Grădinăritul eco-friendly: 10 moduri de a valorifica cojile de ouă în grădina ta

Ouale fac parte din viața noastră de zi cu zi, le consumăm în toate formele lor sau le folosim pentru a face prăjituri delicioase. Cu toate acestea, consumăm doar interiorul oului și deseori aruncăm cojile la gunoi. Ei bine, cojile de ouă sunt pline de beneficii și pot fi reciclate cu ușurință în grădină și în grădina de legume. Sunt o sursă reală de calciu, deci pot beneficia plantelor noastre. Să vedem cum să folosim cojile de ouă în grădină sau în grădina de legume ecologică.

Protejarea plantelor de putrezirea apicală. (necroza apicală)

Când solul este relativ sărac sau când roșiile sunt supuse unui stres hidric sever, pot dezvolta simptomul „putrezirii apicale”.

Presară cojile de ouă zdrobite în jurul plantelor din grădina ta. Acest lucru va proteja eficient plantele de tomate și castraveți de putrezirea apicală. Cojile de ouă zdrobite ajută la depășirea acestei probleme, îmbogățind solul cu calciu. Pentru a face asta:

Curăță cojile de ouă cu apă Zdrobește-le în bucăți mici Presară-le la baza plantelor

Cojile de ouă în mulci

Plantele au nevoie de azot, fosfor, potasiu, dar și de calciu. Cojile de ouă sunt o sursă excelentă care ar trebui exploatată.

Poți folosi cojile de ouă zdrobite în mulci pentru a îmbunătăți solul. Când bucățile mici de coajă de ouă pătrund în sol, se biodegradează foarte bine. De asemenea, vor promova fluxul de apă și trecerea aerului. Acest lucru va încânta râmele de pământ și va menține solul bine aerisit fără a fi nevoie să-l lucrezi.

Dă-le găinilor tale cojile de ouă

Hrana pentru găini nu trebuie tratată superficial, deoarece va condiționa calitatea ouălor pe care le vei mânca. Dacă nu folosești un aliment organic deja pregătit, atunci va trebui să te asiguri că găinile tale nu au o deficiență de calciu. O dietă echilibrată evită deficiențele în alimentația găinilor.

Clătește cojile de ouă, îndepărtează membrana interioară și lasă-le să se usuce. Zdrobește cojile în bucăți mici și pune-le într-un recipient lângă hrănitorul găinilor.

Cum știi dacă găinile au o deficiență de calciu? Ei bine, vor începe să-și mănânce propriile ouă! Pentru a evita acest tip de probleme:

Curăță cojile de ouă, sparge-le în bucăți mici, amestecă-le într-o tavă cu mâncarea obișnuită, iar dacă poți, adaugă acestei amestecuri cochilii de stridii zdrobite.

Ajutor pentru păsări în grădină

Dacă nu ai găini, ar trebui să știi că și păsările au nevoie de calciu. După cum bine știi, numărul de păsări din lume este în scădere drastică, iar datoria noastră, ca grădinari, este să le ajutăm.

Pentru a face acest lucru, nimic nu ar putea fi mai simplu. Fă bucăți mici din cojile tale de ouă și presară-le prin grădina ta.

Repelent organic pentru melci și șerpi

Deși nu găsesc această soluție particular de eficace, poți folosi cojile de ouă în grădină, în jurul plantelor tale de legume, pentru a îndepărta melcii și șerpii.

Melcilor și șerpilor le displace să alunece pe marginile ascuțite ale cojilor de ou. Este ca și cum ar merge pe lame ascuțite. Pur și simplu zdrobește-le în bucăți mici și pune-le în jurul plantelor pe care dorești să le protejezi.

Pentru a maximiza șansele de succes, te invit să combini această tehnică cu altele, cum ar fi zațul de cafea sau cenușa.

Controlul gândacilor de Colorado

Gândacul de Colorado este un mic gândac care se va apropia pe furiș de cartofi, varză, salată sau alte legume. Sunt greu de detectat și adesea poți vedea pagubele când frunzele sunt pline de găuri. Pentru a controla această infestare de insecte:

Curăță cojile de ou Reduce cojile la o pudră fină Presară pe plantările tale

Îmbogățirea compostului cu coji de ou

Zdrobește bine cojile în bucăți mici, apoi pune-le în recipientul de compost. Compostul tău va fi îmbogățit cu calciu. Aceasta va fi foarte util când îl vei folosi în sezonul următor, mai ales dacă solul tău este sărac și deficient. Aceasta va îmbunătăți enorm calitatea compostului tău.

Fertilizant natural pentru plante

Datorită conținutului ridicat de calciu, coaja de ou este un excelent fertilizant natural. Poți introduce coaja de ou zdrobită direct în fundul găurilor de plantare în primăvară.

Înainte de a cultiva, sapă locul și pune în fund coji de ouă, cu timpul acestea se vor descompune și solul de cultură va fi mult mai bogat pentru plante.

Protejarea pomilor fructiferi

Zdrobește cojile de ou și atârnă-le de ramurile pomilor fructiferi în plase mici. Aceasta va proteja pomul de anumite boli, cum ar fi pustulele, menținându-l astfel sănătos.

Fertilizant organic pentru plantele de interior

Știai că poți folosi apa în care au fiert ouăle pentru a da un impuls mic plantelor tale de interior? În loc să arunci apa de fiert, lasă cojile înăuntru timp de 2 zile. Apoi, filtrează decoctul și folosește-l pentru a-ți uda plantele.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button