Cultivarea căpșunilor: când și cum să le plantezi?

Căpșunul, denumirea populară a plantei de căpșuni, este considerată de mulți dintre noi ca fiind indispensabilă, datorită boabelor sale mici, roșii, gustoase și cărnoase. Atât adulții, cât și copiii sunt îndrăgostiți de căpșuni, care pot fi consumate crude, dar și în prăjituri, gemuri și pot fi folosite cu ușurință pentru a decora un tort. Căpșunile cultivate sunt pe placul tuturor, mai ales că sunt printre primele fructe care anunță vremea bună.

Când se plantează căpșunile?

Momentul ideal pentru plantarea căpșunilor este la începutul toamnei. Această perioadă este favorabilă, deoarece solul este încă cald, facilitând înrădăcinarea. Plantele vor începe să producă în sezonul următor. În regiunile mai reci, acest proces poate fi inițiat mai devreme.

Ce trebuie făcut înainte de a planta căpșunii?

Înainte de a planta căpșunii, este necesar să pregătiți solul: să-l săpați pentru a îndepărta toate buruienile, rădăcinile, pietrele etc. Apoi, adăugați compost organic, aproximativ 8-10 kilograme de compost bine descompus pe metru pătrat, sau adăugați un îngrășământ natural complet, respectând dozele indicate.

Transplantarea răsadurilor de căpșuni direct în sol

Dacă ați decis să cultivați răsaduri de căpșuni direct în sol în toamnă, este indicat să scurtați ușor rădăcinile înainte de plantare.

În cazul în care solul este impermeabil, plantează căpșunii într-un pat supraînălțat; în această situație, amenajați patul de creștere având o lățime de 60-70 cm și o înălțime de 10-20 cm. Aceasta va îmbunătăți drenajul și va favoriza încălzirea solului în primăvară.

Plantează căpșunii pe un rând, lăsând un spațiu de 30 cm în jurul lor. Imediat ce ați plantat căpșunii, udați-le bine. Apoi, este recomandat să așezați un strat bun de materie organică deasupra solului; acest proces, numit mulcire, ajută la menținerea umidității solului și la prevenirea creșterii buruienilor.

Dacă răsadurile dumneavoastră au deja flori înainte de plantare, este necesar să le îndepărtați pentru a preveni epuizarea plantei și pentru a încuraja refacerea lor.

Cultivarea plantelor de căpșuni în ghivece sau căzi

Alegeți un recipient cu găuri în partea de jos, având o înălțime de cel puțin 25 cm și un diametru de aproximativ 12 cm.

Pe fundul recipientului, așezați un strat de cioburi, pietriș, bile de lut etc., pentru a asigura un bun drenaj. Ulterior, adăugați substratul în care veți cultiva plantele, amplasându-le la o distanță de 15 cm între ele.

Plantarea căpșunilor din semințe

Într-o terină, așezați un strat de drenaj: bile de lut sau pietriș. Nu acoperiți semințele cu pământ, ci presați-le ușor, astfel încât să adere bine la sol. Pentru a nu le deranja, udați-le cu ajutorul unei sticle cu pulverizator.

Semințele de căpșuni germinează într-o perioadă de una-două săptămâni. În acest timp, asigurați-vă că solul rămâne umed. De îndată ce răsadurile au între 3 și 5 frunze, le puteți transplanta în ghivece individuale.

Înmulțirea plantei de căpșuni

La fiecare trei sau patru ani, este indicat să încercați reînnoirea rădăcinilor, deoarece planta de căpșuni tinde să se uzeze rapid. Acest lucru vă permite să vă bucurați de o recoltă bună în orice moment.

Soiurile cu fructe mari produc stoloni. Stolonii generează plante noi prin stratificare spontană. Apoi, aceștia trebuie separați de planta mamă și pot fi replantați în altă parte. Soiurile de căpșuni de patru anotimpuri nu produc stoloni, ele se reproduc doar prin divizarea tufelor, care trebuie efectuată la fiecare trei ani.

Alegeți cele mai sănătoase și viguroase plante adulte, care nu prezintă semne de boală sau degenerare. Trebuie să fiți foarte atenți, deoarece, cu acest sistem, virușii se pot transmite foarte ușor și rapid.

Doar pe plantele sănătoase, procedați astfel: Lăsați stolonii să se dezvolte, păstrând doar 1 până la 3 plante tinere pe fiecare stolon. De îndată ce observați apariția unor mici rădăcini albe, tăiați stolonii pentru a-i separa de plantele mamă și colectați plantele tinere care par mai viguroase.

Dacă doriți să le plantați la sfârșitul verii, puteți urma și sfaturile de plantare menționate mai sus. Însă, dacă este prea cald, plasați-le la umbră.

Unde se plantează planta de căpșuni?

Căpșunile se cultivă cel mai bine într-un sol adânc și bogat, astfel încât acesta să rămână răcoros vara și să fie ușor acid sau neutru. Pentru soiurile cu fructe mari, trebuie găsit un loc însorit. Căpșunile de patru anotimpuri, precum și căpșunile sălbatice, pot tolera semiumbra.

De asemenea, puteți planta căpșuni într-un ghiveci, utilizând un amestec de pământ de grădină îmbogățit cu compost sau un pământ special dedicat căpșunilor. Alegeți un ghiveci cu un diametru de 12 cm per plantă și cu o adâncime de aproximativ 25 cm.

Aveți grijă la solurile calcaroase, deoarece planta de căpșuni poate suferi de cloroză, o carență de fier care determină îngălbenirea frunzelor, în timp ce nervurile rămân verzi.

Când și cum se recoltează căpșunile?

Recoltați căpșunile când sunt bine coapte și foarte roșii. Este important de știut că, spre deosebire de roșii, căpșunile nu se vor coace după ce au fost culese. Fructele ar trebui să se desprindă ușor de pe tulpină, astfel încât să vă puteți bucura de o aromă intensă.

Puteți recolta la fiecare două-trei zile, având grijă când manipulați tulpina pentru a nu deteriora restul fructului. Este preferabil să le culegeți dimineața, când sunt mai parfumate. Aceste fructe delicate trebuie manipulate cu grijă și consumate rapid, deoarece se strică foarte repede.

Căpșunile mici se culeg fără tulpină, în timp ce căpșunile mari se culeg cu tot cu tulpină.

Cum să păstrați căpșunile

Acestea ar trebui consumate rapid, deoarece nu suportă șocurile sau căldura. Așezați-le pe o farfurie mare și puneți-le într-un loc răcoros, la o temperatură sub 12°C. Frigiderul poate afecta calitățile gustative ale căpșunilor. Dacă aveți prea multe, le puteți congela.

Bolile căpșunilor și măsurile preventive

Plantele de căpșuni nu sunt extrem de sensibile la boli și insecte, dar este totuși necesar să fiți atenți. Evitați să înghesuiți rândurile pentru a preveni dezvoltarea ciupercilor. Iată care sunt cele mai frecvente boli:

Cloroza: poate fi recunoscută prin îngălbenirea și uscarea frunzelor, care în cele din urmă duc la moartea plantei. Nu este o boală, ci o deficiență de fier cauzată de un sol prea calcaros.

Putregaiul cenușiu sau botrytis: provoacă putrezirea fructelor, care se acoperă apoi cu un puf cenușiu și uneori afectează întreaga plantă. Fructele afectate trebuie eliminate rapid. Pentru a preveni această problemă, evitați plantarea densă și fertilizați bine plantele pentru a le face mai rezistente.

Boala petelor purpurii: provoacă apariția unor pete mici maro sau purpurii pe frunze, care în cele din urmă se usucă. Zonele afectate trebuie tăiate și arse. Ulterior, îndepărtați frunzele uscate sau pătate. Astfel, puteți curăța zona de creștere în toamnă. Puteți pulveriza cu borș Bordeaux toamnă și din nou primăvara, înainte de înflorirea căpșunilor.

Phytophthora: este o ciupercă subterană care conferă o nuanță albăstruie frunzelor, care se ofilesc pe timpul caniculei. Plantele rămân apoi fragile, iar fructele au un gust ușor neplăcut.

Oidiul: provoacă apariția unei pudre albe sub frunze, care apoi se încolăcește și devine roșie. Fructele sunt pipernicite.

Principalii dăunători ai căpșunilor

Păianjenul roșu: este destul de comun în perioadele calde și uscate.

Viermele căpșunilor: este un miriapod de culoare maro deschis, lung de 2 cm, care amintește de un centiped. Apare pe vreme umedă, se adună pe fructele coapte și le devorează. Mulcirea este necesară pentru a izola aceste insecte de fructe.

Păsările adoră căpșunile, dacă acestea sunt foarte prezente, acoperiți plantele de căpșuni cu plasă înainte ca acestea să se coacă.

Melcii pot invada rapid plantele de căpșuni, puteți să-i colectați sau să-i țineți la distanță cu ajutorul unor capcane.

Sfaturi utile

Este necesar să acoperiți plantația cu frunze moarte, scoarță de copac, crengi mărunțite, fulgi de in, coji de cacao, iarbă uscată sau paie imediat ce solul se încălzește. În acest fel, se reține umiditatea necesară și se întârzie creșterea buruienilor. De asemenea, se limitează astfel contactul fructelor cu solul.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button