Cum să semănați și să cultivați Rucola
Rucola este ușor de cultivat, aduce o aromă plăcută de piper în salate. Frunzele tinere sunt mai moi, mai fragede și mai gustoase. Rucola este bogată în potasiu și vitamina C și se dezvoltă bine într-un loc cald și însorit. Chiar și florile sunt comestibile. Învățați cum să semănați și să cultivați rucola în mod organic.
Semănatul
Pentru o aprovizionare constantă, semănați într-un loc însorit, la fiecare 2-3 săptămâni, de la începutul primăverii până la începutul toamnei, într-un sol bogat, fertil și bine drenat.
Faceți o linie pentru a marca rândul. Plantarea în linie dreaptă vă permite să identificați unde se află răsadurile de rucola și ce răsaduri de buruieni trebuie îndepărtate. Pentru început, este suficient un rând de 1 până la 2 metri lungime, dacă intenționați să semănați din nou peste câteva săptămâni.
Un pachet conține întotdeauna multe semințe, de obicei suficiente pentru a semăna un rând de până la 6 m lungime. Dar aceasta ar însemna prea multă sămânță deodată, așa că semănați doar o cantitate mică deodată, apoi semănați în mod regulat (ceea ce se numește semănat succesiv), pentru a recolta pe o perioadă mai lungă.
Semănați cu grijă semințele de rucola de-a lungul rândului, distanțându-le cât mai uniform posibil. Distanța dintre semințe trebuie să fie de aproximativ 3 cm.
Folosiți marginea unei sape sau a unei lopeți pentru a acoperi ușor semințele cu pământ. Îndepărtați buruienile sau pietrele mari pe măsură ce înaintați pentru a vă asigura că plantele au un start bun.
Udați bine semințele cu ajutorul unui stropitor. Astfel, solul să fie îmbibat cu apă, dar să nu fie deranjate semințele.
După ce răsadurile au crescut suficient, spațiați-le la o distanță de aproximativ 10 cm și udați-le bine, mai ales când este cald și uscat.
Sfaturi pentru cultivarea rucolei
Semănați semințe la fiecare două săptămâni în timpul primăverii și verii pentru o aprovizionare continuă. Pe măsură ce se apropie toamna, acoperiți culturile cu folii pentru horticultură pentru a ține frigul la distanță și veți putea cultiva până la primul îngheț.
Păstrați solul umed și plantele în creștere pentru a evita germinarea prematură.
Plantele au nevoie de umbră pe vreme caldă pentru a preveni ca frunzele să devină dure și neplăcute.
Păstrați culturile libere de buruieni și solul umed. Nu le udați prea mult, deoarece acest lucru diluează aroma.
În cazul în care nu se cultivă pentru semințe, se vor semăna soiuri rezistente la înflorire. Semănați sau plantați la momentul potrivit și mențineți solul sau compostul umed.
Recolta
Se recoltează frunzele de rucola la patru săptămâni de la semănat. Recoltarea regulată menține creșterea tânără, fragedă și gustoasă.
Când apar mugurii de flori, tăiați-i pentru a prelungi recolta, cu excepția cazului în care doriți ca plantele să se înmulțească; aceștia pot fi folosiți și ca garnitură pentru salate.
Dăunători care afectează cultivarea rucolei
Puricele, frunzele se acoperă cu găuri mici, iar zonele afectate devin maro. Răsadurile sunt deosebit de sensibile.
Remediu: Cultivați plantele sub un strat de pânză horticolă și mențineți solul umed. Udați cu un îngrășământ bogat în azot pentru a ajuta cultura să învingă dăunătorul.