Plantele de primăvară: o lume imensă și variată de culori și mirosuri

Primăvara aduce trezirea naturii, iar acum este momentul să înveselim grădinile și balcoanele, precum și pervazurile și interioarele caselor, cu plante de primăvară. Pe măsură ce temperaturile devin mai blânde și iarna se îndepărtează, zilele devin mai lungi și clima este plăcută, este momentul să ne gândim și la plantele potrivite pentru acest anotimp, pentru a înveseli colțuri și încăperi, oferind un strop de culoare veselă și o adiere de parfum.

Spre deosebire de plantele de iarnă, există multe plante de primăvară. Iar cele mai multe dintre ele oferă, de asemenea, flori frumoase în culori strălucitoare și stridente. Haideți să le descoperim împreună.

Care sunt caracteristicile plantelor de primăvară

Odată cu sosirea vremii frumoase, modalitatea ideală de a înfrumuseța balcoanele și pervazurile, precum și grădina (pentru cei care au norocul de a avea una), este de a adopta flori de primăvară colorate, în nuanțe delicate sau strălucitoare.

În acest fel, dați viață mediului înconjurător, făcându-l foarte plăcut. Plantele au capacitatea de a da o gură de aer proaspăt mediului înconjurător. Și, cu siguranță, sezonul cald oferă mai multe posibilități: există multe plante care înfloresc din martie până în mai. Și multe continuă să ofere flori de vară minunate chiar și în timpul lunilor fierbinți de vară. De altfel, multe soiuri pot crește bine atât în ghiveci, cât și îngropate în grădină.

Cum să aveți grijă de plantele de primăvară

Pentru a obține o mare satisfacție, este important să alegeți cu atenție și înțelepciune soiurile de cultivat și nu doar să vă lăsați inspirați de frumusețea și culorile florilor.

Așadar, iată câteva sfaturi pentru a vă alege plantele în funcție de nevoile și expunerea balconului sau a grădinii dumneavoastră.

  • Tipul de cultivare, în sol sau în ghiveci. Există, de asemenea, specii care reușesc să crească bine în ambele situații
  • Clima și expunerea la soare

În plus față de acești doi parametri de bază, fiecare specie va avea, de asemenea, cerințe specifice în ceea ce privește irigarea și fertilizarea.

Atunci când cumpărați, un bun pepinier sau florar va fi cu siguranță în măsură să vă ofere toate informațiile și explicațiile necesare. În cazul în care aveți îndoieli, puteți consulta și articolele noastre informative privind diferitele varietăți botanice.

Ce plante de primăvară au flori

Când vorbim de primăvară, una dintre primele imagini care ne vin în minte sunt florile. Într-adevăr, natura începe să înflorească. Să vedem, așadar, ce plante, arbuști și arbori înfloresc în această perioadă.

Cireșul: răspândit atât în Europa, cât și în Asia, este adesea cultivat pentru frumusețea florilor sale magice albe și roz. În Japonia, în luna aprilie, admirăm hanami, adică fantastica și spectaculoasa înflorire a cireșilor și este un eveniment foarte important atât pentru localnici, cât și pentru turiști, care vin din toate colțurile lumii pentru a admira acest spectacol.
Wisteria: un alpinist minunat, potrivit pentru pergole. Florile sale liliachii parfumate coboară în ciorchini și încep să apară în aprilie pentru a încânta cu frumusețea lor până în iunie.
Azalee: în lunile de primăvară, florile înfloresc în buchete de diferite culori: alb, roz, magenta și roșu.
Migdalul: o plantă care aparține familiei Rosaceae și care, la începutul primăverii, oferă flori încântătoare de culoare albă și roz. În zonele cu un climat deosebit de blând, începe să înflorească deja la sfârșitul iernii.
Camelia: înflorirea sa indică sfârșitul sezonului de iarnă. În funcție de soi, florile de camelie pot fi de diferite culori (alb, roșu sau roz), foarte parfumate sau inodore.
Păducel: se găsește în natură atât ca arbore cât și ca arbust, înflorește primăvara cu flori albe
Trandafirii: sunt simbolul incontestabil al primăverii și există numeroase soiuri care sunt cultivate în general în scopuri ornamentale.
Magnolia: foarte răspândită în parcuri și grădini, dar cultivată și în ghivece, ne oferă flori abundente primăvara, care pot dura până în vară.
Primula: așa cum sugerează și numele său (latinescul „primus” indică precocitatea înfloririi), primele primule își fac apariția imediat după ce zăpada a dispărut. Primula anunță, de fapt, sosirea primăverii.
Forsythia: între sfârșitul iernii și începutul primăverii, această plantă ne oferă flori galbene aspectuoase

Care sunt plantele de grădină pentru primăvară

Pentru a înfrumuseța grădina în timpul lunilor de primăvară, există multe soiuri disponibile. Evident, și plantele cu flori intră în această categorie.

Primula: floarea care simbolizează sfârșitul iernii. Cultivarea optimă se realizează prin amplasarea într-o zonă umbrită.
Geraniile: plante ornamentale rezistente și ușor de cultivat. Pentru a fi siguri că ne vom bucura de o înflorire abundentă, este important să alegem un loc bine expus la soare și să nu exagerăm cu udarea.
Panseluța: destul de rezistentă, începe să înflorească între mai și iunie. Iubește soarele și este important să se verifice ca solul să rămână mereu umed. Există multe soiuri. De asemenea, puteți opta pentru Viola tricolor, care este una dintre cele mai aspectuoase, și Viola cornuta, căreia îi place vremea rece.
Pratolina sau margareta comună: flori încântătoare (Bellis perennis), care nu agreează climatele prea calde și care necesită udări frecvente, care împânzesc peluzele de la sfârșitul lui martie până în mai.
Narcissus: bulb căruia îi plac locurile răcoroase și umbroase, dar se poate adapta și la zonele însorite, atâta timp cât este udat în mod regulat, având grijă ca solul să fie mereu umed. Perioada sa de înflorire este lungă și durează până în octombrie.
Clopoței: foarte ușor de cultivat, atât în ghiveci, cât și în pământ, dau flori minunate. Expunerea ideală este la semiumbră
Lalelele: au flori colorate, foarte rezistente, în formă de caliciu, care se pot adapta la orice climă. În timpul înfloririi, este esențial să se mențină solul umed și să se evite îmbibarea cu apă.
Gălbenele: o plantă ușor de cultivat, care iubește soarele plin. Pe lângă frumusețea înfloritului său, această plantă are multe alte proprietăți. Ține departe mulți dăunători, deși atrage insectele polenizatoare. Este o floare comestibilă ale cărei petale sunt excelente atunci când sunt adăugate în salate. Mai mult, încă din cele mai vechi timpuri, această plantă este renumită pentru proprietățile sale antiinflamatorii și vindecătoare.
Ranunculus: foarte rezistentă, îi place să crească în sol acid și umed. În timpul perioadei de înflorire, udarea trebuie să fie constantă, dar niciodată prea abundentă.
Begonia: oferă o înflorire splendidă până la sfârșitul verii; trebuie plasată în zone semiumbrite.
Photinia: dintre plantele de gard viu, este una dintre cele mai rezistente, dar are și o mare putere ornamentală datorită frunzelor sale frumoase care își schimbă culoarea de mai multe ori.
Privet: aparține plantelor mediteraneene tipice, dar este, de asemenea, popular ca arbust ornamental datorită portului său și este deosebit de potrivit pentru garduri vii.

Alte flori tipice din preajma Paștelui includ margaretele clasice și primele flori de albăstrele. Dahlias, crini și ultimii trandafiri de iarnă. De asemenea, în aprilie se redescoperă eleganta frezie, cu petalele sale în formă de clopot inversat, Callas și Ornithogallus.

Nu trebuie uitate nici plantele sălbatice care încep să apară pe pajiști, cum ar fi violetul de Mammola, nufărul de Vale și Myosotis sau „nu-mă-uita”, precum și Violacea, foarte parfumată, care vine în diferite culori: violet, alb, roz sau roșu.

Care sunt plantele de primăvară de exterior

Iată alte plante pe care le puteți cultiva atât în grădină, cât și pe balcon, pentru că trăiesc bine în aer liber.

Bidens: o plantă de exterior care înflorește din primăvară până toamna. Are frunze verzi strălucitoare și flori frumoase de culoare galben-aurie în formă de stea. Nu are nevoie de prea multă îngrijire: trebuie doar să-i oferiți o expunere bună și un sol bine drenat.
Verbina: cu frunze dințate și inflorescențe în formă de umbrelă, există peste 250 de varietăți în diferite culori, de la alb la roz, roșu, liliac și albastru. Începe să înflorească în aprilie și continuă până în septembrie. Trăiește bine în aer liber, dar este important să fie ferită de curenți de aer. Suferă de frig și ar trebui mutată în interior iarna (dacă este cultivată în ghiveci) sau protejată cu o folie nețesută dacă este cultivată ca frontieră de pat.
Calibrachoa: o plantă sferică, caracterizată printr-o densitate mare de flori colorate. Prin urmare, sunt perfecte pentru a crea pete de culoare vesele: alb, roșu, portocaliu, roz, violet și magenta. O bună expunere la soare garantează o înflorire bogată, care durează toată vara și până toamna târziu, dacă temperaturile rămân blânde. Calipetite este un soi special, cu flori mici. Cu un obicei regulat, crește bine în ghivece mici. Începe să înflorească în aprilie și dă flori până la sosirea primelor temperaturi scăzute.
Petunia: o plantă cu flori parfumate și frunze caracteristice acoperite cu un puf subțire și ușor. Florile sunt de formă tubulară și au cele mai variate culori. Perioada de înflorire este destul de lungă, motiv pentru care este o idee bună să o hrăniți cu îngrășământ pentru plante cu flori la fiecare 20 de zile, din mai până în septembrie.
Impatientele: Cunoscute și sub numele de „plante de sticlă”, acestea sunt plante anuale ale căror flori pot fi simple sau duble și de diferite culori (alb, roz și roșu). Se dezvoltă bine într-un loc care nu este expus direct la soare.
Margaretele: clasicele și ciudatele capete de flori, cu petale albe și un buton central galben, pot avea și flori semiduble și culori care tind spre roz și nuanțele sale. Margaretele se deschid când este soare. Sunt plante foarte rezistente: pot supraviețui chiar și atunci când temperatura scade sub zero grade (maxim -5°).
Geraniile: o plantă cu flori puțin pretențioasă, care rezistă bine la secetă și nu disprețuiește umiditatea. Plantă ideală pentru umplerea balcoanelor și teraselor cu culoare
Begonia: o plantă care înflorește primăvara și care are o mare putere ornamentală datorită florilor sale (simple sau duble), dar și a frunzelor sale mari și colorate. Este o plantă puțin pretențioasă, dar este important să se asigure un drenaj bun și să se evite stagnarea.

Acestea sunt plante de interior pentru primăvară

Pentru pasionații de plante de apartament care nu se pot lipsi de un colț verde sau înflorit în casă, primăvara este momentul potrivit pentru a cultiva Ficus și toate varietățile de plante suculente. Acestea din urmă necesită unele lucrări de întreținere după iarnă, cum ar fi schimbarea solului pentru ghiveci.

În plus, este momentul ideal pentru a proceda la replantare. Ocazia perfectă pentru a crea compoziții originale prin combinarea diferitelor soiuri.

Care sunt plantele de primăvară în ghiveci

Multe dintre plantele de grădină care pot fi cultivate în pământ pot fi cultivate și în ghivece pentru a umple balcoanele și terasele de culoare. Iată câteva exemple.

Liliac: un arbust rezistent, cu frunziș verde deschis, rotunjit și flori fermecătoare în formă de stea în corymbs. Ceea ce conferă acestei plante caracterul său inconfundabil, elegant și rafinat, este coloritul delicat al florilor sale. Ușor de cultivat, îi plac solurile neutre sau calcaroase, menținute mereu umede.
Canna: plantă tropicală foarte arătoasă și pitorească. Are frunze mari, verzi sau roșiatice-violete. Florile pot fi albe, galbene, portocalii, roz sau roșii. Grupate în inflorescențe, acestea încep să apară la mijlocul verii și rezistă până la primul îngheț. Preferă un sol bogat în materie organică
Gladiolus: plantă caracterizată prin înălțimea tulpinilor sale și frumusețea elegantă a florilor sale colorate. Crește bine în soluri bogate în materie organică și întotdeauna bine drenate. Necesită o locație foarte însorită și, pentru a înflori, cel puțin 12 ore de lumină în fiecare zi.
Dalia: plantă tuberoasă perenă ale cărei flori oferă o adevărată explozie de forme, culori și mirosuri. Îi plac expunerile însorite și solul umed, care este întotdeauna bine drenat
Crinii: au flori frumoase în diverse culori (alb, galben, violet și roz), foarte potrivite pentru decorarea gazonului, pot crește în ghiveci.
Petunia: una dintre cele mai populare specii pentru înflorirea sa luxuriantă și gama largă de culori. Preferă solul bine drenat și zonele în plin soare.
Surfinia: răspândită în Italia și în Europa, datorită înfloriturii sale bogate, este folosită pe scară largă pentru decorarea balcoanelor și a grădinilor. Prin urmare, este potrivită pentru cultivarea în ghivece și ghivece, precum și în straturi de flori și borduri. Frumoasele sale flori variază în culori, de la alb la roz, roșu intens, violet și albastru. Pentru satisfacție, trebuie ținută la soare și ferită de vânt.
Crinul calla: Cu forma sa distinctivă, crinul calla este, fără îndoială, una dintre cele mai elegante și mai rafinate flori. În ghiveci sau în pământ, ar trebui cultivată în zone umbrite sau semiumbrite, deoarece soarele îi deteriorează frunzele.
Narcissus: bulb cunoscut și sub numele de „floare de mai”. Ușor de cultivat – atât în ghiveci, cât și în grădină – oferă flori albe încântătoare, cu o coroană galbenă cu margine roșie, plăcut parfumate. Preferă locurile răcoroase și umede, dar se simte bine și la soare.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button