Ghid Complet: Cultivarea Rozmarinului în Interior și în Ghivece – Pași Simpli

Rozmarinul poate fi o plantă aromatică minunată de cultivat în interior, astfel încât să te bucuri de ea pe tot parcursul anului. Precizez de la început că rozmarinul nu este la fel de ușor de cultivat în interior precum alte plante aromatice. Cu toate acestea, cu puțină practică, s-ar putea să descoperi că această plantă este exact ceea ce căutai pentru a adăuga în grădina ta de plante aromatice din interior. Află cum să cultivi rozmarinul în interior.

Iată tot ce trebuie să știi pentru a cultiva rozmarinul în casa ta:

Când cultivi rozmarinul în interior, s-ar putea să ai nevoie de câteva lucruri care să te ajute să dezvolți o configurație de cultură adecvată. Primul element este o lampă pentru plante. Poți folosi și becuri LED.

Dacă nu ai un loc suficient de însorit în casa ta, este posibil ca rozmarinul să aibă nevoie de lumina suplimentară oferită de o lampă pentru plante.

În acest caz, asigură-te că ai un loc unde planta poate fi așezată pe o suprafață plană și unde lampa poate fi atârnată deasupra.

Poți atârna un raft deasupra unei mese sau să investești într-un raft de sârmă pentru depozitare. Singurele alte elemente de care vei avea nevoie pentru a cultiva această plantă sunt un ghiveci cu drenaj bun și o sticlă cu pulverizator.

Alegerea ghiveciului potrivit va face diferența în experiența ta de cultivare, iar sticla cu pulverizator va ajuta la crearea umidității adecvate în jurul plantei.

Dacă decizi să cultivi rozmarinul în interior, este o idee bună să te asiguri că poți crea cele mai bune condiții de cultură în casa ta înainte de a investi prea mult.

Condiții de cultură pentru rozmarin în interior

Dacă ți-ar plăcea să ai această frumoasă plantă aromatică decorând casa ta, va trebui să oferi un spațiu de cultură adecvat. Principalul lucru de care are nevoie rozmarinul este lumina solară adecvată, un recipient de cultură potrivit, un sol adecvat și o temperatură adecvată.

Rozmarinul are nevoie de aproximativ opt ore de lumină solară pe zi. Dacă nu ai un loc însorit în casa ta care să poată oferi toată sau o parte din această lumină solară, poți cultiva planta sub lumina unei lămpi pentru plante.

Acestea pot fi utilizate în mod continuu sau pentru a completa iluminarea care nu poate fi oferită de zona de cultură. Reține că, atunci când utilizezi lămpi pentru plante, planta ta va avea nevoie de dublul timpului sub acestea.

Pentru fiecare oră de lumină solară pe care o oferi, planta ta va avea nevoie de două ore sub iluminarea artificială. Dacă cultivi planta în mod continuu sub lămpi pentru plante, în loc de opt ore de lumină solară, va avea nevoie de șaisprezece ore sub lumini.

Odată ce ai reglat iluminarea corect, este timpul să discutăm despre recipient și sol. Alege un recipient care are o gaură de drenaj adecvată. Solul ar trebui, de asemenea, să se dreneze rapid.

Se recomandă alegerea unui sol nisipos sau loamy datorită capacității sale de drenaj rapid. Rozmarinului nu îi place să aibă rădăcinile ude.

De fapt, planta absoarbe umiditatea prin frunziș. Ideal este să ai un sol care poate elimina rapid apa de la rădăcinile plantei.

În cele din urmă, rozmarinul trebuie cultivat la temperaturi care variază între 10 și 27 grade Celsius. Asigură-te că plasezi rozmarinul departe de sursele de căldură sau de zonele cu curenți de aer care ar putea face ca temperaturile să fluctueze în afara acestui interval.

Oferind aceste necesități de bază într-un loc de cultură, îți oferi rozmarinului cea mai bună șansă de a prospera în interiorul casei tale.

Cum să cultivi rozmarinul în interior

Există mai multe metode de a cultiva rozmarin în interiorul casei tale. Poți aduce o plantă matură din exterior, poți lua un butaș de la o plantă matură de afară și să creezi o nouă plantă, sau poți cultiva rozmarinul din semințe.

Cultivarea rozmarinului din semințe este probabil cea mai complicată opțiune și cu cel mai mic randament dintre toate. Cu toate acestea, voi acoperi toate metodele și îți voi lăsa pe tine să decizi care este metoda ta preferată.

Reproducerea rozmarinului prin butași

Să începem cu metodele mai ușoare de cultivare a rozmarinului. Prima metodă este cultivarea acestei plante aromatice dintr-un butaș.

Folosește o foarfecă pentru a tăia un segment de la o plantă matură. Lăsați cel puțin unul sau doi centimetri la baza plantei, astfel încât frunzișul să poată crește din nou.

Butașul ar trebui să aibă aproximativ 15 centimetri lungime. Îndepărtează frunzișul din partea de jos a butașului și pune-l într-un pahar cu apă.

Ideea este ca partea de jos a butașului să fie scufundată în apă, iar restul să iasă din recipient.

În aproximativ o lună, butașul ar trebui să înrădăcineze. Când vezi că se întâmplă acest lucru, mută butașul într-un recipient cu pământ care se drenează bine.

Transplantarea unei plante de rozmarin

O altă metodă simplă de a cultiva rozmarin în interior este de a aduce o plantă matură în interior. Alege o parte mai răcoroasă a zilei pentru transplantare și udă planta cu câteva ore înainte de a o transplanta.

Scoate rozmarinul din sol, asigurându-te că menții sistemul radicular cât mai intact posibil. Transplantează-l într-un recipient cu drenaj bun și pământ de calitate.

Mută planta într-un loc umbros sub un copac. Continuă să uzi planta și lasă-o acolo timp de trei sau patru zile.

După această perioadă de odihnă, mută planta într-o zonă și mai umbrită pentru încă trei zile. Poți plasa planta intr-un garaj sau sub o terasă acoperită.

La sfârșitul celor trei zile, adu planta în interior și îngrijește-o ca orice plantă de rozmarin de interior.

Un mod minunat de a ajuta planta ta de rozmarin să se aclimatizeze, odată ce este în interior, este de a plasa o pungă de plastic în jurul ei. Aceasta contribuie la crearea unui mic efect de seră.

Acest lucru va ajuta planta să rețină mai bine umiditatea și să mențină niveluri adecvate de umiditate în jurul plantei în timp ce se obișnuiește cu mediul interior.

Semănarea semințelor de rozmarin

Ultima și cea mai dificilă metodă de a cultiva rozmarin este din semințe. Motivul pentru care cultivarea rozmarinului dintr-o sămânță este atât de dificilă este datorită ratei scăzute de germinație a semințelor.

Începe prin umplerea ghiveciului tău cu pământ argilos care se drenează bine. Plantează patru sau cinci semințe într-un recipient de cultură circular. Dacă cultivi rozmarinul într-un recipient alungit, vei putea planta și mai multe.

Plantează-le la o adâncime de un centimetru în pământ. Acoperă semințele ușor cu pământ și înfășoară recipientul cu plastic pentru a ajuta la reținerea umidității.

Semințele ar trebui să crească și într-un loc călduros. Poți plasa recipientele pe o covoraș de cultură pentru a te asigura că semințele primesc suficientă căldură.

Odată ce semințele au răsărit, este momentul să adaugi lumină. Poți plasa plantele într-un loc însorit sau sub o lampă de cultură.

Nu te descuraja dacă ai o rată de germinație scăzută. De aceea ai plantat atât de multe semințe la început.

Când răsadurile încep să crească, decide care plante sunt cele mai puternice. Folosește o foarfecă pentru a tăia celelalte la nivelul solului. Dacă folosești un recipient rotund, vei avea nevoie doar de o plantă per recipient.

Acum ai trei metode diferite pentru a începe cultivarea rozmarinului în interior. Este momentul să înveți să ai grijă de plante în mod corespunzător.

Îngrijirea rozmarinului în interior

Plantele de rozmarin au nevoi specifice care trebuie îndeplinite pentru ca această plantă să prospere în interior. Plantele aromatice necesită apă, umiditate, îngrășământ, o circulație adecvată a aerului și trebuie transplantate când este necesar.

Folosește metoda udării profunde pentru îngrijirea rozmarinului. Plasează planta în chiuveta din bucătăria ta și aplică apă puțin câte puțin, până ce iese pe partea de jos a recipientului.

Lasă planta în chiuvetă pentru a se scurge înainte de a o repune în locul său de cultivare. Când pământul pare a fi uscat, introduce un deget lângă plantă.

Dacă pământul este uscat până la primul nod, a sosit momentul pentru o altă sesiune de udare. Dacă nu, așteaptă până în ziua următoare.

Rozmarinul ar trebui fertilizat de la primăvară până toamnă. Utilizează un îngrășământ universal și aplică-l o dată pe lună.

Unii grădinari nu își dau seama că rozmarinul poate deveni o plantă mai mare. Unele cresc până la un metru și jumătate în înălțime.

Când cultivi planta în interior, s-ar putea să nu vrei o plantă atât de mare. Nu-ți face griji. În schimb, când planta începe să depășească recipientul de cultură, transplantează-o într-un recipient mai mare.

La momentul transplantării, taie rădăcinile plantei la un sfert din dimensiunea lor originală. Adaugă pământ proaspăt și plantează-o într-un nou recipient.

Este de asemenea recomandat să cultivi rozmarinul într-o cameră care are un ventilator, deoarece acesta ajută la creșterea fluxului de aer în jurul plantei. Această plantă este susceptibilă la boli fungice, și acest lucru poate ajuta la menținerea acestora sub control.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când ai grijă de rozmarin este să-i oferi o anumită umiditate. Trebuie să menții un echilibru, deoarece dacă oferi prea multă umiditate, cresc șansele ca planta să contracteze făinarea.

Prin urmare, ar trebui să eviți cultivarea rozmarinului în camerele natural umede din casa ta, cum ar fi baia.

Cu toate acestea, ar trebui să aveți la îndemână o sticlă cu apă cu care să stropiți planta o dată pe săptămână. Acest lucru va ajuta la menținerea nivelului de umiditate acolo unde ar trebui să fie.

Dăunători și boli care pot afecta rozmarinul în spații închise

Există câțiva dăunători și boli de care trebuie să ții cont atunci când cultivi rozmarinul în interior. Dăunătorii care afectează cel mai frecvent rozmarinul într-un mediu interior sunt afidele și muștele albe.

Vestea bună este că sunt ușor de tratat. Dacă observi semne ale unora dintre acești dăunători, pulverizează planta cu un săpun insecticid.

Făinarea este principala boală care afectează rozmarinul în interior. Poți evita această boală asigurând o circulație adecvată a aerului în jurul plantei și evitând excesul de umiditate, specific climatului din România.

De asemenea, poți trata planta cu un fungicid ca măsură preventivă și pentru a ajuta la vindecarea oricărui semn de boală de pe planta ta.

Fii atent la aceste posibile probleme și, chiar dacă plantele tale sunt afectate de ele, vei putea să le tratezi înainte să provoace daune semnificative.

Cum să recoltezi rozmarinul

Nu recolta plantele de rozmarin până când nu sunt bine stabilite. Odată ce sunt mature și înflorite, le poți recolta în orice moment.

Cu cât recoltezi mai des, cu atât planta va fi mai sănătoasă. Folosește o foarfecă pentru a tăia crenguțe de plantă de între cinci și zece centimetri lungime.

Nu tăia prea aproape de sol, altfel planta nu va putea să crească din nou. Când ai terminat de recoltat, poți folosi ierburile proaspete sau le poți usca pentru utilizare ulterioară.

Ai cultivat rozmarinul de la început până la sfârșit. Această ierbă necesită mai multe îngrijiri decât alte ierburi uzuale. Pentru mai multe sfaturi și informații despre cum să îngrijești rozmarinul, poți consulta articolul Îngrijirea rozmarinului în ghivece și în grădină.

Cu toate acestea, efortul suplimentar merită, având în vedere aroma delicioasă pe care o oferă planta. Dacă ai nevoie de o ierbă frumoasă pentru a decora casa ta, și una cu care să poți găti în mod regulat, ia în considerare adăugarea rozmarinului în grădina ta de ierburi de interior.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button