Cum să semănați și să cultivați măghiran organic

În bucătărie, măghiranul (Majorana hortensis) completează aproape orice fel de mâncare din carne, pește, lactate sau legume care nu este dulce. Măghiranul este o plantă cu creștere joasă, perfectă pentru o frontieră de grădină sau pentru a fi plantată într-un ghiveci. Iată cum să plantezi și să cultivi măghiran în grădină sau în ghiveci.

Cum să crești maghiranul

Măghiranul poate fi cultivat din semințe semănate devreme în interior și transplantate în exterior după îngheț, semănate direct în grădină sau plantate în ghiveci.

Plantarea măghiranului în ghiveci

Semănați semințele de măghiran în interior cu 8-10 săptămâni înainte de ultimul îngheț din primăvară. Pentru a accelera germinarea, înmuiați semințele în apă peste noapte.

Îngropați semințele la 1 cm adâncime, acoperiți-le cu un strat ușor de pământ de ghiveci și udați-le ușor. Păstrați solul umed la 20 de grade Celsius și în jur de 20 de grade Celsius. Răsadurile apar în 14-21 de zile.

De îndată ce răsadurile apar, dați-le multă lumină pe un pervaz însorit sau creșteți-le sub lumini fluorescente aprinse timp de 16 ore pe zi și oprite timp de 8 ore noaptea.

Măriți intensitatea luminii pe măsură ce plantele cresc. Becurile cu incandescență nu sunt potrivite pentru acest proces, deoarece se încălzesc prea tare. Majoritatea plantelor au nevoie de o perioadă de întuneric pentru a crește, așa că nu lăsați luminile aprinse timp de 24 de ore.

Răsadurile nu au nevoie de prea mult îngrășământ; hrăniți-le când au 3 sau 4 săptămâni, folosind o soluție de start.

Transplantarea unei plante de maghiran

Dacă cultivați măghiran în recipiente mici, este posibil să fie nevoie să transplantați răsadurile în ghivece de 10 cm sau mai mari atunci când răsadurile au cel puțin 3 perechi de frunze, astfel încât să aibă suficient spațiu pentru a dezvolta rădăcini puternice.

Înainte de a planta măghiran în grădină, răsadurile trebuie să fie „întărite”. Aclimatizați plantele tinere la condițiile de exterior, mutându-le într-un loc adăpostit timp de o săptămână.

La început, protejați-le de vânt și de soare. În cazul în care noaptea amenință înghețul, acoperiți-le sau puneți-le în casă și scoateți-le din nou afară dimineața. Acest proces întărește structura celulară a plantei și reduce impactul transplantului și al arsurilor cauzate de îngheț.

Însămânțarea de măghiran direct în pământ

  • Semănați semințele de măghiran direct în sol, în plin soare, după ce a trecut orice pericol de îngheț.
  • Îndepărtați buruienile și adăugați materie organică în primii 15 cm de sol, apoi nivelați și neteziți solul.
  • Semănați semințele în mod uniform și acoperiți-le cu 1 cm de pământ fin.
  • Se întărește ușor solul și se menține umed în mod uniform.
  • Răsadurile vor răsări în 14-21 de zile, posibil mai mult în soluri mai reci.

Cultivarea maghiranului în grădină

  • Alegeți un loc însorit, cu drenaj bun și sol ușor acid.
  • Transplantați atunci când răsadurile au cel puțin 2 perechi de frunze.
  • Săpați o groapă pentru fiecare plantă suficient de mare pentru a găzdui ghemul de rădăcini.
  • Scoateți cu grijă planta din ghiveci și slăbiți ușor ghemul de rădăcini cu mâinile pentru a încuraja o bună dezvoltare a rădăcinilor.
  • Așezați partea superioară a rădăcinii la același nivel cu solul din jur. Umpleți cu pământ până la partea superioară a rădăcinii. Apăsați ferm pământul cu mâna pentru a așeza planta.
  • Udați bine și aplicați un strat ușor de mulci peste sol pentru a conserva apa și a reduce buruienile.

Îngrijirea măghiranului

Țineți buruienile sub control în timpul sezonului de vegetație. Buruienile concurează cu plantele pentru apă, spațiu și substanțe nutritive, așa că trebuie să le controlați prin cultivarea frecventă sau prin folosirea unui mulci pentru a împiedica germinarea semințelor lor.

De asemenea, mulciurile ajută la reținerea umidității solului și la menținerea unei temperaturi uniforme a solului. Pentru buruieni, un mulci organic din scoarță de copac învechită sau frunze mărunțite oferă un aspect natural patului și va îmbunătăți solul pe măsură ce se descompune în timp. Țineți întotdeauna mulciul departe de tulpinile plantelor pentru a preveni putrezirea.

Nu uitați să udați bine în timpul sezonului de vegetație, mai ales în perioadele de secetă. Plantele au nevoie de aproximativ 2,5 cm de ploaie pe săptămână în timpul perioadei de vegetație.

Folosiți un pluviometru pentru a verifica dacă trebuie să adăugați apă. Cel mai bine este să udați cu un sistem de picurare care furnizează apă la presiune scăzută la nivelul solului. Dacă udați cu aspersoare suspendate, udați la începutul zilei, astfel încât frunzele să aibă timp să se usuce înainte de căderea nopții, pentru a reduce la minimum problemele legate de boli. Păstrați solul umed, dar nu saturat.

Dăunători și probleme comune

Bacteria Botrytis:

Numită și mucegai cenușiu, aceasta provoacă o ciupercă de culoare maro spre gri pe frunzele și tulpinile plantei. Frunzele bolnave mor și cad. În cazul în care infecția este severă pe tulpina principală, planta poate muri. Această boală se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată și temperaturi scăzute.

Recomandare: Îndepărtați plantele infectate și resturile de plante și curățați uneltele înainte de a lucra cu plantele pentru a evita răspândirea bolii și asigurați-vă că plantele au o bună circulație a aerului.

Mucegai pufos:

Această ciupercă provoacă pete alb-cenușii pe partea inferioară și, în cele din urmă, pe ambele părți ale frunzelor.

Recomandare: Rotiți culturile cu plante din altă familie. Evitați udarea deasupra frunzelor. Asigurați o circulație adecvată a aerului, nu aglomerați plantele și nu lucrați în jurul plantelor când acestea sunt umede.

Afide:

Insecte sugătoare de culoare verzuie, roșie, neagră sau piersică, care pot răspândi boli prin hrănirea pe partea inferioară a frunzelor. Acestea lasă pe frunze un reziduu lipicios care atrage furnicile.

Recomandare: Introduceți sau atrageți prădători naturali în grădina dumneavoastră, cum ar fi gândacii și viespile care se hrănesc cu afide. De asemenea, le puteți elimina cu un spray puternic sau puteți folosi un săpun insecticid.

Paduchele lanos:

Paduchii lanosi sunt insecte plate, fără aripi, care secretă o pulbere albă care formează o coajă ceroasă care le protejează. Acestea formează mase cu aspect de vată pe tulpini, ramuri și frunze. Acestea sug sucul din frunze și tulpini și provoacă o creștere slabă. De asemenea, ele atrag furnicile cu mierea pe care o excretă, iar în mierea se poate dezvolta și un mucegai negru de funingine.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button