dacă este ingerată.

Cum se înmulțește Alocasia Silver Dragon

Înmulțirea Alocasia Silver Dragon nu este la fel de simplă ca prelevarea unei butași de tulpină, dar poate fi realizată prin divizarea rizomilor sau a ciorchinilor în plante mature, care au cel puțin câțiva ani:

Așteptați ca planta matură și sănătoasă să iasă din repaus vegetativ în primăvară înainte de a încerca înmulțirea.

Purtați întotdeauna mănuși când manipulați planta, deoarece Alocasia Silver Dragon conține cristale de oxalat de calciu, care pot irita pielea.

Scoateți planta din ghiveci și eliberați rizomii, scuturând ușor pământul de pe rădăcini.

Utilizați un cuțit ascuțit și steril pentru a tăia rizomii sănătoși din tulpina principală a plantei. Asigurați-vă că rizomii tăiați au cel puțin 2 cm lungime și câțiva muguri pentru viitori lăstari.

Așezați rizomii pe suprafața unui amestec de ghiveci umed (nu saturat), bine drenat – nu-i îngropați complet, ci acoperiți-i ușor cu pământ.

Mențineți butașii într-un loc cald, umed și luminat, dar ferit de lumina directă a soarelui. Asigurați-vă că solul rămâne constant umed până când apar noii lăstari.

Lăstarii noi ar trebui să apară la câteva săptămâni după ce rădăcinile se stabilesc.

Odată ce rădăcinile sunt bine dezvoltate, transplantați plantele într-un amestec de ghiveci uniform umed și bine drenat.

Cultivarea Alocasia Silver Dragon și îngrijirea sa

Plantele din genul Alocasia nu sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru apartamente, mai ales pentru începători, iar Alocasia Silver Dragon nu face excepție. Cu toate acestea, această plantă pretențioasă poate prospera dacă i se oferă condițiile adecvate de lumină, căldură și umiditate. Cheia este să recreați cât mai fidel condițiile din habitatul său tropical nativ. Să explorăm cum se cultivă Alocasia Silver Dragon.

Apă

Ideal, solul din jurul Alocasia Silver Dragon nu trebuie să se usuce complet. E bine să lăsați primii doi centimetri de sol să se usuce înainte de a uda din nou planta.

Totuși, nu vă îngrijorați dacă uitați să o udați ocazional. Acest soi tolerează condițiile de uscăciune mai bine decât alte Alocasia și este posibil să observați doar o ușoară deformare a frunzelor, nu căderea lor.

Pentru udarea de jos, așezați planta într-un ghiveci cu găuri de drenaj bune deasupra unui recipient cu apă și lăsați-o să se înmoaie timp de aproximativ 15 minute. După aceea, scurgeți excesul de apă și repuneți planta în locul său.

Îngrășământ

Alocasia Silver Dragon necesită multe nutrienți. Chiar dacă este un soi mai compact, va beneficia de aplicarea unui îngrășământ lichid echilibrat la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere.

De asemenea, plantei îi plac nutrienții bogați în calciu, cum ar fi făina de oase. Vezi: Prepararea îngrășămintelor lichide și a celor organice.

Lumină difuză

În pădurile tropicale, aceste plante se bucură de lumină filtrată. Când creșteți Alocasia Silver Dragon acasă, asigurați-i lumină puternică, dar indirectă.

Expunerea excesivă la lumina directă a soarelui poate arde frunzele, iar prea multă umbră poate duce la o creștere etiolată. Rotiți planta regulat pentru a încuraja o creștere uniformă a frunzelor.

Solul

Pentru a preveni putrezirea rădăcinilor, folosiți un amestec de sol bine drenat. Un amestec de fibră de nucă de cocos (sau pământ nisipos pentru ghiveci), perlit sau piatră ponce și scoarță de arbori fructiferi menține solul aerisit și drenat.

AAEL (agregat ușor de argilă expandată) este o alternativă bună pentru ghiveci, oferind o structură poroasă și ușoară, favorabilă pentru Alocasia.

Temperatura și umiditatea

Nu lăsați Alocasia Silver Dragon în apropierea aparatelor de aer condiționat sau a caloriferelor la putere maximă. Aceste plante necesită un nivel ridicat de umiditate pentru a supraviețui. O umiditate de peste 50% este suficientă, dar ele prosperă cel mai bine în condiții de umiditate între 60% și 80%.

Utilizarea unui umidificator și plasarea acestuia într-un loc adecvat din casă, cum ar fi baia, poate ajuta la asigurarea condițiilor de umiditate preferate de plantă.

Așa cum era de așteptat, aceste plante tropicale necesită temperaturi calde și constante. Expunerea prelungită la temperaturi sub 12 grade Celsius poate determina planta să intre în repaus vegetativ.

Tunderea

Alocasia Silver Dragon nu necesită o tundere complicată. Eliminați frunzele uscate sau deteriorate.

De asemenea, puteți tăia orice flori în formă de spată care par nesemnificative. Acest lucru redirecționează energia înapoi spre frunzele mai decorative.

Bolile și dăunătorii comuni

Deși nu sunt foarte susceptibile la boli, dăunătorii iubitori de umiditate pot fi o problemă pentru Alocasia Silver Dragon.

Infestațiile cu acarieni nu sunt rare. Inspecții regulate permit luarea unor măsuri preventive timpurii și aplicarea de insecticide înainte ca problema să se agraveze.

Transplantarea Alocasia Silver Dragon

Aceste plante suportă bine să fie puțin înghesuite în ghiveci, astfel încât nu este necesară replantarea frecventă.

Dacă rădăcinile încep să iasă prin găurile de drenaj, acesta este un semnal că planta are nevoie de replantare. Transplantarea o dată la doi-trei ani este, de obicei, suficientă.

Alegeți un ghiveci cu aproximativ 2,5 cm mai mare în diametru decât ghiveciul actual; un ghiveci prea mare poate favoriza putrezirea rădăcinilor, deoarece solul poate reține prea multă apă. Udați planta bine după transplantare.

Probleme comune cu Alocasia Silver Dragon

Frunze curbate

Lipsa de apă și de umiditate sunt principalele cauze ale frunzelor care se încolăcesc. Nu lăsați solul din ghiveci să se usuce complet și luați în considerare utilizarea unor tăvi cu pietricele umplute cu apă, baie de aburi sau chiar un umidificator pentru a crește nivelul de umiditate.

Frunze îngălbenite

Echilibrarea umidității corecte poate fi dificilă pentru aceste plante. Dacă le udați excesiv sau dacă nu asigurați un drenaj adecvat în amestecul de ghiveci, planta dumneavoastră ar putea suferi de putrezirea rădăcinilor. Unul dintre primele simptome este îngălbenirea frunzelor.

Căderea frunzelor

Nu vă îngrijorați dacă unele frunze mature cad în timpul toamnei și iernii, când planta este în repaus vegetativ.

Cu toate acestea, dacă nu reușiți să recreați condițiile unei păduri tropicale pentru planta dumneavoastră, este posibil ca unele dintre frunzele sănătoase să cadă în timpul sezonului de creștere. Amintiți-vă că aceste plante necesită lumină difuză, temperaturi constante și un nivel ridicat de umiditate.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button