Cum să plantezi și să crești coriandru
Coriandrul este un ingredient indispensabil în bucătăriile asiatice, indiene și în multe bucătării americane și are o aromă pronunțată, dar trebuie spus că adaugă o savoare și o aromă plăcută mâncărurilor. Cunoscută și sub numele de pătrunjel arab sau pătrunjel chinezesc, această plantă aromatică este ușor de plantat, semănat, întreținut și recoltat. Aflați cum să cultivați coriandru prin metode ecologice.
Unde se plantează coriandrul
Coriandrul este o plantă aromatică iubitoare de soare și de căldură. Apreciază solul umed și afânat. Evitați să așezați planta de coriandru într-o zonă cu vânt, deoarece este sensibilă la curenții de aer puternici.
De asemenea, nu-i place să fie mutat sau transplantat. Prin urmare, cel mai bine este să îl plantați în locația sa definitivă, fie în pământ, fie într-un ghiveci.
Cum să semănăm coriandrul
Pentru a semăna coriandru, puneți semințele în pământ de grădină sau în pământ pentru ghiveci. Se acoperă cu un centimetru de pământ de ghiveci sau cu pământ ușor. La final, se udă cu o sticlă cu pulverizator, având grijă să nu se facă bălți.
În timpul procesului de germinare, udați în mod regulat cu o ploaie ușoară (prin pulverizare) până când plantele ies din pământ. Dacă puteți uda cu apă de ploaie, este și mai bine. Dacă udați cu apă de la robinet, lăsați-o să stea câteva ore pentru a permite clorului să se evapore.
Când plantele au câteva frunze, se subțiază, lăsând o distanță de 15 cm între fiecare plantă de coriandru, în cazul în care acestea au crescut prea aproape una de cealaltă. Puteți începe să recoltați coriandrul la două luni de la semănat.
Cultivarea coriandrului direct în pământ
Pentru a cultiva coriandru din ghiveci în sol, încercați să îl cultivați primăvara sau vara și mutați planta de coriandru în sol după-amiaza, când soarele nu este prea puternic.
Faceți o gaură în sol puțin mai mare decât dimensiunea ghiveciului în care este plantat și mutați-l în sol, apoi acoperiți-l cu pământ pentru a acoperi rădăcinile și udați-l. Puteți folosi mulci pentru a proteja solul de soare și a reține mai bine umiditatea.
Cum să îngrijești coriandrul
Îndepărtați în mod regulat buruienile din jurul coriandrului, astfel încât acesta să nu concureze cu buruienile care cresc singure. Se udă în mod regulat în timpul germinării și pe timp cald. Acest lucru va încuraja dezvoltarea frunzelor.
Nu uitați să afânați solul în mod regulat pentru a-l aerisi și pentru a-l menține ușor, acest lucru poate fi facilitat prin folosirea unei lopeți sau a unei furci, dar faceți acest lucru cu atenție pentru a nu deteriora rădăcinile plantei.
Când se recoltează coriandrul
Frunzele de coriandru se recoltează după cum și când doriți. De cele mai multe ori, recoltarea are loc în perioada de vară.
Pentru a face acest lucru, tăiați tulpinile la nivelul solului și lăsați câteva tulpini mici, astfel încât planta de coriandru să continue să crească și să nu moară.
În ceea ce privește recoltarea semințelor, așteptați până la sfârșitul verii, când frunzele devin maro. Pentru a face acest lucru, tăiați florile mici și albe care au dat naștere la semințe mici.
Lăsați semințele să se usuce într-un loc uscat și întunecat. Odată uscate, semințele se pot depozita în borcane închise ermetic. Semințele de coriandru au un miros foarte diferit de cel al frunzelor.
Proprietăți și beneficii ale coriandrului
Pe lângă posibilitățile sale culinare enorme, există un anumit consens în ceea ce privește proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale consumului de coriandru și chiar uleiurile esențiale care pot fi obținute din acesta. Analiza sa chimică arată că este sărac în calorii, practic fără grăsimi și colesterol, conține cantități semnificative de potasiu, precum și de sodiu, carbohidrați și proteine. Frunzele proaspete sunt bogate în vitamina C, în timp ce frunzele uscate și semințele sunt bogate în vitamina K. Este, de asemenea, bogat în vitamina A, B1, B2 și B3. Conține, de asemenea, vitamina A, B1, B2, fier, calciu, fosfor, fibre, magneziu și betacaroten. Ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea noastră?
Ca o consecință a compoziției sale chimice, coriandrul este un aliment capabil să faciliteze procesele digestive și să amelioreze episoadele de constipație, gaze și colici. Este un bun stimulator al apetitului și oferă o senzație de prospețime expectorantă. De fapt, frunzele sunt adesea mestecate ca remediu împotriva halitozei. De asemenea, are efecte diuretice care ajută la reducerea colesterolului și la expulzarea substanțelor nocive din organism, iar acțiunea sa chelantă este benefică pentru eliminarea metalelor grele din sânge.
Este, de asemenea, un puternic antiinflamator, analgezic și antiseptic, motiv pentru care a fost folosit în mod regulat în medicină încă de la prima sa apariție, de exemplu pentru a trata boli precum artrita sau pentru a trata rănile pielii. Proprietățile sale fungicide, germicide și antispastice au fost întotdeauna foarte apreciate. De asemenea, are proprietăți antioxidante și tonifiante. Proprietățile sale calmante îl fac ideal pentru persoanele care doresc să reducă stresul, anxietatea sau să-și îmbunătățească somnul.
Aceste proprietăți îl fac, de asemenea, comun în sectoare precum cel farmaceutic, unde este folosit în unguente de tot felul pentru a calma durerea. Industria de înfrumusețare îl folosește, de asemenea, de exemplu, în crearea de produse dedicate produselor cosmetice pentru păr sau de igienă personală.
Cum să mănânci coriandru: rețete și utilizări în bucătărie
Coriandrul este una dintre plantele principale din bucătăria pentru jumătate din întreaga lume. După cum am văzut anterior, poate fi folosit pentru absolut orice, posibilitățile sunt enorme și, din fericire, este din ce în ce mai ușor de găsit în magazinele comerciale, deși este adevărat că este ușor de plantat și de întreținut direct acasă. Puteți pregăti tocănițe, supe, sosuri, salate, marinate, piureuri, creme, carne, pește, garnituri…
Aroma de coriandru este deosebită și caracteristică și se schimbă în funcție de partea de plantă folosită. Unii oameni îl consideră indispensabil, în timp ce alții, din cauza unor factori genetici, conform celor mai recente studii, îl consideră total cam prea puternic și nepractic.
Semințele și frunzele uscate sunt folosite pentru gustul lor dulce și aroma de citrice (adesea comparată cu cea a cojii de portocală) atunci când sunt zdrobite sau măcinate, ideale pentru a fi folosite ca condiment. Semințele, în special, stau la baza unuia dintre cele mai populare condimente din bucătărie și un semn distinctiv al culturii indiene, curry. De asemenea, ele fac parte și din alte preparate, cum ar fi populara pâine rusească Bordinski (pâine de secară), unde sunt folosite atât sub formă de boabe, cât și măcinate pentru a obține o amăreală unică, sau preparatul tipic marocan Ras-al-hanout, unde sunt combinate cu multe alte condimente. Carnea, cârnații și mezelurile și-au găsit, de asemenea, un aliat puternic în caracteristicile sale, popularul cârnat german fiind un exemplu de utilizare a acestuia, și chiar și lumea berii a reușit să îi aprecieze proprietățile prin adăugarea de coriandru în diferite puncte ale procesului de fabricare a berii pentru a obține noi nuanțe de amărăciune care se combină perfect cu hameiul și drojdia. Cafeaua și ciocolata au folosit, de asemenea, coriandrul ca agent aromatizant și chiar și lichiorurile, cum ar fi popularul Cointreau, îl folosesc în rețetele lor.