Cum să cultivi usturoi în interiorul casei și îngrijirea acestuia

Cultivarea usturoiului (Allium sativum) în interiorul casei poate părea o misiune imposibilă, dar cu îngrijirea și condițiile potrivite, nu numai că este posibil, dar și satisfăcător. Deși usturoiul este o legumă ușor de cultivat, cultivarea acestuia în interior necesită anumite îngrijiri. În acest articol, vom explora cum să cultivăm usturoi în interior și cum să îl îngrijim.

Alegerea ghiveciului

Primul pas pentru a cultiva usturoi în interior este pregătirea recipientului pentru plantare. Selectează un recipient de aproximativ 20 cm lățime cu cel puțin aceeași adâncime.

Într-un ghiveci de această dimensiune vor încăpea confortabil unul sau doi bulbi, dar dacă vrei să cultivi mai mult, alege un ghiveci care să îți permită să ai cel puțin 10 – 12 cm între fiecare bulb.

O adâncime minimă de 20 cm este ideală pentru ca bulbii să aibă spațiu să se formeze sub pământ fără să fie strânși de rădăcini. Dacă este posibil, o adâncime de 30 cm este chiar mai bună.

Asigură-te că are găuri de drenaj adecvate. Bulbii de usturoi se strică ușor dacă pământul este prea umed.

Pregătirea ghiveciului pentru cultivarea usturoiului în interior

Mediul de cultivare pe care îl alegi este o decizie foarte importantă, deoarece va fi suportul usturoiului tău pentru următoarele 9 luni.

Săculeții cu pământ pentru ghiveci sunt ideali pentru cultivarea usturoiului, deoarece au o textură bună și nu se compactează, rețin bine apa și pot fi găsiți ușor în multe magazine.

Pământul vegetal nu este recomandat pentru cultivarea în recipiente, deoarece se compactează ușor, reținând apa și creând un mediu de creștere nepotrivit.

De asemenea, poți folosi pământ din grădina ta, dar asigură-te că îl amesteci cu o doză generoasă de compost. Având în vedere că usturoiul va sta în ghiveci o perioadă îndelungată, adăugarea de compost este o investiție care merită.

Alegerea celor mai buni bulbi de usturoi

Poți cumpăra usturoi de la o companie de semințe de renume, sau poți să îl cultivi din bulbi pe care i-ai cumpărat de la magazin sau supermarket.

Usturoiul de la companiile de semințe are avantajul că sunt semințe certificate. Acest usturoi va avea probabil o germinație și o creștere mai bună. Dacă achiziționezi de la o pepinieră locală, ai și avantajul de a cumpăra usturoi care se adaptează bine climei specifice zonei tale.

Asigură-te că achiziționezi bulbi organici certificați și, dacă este posibil, caută acei bulbi care au deja un mic lăstar verde, aceștia îți vor da mai puțină bătaie de cap pentru a-i face să crească. Dacă nu îi găsești, alege cei care par mai tineri și proaspeți.

Plantarea usturoiului în ghivece

Acum că ai usturoiul și ghiveciul tău este pregătit, este momentul să plantezi usturoiul.

Expune usturoiul la temperaturi scăzute înainte de a-l planta

Aceasta se datorează faptului că usturoiul crește mai bine când a fost răcit timp de câteva luni, într-un proces numit vernalizare.

Fără această expunere la frig, majoritatea cățeilor de usturoi nu se vor dezvolta corespunzător și nu se vor obține bulbi buni.

Pentru a simula vernalizarea, pune cățeii de usturoi în frigider pentru cel puțin 2 săptămâni, dar până la 2 luni este chiar mai bine.

Reține că acest lucru este necesar doar dacă cățeii pe care urmează să îi plantezi nu au încă muguri verzi, dacă îi au, nu este nevoie să realizezi acest proces, îi poți planta direct.

Plantează fiecare cățel

Poți să începi cultivarea usturoiului în casă dacă temperatura este de cel puțin 10 grade Celsius. La început, îndepărtează straturile exterioare care se desprind ușor de pe căței, dar asigură-te că le păstrezi coaja, pentru că asta îi va proteja pe măsură ce cresc.

Fă o gaură de aproximativ 5 cm adâncime pentru fiecare cățel pe care urmează să îl plantezi. Pune cățelul în gaură cu partea plată în jos. Acoperă-l cu pământ și asigură-te că rămâne drept.

Udă ușor pentru a umezi tot pământul, dar ai grijă să nu faci bălți. În continuare, vom discuta despre îngrijirea usturoiului în interior.

Îngrijirea și cultivarea usturoiului în interior

Acum este momentul să cultivi usturoiul și să îl vezi crescând. Cultivarea usturoiului în interior este destul de ușoară, dar iată câteva lucruri pentru a asigura o plantă sănătoasă și o recoltă abundentă.

Asigură-te că usturoiul tău are iluminare adecvată

Usturoiul are nevoie de soare plin pentru a crește, sau cel puțin de 6-8 ore de lumină pe zi. Este preferabil să plasezi usturoiul lângă o fereastră luminoasă pentru a primi cât mai multă lumină naturală posibil.

Cu toate acestea, lumina care se filtrează printr-o fereastră nu este atât de puternică, mai ales dacă cultivi usturoiul în timpul iernii, când razele soarelui sunt mai slabe.

În acest caz, va trebui să asiguri lumina artificială pentru usturoi. Există multe lampi speciale pentru plante, destul de ieftine, pe care le poți cumpăra, sau poți să-ți faci propriile lampi cu becuri LED de lumină de zi sau fluorescente.

Udă regulat

Cantitatea și frecvența cu care trebuie să uzi usturoiul depind de mai mulți factori, cum ar fi clima locală, cantitatea de lumină solară primită și temperatura din casă.

Amintește-ți că pământul din ghivece se usucă mult mai repede decât cel din grădină, așa că nu vei vrea ca pământul să se usuce sau usturoiul să se vestejească și să moară. Dar, de asemenea, nu trebuie să uzi excesiv, deoarece s-ar putea strica.

O regulă bună este să uzi usturoiul atunci când primele 2,5 cm de pământ sunt uscate. Adaugă apă doar până când excesul începe să iasă prin găurile de drenaj.

Supraveghere insectelor

Cultivând în interior, ești protejat de majoritatea dăunătorilor care pot invada grădina ta. De asemenea, mirosul puternic al usturoiului descurajează majoritatea insectelor și rozătoarelor care ar putea intra în casa ta.

Totuși, usturoiul nu este imun la dăunători, așa că dacă vezi semne de infestare, ocupă-te de ele rapid înainte să devină o problemă.

Recoltarea usturoiului din interior

După aproximativ 9 luni de cultivare atentă, ești pregătit să recoltezi bulbii de usturoi.

Mulți oameni cred că tăind frunzele, forțează toată energia în rădăcini pentru a crește un bulb mai mare, dar acest lucru nu este adevărat.

Tăind frunzele, înlături frunzele care susțin viața și privezi planta de nutrienți valoroși. Cu cât frunzele usturoiului sunt mai mari și mai sănătoase, cu atât bulbii vor fi mai mari și mai sănătoși.

Odată ce partea verde de sus începe să se usuce și să moară, bulbii ar trebui să fie gata de recoltat. Smulge bulbii și îndepărtează murdăria care s-a lipit de ei.

Lasă-i să se usuce la aer și la umbră, proces cunoscut sub numele de uscare, așezându-i pe blatul de bucătărie timp de 7-10 zile sau poți să îi atârni în bucătăria ta pentru un aspect mai plăcut.

Odată ce bulbii sunt uscați, poți să îi păstrezi într-un loc uscat și bine ventilat timp de aproximativ 6 luni (dacă nu îi consumi mai devreme).

Concluzie

Cultivarea usturoiului în interior este un proces îndelungat, dar merită efortul. Este întotdeauna o bucurie să cultivi propriile alimente, chiar dacă este vorba doar de o singură plantă de usturoi în bucătăria ta.

De fiecare dată când cultivi un nou bulb, poți păstra unul sau mai mulți căței pentru a-i replanta și vei avea un aprovizionare continuă de usturoi proaspăt cultivat acasă.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button