Balsam de tătăneasă pentru a calma durerile și a vindeca rănile

Originară din Europa și Asia, tătăneasa, adesea numită „planta miraculoasă”, este o plantă perenă destul de atractivă, cu tulpini păroase sau spinoase și frunze în formă de lance. Micile flori în formă de clopoțel ale tătăneasei cresc în diferite culori, în funcție de varietatea specifică a plantei. În acest articol, vă prezentăm o rețetă de un unguent de casă pentru calmarea durerilor și vindecarea rănilor, preparat din ulei de tătăneasă.

Proprietăți ale balsamului de tătăneasă

Acesta este un balsam superb și bogat, cu aroma neobișnuită dulce-acrișoară a mușețelului, cu mirosul răcoritor de mentă și cu parfumul floral liniștitor al lavandei.

Balsamul de tătăneasă contracarează mâncărimile, roșeața, inflamațiile, calmează erupțiile cutanate cauzate de plante otrăvitoare și ameliorează disconfortul provocat de mușcăturile și înțepăturile de insecte.

Calmează și reconfortează țesutul cutanat iritat și favorizează vindecarea. De asemenea, este incredibil de benefică pentru afecțiuni precum arsurile minore sau arsurile solare, tăieturile și zgârieturile, cicatricile și vergeturile mai mici de doi ani, eczema uscată și psoriazisul care sunt însoțite de mâncărimi, piele descuamată și piele uscată, crăpată, iritată sau inflamată.

Un polifenol destul de formidabil, acidul rosmarinic care se găsește în tătăneasă are proprietăți antimicrobiene, antialergice, analgezice și antiinflamatorii, precum și proprietăți ușor astringente sau de strângere a țesuturilor. Ca și vitamina E, poate ajuta la prevenirea deteriorării celulelor din interiorul pielii și la accelerarea vindecării rănilor.

Aplicat în mod regulat, balsamul de tătăneasă făcut în casă oferă ușurare în cazul durerilor și rigidității musculare, vânătăilor, entorselor, luxațiilor, întinderilor, articulațiilor dureroase sau artritice. Este, de asemenea, excelent pentru durerile zilnice la nivelul mâinilor și picioarelor. Reconfortează mușchii, tendoanele și ligamentele dureroase, obosite și stresate.

Rețetă pentru balsam de casă din tătăneasă

Ingrediente:

Se obțin aproximativ 120 ml (4 uncii) sau ½ cană.

  • 10 picături de ulei esențial de mușețel
  • 10 picături de ulei esențial de mentă
  • 4 picături de ulei esențial de lavandă
  • 7 linguri de ulei de tătăneasă
  • 1 până la 2 linguri de tablete sau fulgi de ceară de albine (folosiți cantitatea mai mare pentru un balsam mai ferm)

Prepararea balsamului de tătăneasă:

  1. Se combină uleiul de tătăneasă cu ceara de albine într-o cratiță la foc mic, sau la bain-marie, și se încălzește până când ceara de albine s-a topit. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească timp de 5 minute, amestecând de câteva ori.
  2. Adăugați uleiurile esențiale de mușețel, mentă și lavandă și amestecați din nou pentru a se omogeniza bine.
  3. Turnați încet balsamul lichid într-un borcan de sticlă (de culoare închisă, dacă este posibil). Acoperiți, etichetați și lăsați să stea timp de 30 de minute pentru a se îngroșa.
  4. Nu este necesară refrigerarea. Se păstrează la temperatura camerei, ferit de căldură și lumină. Balsamul de tătăneasă are un termen de valabilitate de aproximativ un an.

Cum se utilizează balsamul de tătăneasă pentru vindecare

În caz de piele iritată, inflamată, arsă de soare sau înțepături de insecte, spălați mai întâi zona afectată cu săpun și apă rece. Apoi masați o cantitate mică de balsam de tătăneasă în zona respectivă și în pielea din jur. Continuați de două ori pe zi până când zona iritată se vindecă.

Pentru dureri, vânătăi, entorse, luxații, piele crăpată și arsuri minore ale pielii, aplicați o cantitate mică, la nevoie, de până la trei ori pe zi.

Precauții care trebuie luate

Balsamul de tătăneasă este sigur pentru persoanele cu vârsta de 6 ani și peste. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, reduceți uleiurile esențiale la jumătate.

Nu folosiți pe tăieturi adânci sau răni înțepate, deoarece uleiul de consortiu poate stimula stratul exterior al țesutului cutanat și sigila rana înainte de regenerarea țesuturilor mai profunde, ceea ce ar putea duce la infecții interne. Folosiți unguentul după ce rana s-a închis semnificativ.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button