Cum să preveniți Pătarea amară pe mere

Dacă vedeți pete brune pe mere, ați putea fi tentați să vă gândiți: „O, nu! Pagube cauzate de ciuperci sau de grindină”. Cu toate acestea, poate exista o altă cauză. Ar putea fi o afecțiune fiziologică ușor de gestionat, cunoscută sub numele de Pătarea amară. Citiți mai departe pentru a afla ce simptome să căutați și ce trebuie să faceți pentru a preveni apariția Pătării amare pe mere.

Ce este Pătarea amară la mere?

Pătarea amară este o tulburare a fiziologiei pomului și nu are nimic de-a face cu o boală. Această afecțiune face ca fructele să aibă un aspect exterior neatractiv și o textură corcodușă în interior. De obicei, apare la fructele cu un conținut scăzut de calciu. În unele cazuri, se poate datora și unui dezechilibru între potasiu și magneziu.

Deși fructele sunt perfect comestibile, vor fi greu de vândut. Dacă aveți o mică livadă comercială, clienții dvs. se pot teme că merele dvs. sunt contaminate cu mucegai.

Simptome

Primul semn că ceva nu este în regulă cu mărul va fi reprezentat de mici pete brune cu adâncituri pe partea exterioară a mărului. Acest proces începe, de obicei, la începutul verii și poate continua pe măsură ce fructele cresc și se măresc.

În timp, micile pete brune de pe măr cresc și devin corcodușe și decolorate. Petele pot avea un diametru de până la un centimetru.

De ce se întâmplă acest lucru? Există mai multe motive pentru care merele pot avea un conținut scăzut de calciu. Cel mai evident este un deficit de calciu în pom. Acest lucru se datorează, de obicei, unui pH scăzut în sol.

Cu toate acestea, există și alți factori care pot contribui la apariția Pătării amare. Unul dintre ei este atunci când lăstarii pomului cresc prea viguros și extrag calciu din fructe. Culturile ușoare pot produce, de asemenea, acest efect.

Cum să controlați petele brune pe mere

Deși nu poți face prea multe pentru fructele tale afectate în acest moment, există măsuri pe care le poți lua pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple în viitor.

Cea mai pe termen lung abordare este să adăugați calcar în sol la fiecare 3-4 ani după plantare. Ar trebui să faceți un test de sol pentru a afla cât de des trebuie să aplicați calcar.

Dacă aveți arbori stabiliți, puteți lua în considerare pulverizarea cu calciu pentru a reduce Pătarea amară.

O altă măsură pe care o puteți lua este să tăiați lăstarii noi pentru a reduce creșterea excesivă din timpul verii. De asemenea, ar trebui să luați în considerare renunțarea la aplicarea de azot în sol timp de unul sau doi ani.

Prevenția este cel mai bun remediu

Deși aspectul fructului vă poate alarma, nu uitați că mărul pătat brun este încă comestibil.

De asemenea, ar putea fi indicat să luați măsuri mai agresive. Puteți începe oricând o campanie de pulverizare a pomilor cu clorură de calciu, acest lucru ar trebui să prevină dezvoltarea acestei afecțiuni pe viitor.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button