Cum să crești prunele în mod organic

Prunul (Prunus domestica) este un pom fructifer excelent atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experți. Sunt rezistenți la frig, necesită puțină întreținere odată ce sunt crescuți și produc recolte mari de fructe cu sâmburi delicioase. Să ne uităm cum să cultivăm prunele în mod organic.

Cel mai bun climat pentru cultivarea prunelor

Pomii de prun sunt foarte rezistenți și multe soiuri pot rezista iernilor reci.

Dacă locuiți într-o zonă cu ierni friguroase, luați în considerare cultivarea unui soi de prun hibrid american (cum ar fi prunul alderwood), dintre care unele se pot dezvolta bine la temperaturi foarte scăzute.

Dacă vă aflați într-o zonă cu ierni moderat de reci, luați în considerare un soi de prun hibrid american sau european. Prunele europene (Prunus domestica, cum ar fi Green Gage, Stanley sau Damson), deși nu sunt la fel de rezistente ca hibrizii americani, pot rezista la frig în majoritatea climei.

Dacă locuiți într-o zonă cu ierni blânde, luați în considerare plantarea unei varietăți japoneze (Prunus salicina, cum ar fi prunele methley sau satsuma), care se simt cel mai bine în climatele mai calde, la fel ca piersicii.

Cultivarea prunilor din semințe

Un sâmbure de prună sau o sămânță are nevoie de lumină puternică și de temperaturi ridicate pentru a germina. Începeți să semănați semințele primăvara, după ce pericolul de îngheț a trecut.

Pentru germinarea semințelor de prune, folosiți un recipient de pepinieră de 15 cm înălțime, umplut cu compost pentru semințe sau un amestec de jumătate de pământ de ghiveci și jumătate de nisip grosier, care funcționează bine, doar asigurați-vă că recipientul are găuri pe fund.

Semănați o sămânță de prune în recipient la o adâncime de 5 cm. Așezați recipientul afară, într-un loc luminos și protejat, sau în interior, lângă o fereastră, unde să primească lumină puternică.

Pentru germinarea semințelor de prune se recomandă o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius în timpul zilei și o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius în timpul nopții. Păstrați solul umed, dar nu înmuiat. Un sâmbure de prună proaspăt, stratificat, poate avea nevoie de mai multe luni pentru a germina, dar, de obicei, începeți să vedeți germeni în decurs de o lună.

Odată ce prunul a atins o înălțime de cel puțin 10 cm, poate fi transplantat într-un ghiveci mai mare sau la locul său final din grădină.

Cum să plantezi un copac

Cel mai bine este să plantați pruni cu rădăcini goale la sfârșitul iernii, în timp ce aceștia sunt în repaus; acest lucru minimizează impactul transplantului și încurajează pomul să înceapă să crească primăvara, imediat după plantare.

Dacă creșteți pruni într-un recipient, plantați-i primăvara sau la începutul verii, înainte de sosirea căldurii. Când este momentul să vă plantați prunul:

1. Alegeți și pregătiți locul

Pomii de prun au nevoie de mult soare pentru a produce fructe dulci, așa că alegeți un loc de plantare care să primească cel puțin șase ore pe zi. În ceea ce privește solul, preferă un sol argilos, bine drenat și bogat în materie organică.

În funcție de soiul de prune pe care îl alegeți, copacul dvs. se poate autopoleniza sau poate avea nevoie de un al doilea copac pentru polenizare încrucișată; dacă copacul dvs. nu se autopolenizează, asigurați-vă că alegeți un loc cu spațiu suficient pentru cel puțin doi copaci maturi. Pomii de dimensiuni standard au nevoie de cel puțin șase metri de spațiu, în timp ce soiurile pitice au nevoie de cel puțin trei metri.

2. Pregătiți puietul

Dacă aveți un puiet de prun plantat într-un recipient sau un ghem de rădăcini (ceea ce înseamnă că rădăcinile sale sunt învelite în pânză de iută pentru un transport sigur), nu trebuie să faceți nimic pentru a pregăti copacul.

Cu toate acestea, dacă plantați o plantă cu rădăcini goale (ceea ce este recomandat în cazul prunilor, deoarece aceștia se instalează rapid după plantare), înmuiați rădăcinile într-o găleată cu apă timp de până la șase ore pentru a le oferi o hidratare bună.

3. Sapă groapa

Groapa de plantare trebuie să fie cu 10 până la 15 centimetri mai lată și mai adâncă decât ghemul de rădăcini al prunului; nu doriți ca niciuna dintre rădăcini să se îndoaie pe ele însele atunci când puneți pomul în ea.

4. Așezați rădăcinile în groapă

Linia de sol a trunchiului trebuie să corespundă cu linia de suprafață a gropii. În cazul în care puietul dumneavoastră este un altoi, asigurați-vă că unirea altoiului se află deasupra suprafeței.

În cazul în care puietul este un copac cu balot și pânză de sac, puneți-l în gaură cu pânza de sac încă înfășurată, pentru a menține portaltoiul în siguranță în timp ce puneți copacul, apoi rupeți pânza de sac pe laturile găurii și ridicați copacul pentru a îndepărta folia.

5. Răspândiți rădăcinile

Pentru a încuraja rădăcinile să crească din copac, întindeți-le și așezați-le ușor, fără să le îndoi prea mult.

6. Umpleți groapa

Umpleți groapa cu pământ și compost. Pe măsură ce îl umpleți, scuturați ușor trunchiul înainte și înapoi pentru a ajuta solul să pătrundă în sistemul radicular. După ce gaura este umplută, întăriți solul cu vârful pantofului pentru a oferi copacului o bază stabilă, fără goluri de aer.

Adăugați un strat superior de mulci în jurul copacului pentru a reține umezeala și a împiedica apariția buruienilor (dar nu atingeți trunchiul, deoarece acest lucru ar putea duce la putrezirea lemnului).

7. Udați puietul

După plantarea pomilor fructiferi de orice fel, udați-i bine pentru a-i ajuta să se instaleze în noua lor casă.

Cum să îngrijești pomul de prune

Fiind un pom fructifer care necesită puțină întreținere, însă pentru a vă asigura o recoltă mare de fructe bune, trebuie să faceți urmatoarele:

Udarea

În primul an sau în primii doi ani, udați prunul săptămânal, din abundență și la temperaturi scăzute în timpul sezonului de creștere. Un sistem de picurare va face ca apa să pătrundă adânc în sol și va ajuta noii copaci să aibă rădăcini puternice și adânci.

Udați abundent copacii în fiecare săptămână în timpul primului sezon de creștere pentru a promova o creștere viguroasă. Apoi reduceți cantitatea de apă și udați în mod regulat. Udați fiecare plantă în profunzime la nivelul solului, lăsați solul să se usuce puțin și udați din nou.

Nu uitați să vă udați copacii până toamna, pentru ca solul să aibă suficientă umiditate în timpul lunilor de iarnă.

Tăierile

Pentru a menține pomul fără dăunători și boli, cum ar fi afidele și boala frunzelor argintii, tăiați prunii cu foarfecele o dată în timpul sezonului de creștere: pentru pomii tineri, optați pentru primăvara devreme, iar pentru pomii maturi, optați pentru mijlocul verii.

Nu tăiați niciodată toamna sau iarna, deoarece astfel copacul va fi vulnerabil la îngheț și la infecții.

Subțierea

Dacă sunt lăsați să producă cât mai multe fructe, prunii pot da prea multe fructe pentru ramurile lor, iar ramurile se pot rupe sub greutatea lor. Pentru a evita acest lucru, răriți fructele în mod regulat: fructele trebuie distanțate între 5 și 10 cm la soiurile japoneze și la 5 cm la soiurile de prune europene și americane.

Fertilizarea

Pomii de prun cresc cel mai bine dacă sunt fertilizați o dată pe an, la începutul primăverii, înainte ca fructele să înceapă să crească, cu un îngrășământ universal sau cu compost învechit.

Evitați fertilizarea prunului după ce acesta a început să dea fructe, deoarece orice altă „mișcare” va deturna energia de la producția de fructe.

Polenizarea

Dacă prunul dumneavoastră nu este autofertil și are nevoie de un copac din apropiere pentru a fi polenizat și a produce fructe, este deosebit de important ca grădina dumneavoastră să fie primitoare pentru polenizatori, cum ar fi albinele. Nu pulverizați niciodată insecticide atunci când prunii dumneavoastră înfloresc.

Cum se recoltează prunele

Recoltarea prunelor va depinde de soiul de prun:

Se culeg prunele hibride americane și prunele europene atunci când pielea fructului este moale când este ușor de strâns și când pruna se desprinde ușor de pe ramură atunci când este răsucită. Sunt gata de consum imediat.

Recoltați prunele japoneze puțin mai devreme, când fructele sunt bine colorate, dar doar puțin moi la atingere. Lăsați prunele japoneze să se coacă în interior timp de câteva zile înainte de a le consuma.

Prunele nu se păstrează mult timp: păstrați-le în frigider până la o săptămână.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button