Cum si cand se cultivă ardeii

Ardeii grași fac mai mult decât să adauge culoare unei livezi, ei sunt, de asemenea, un produs delicios, dulce și suculent, pe care vă veți bucura să îl recoltați. Ardeii grași vor crește foarte bine și aproape singuri într-o locație caldă și însorită. Aflați cum să cultivați ardei gras și de ce îngrijire au nevoie pentru o recoltă bună. Vom vedea, de asemenea, cum se plantează ardeii, când se recoltează și cum se îngrijesc.

Pentru a cultiva ardei, aceștia au nevoie de o anumită perioadă de timp la temperaturi suficient de ridicate pentru a da roade și a produce o recoltă bună.

Prin urmare, este esențial să semănați suficient de devreme, astfel încât plantele tinere să aibă timp să se dezvolte și să se bucure de soarele de vară la momentul potrivit.

Cum se însămânțează ardeiul

Dacă doriți să cultivați ardei gras din semințe, puteți planta semințele pe care le obțineți în interiorul ardeilor organici cumpărați din magazin. Pepinierele și comercianții cu amănuntul online au, de asemenea, o selecție largă de soiuri diferite disponibile pentru cumpărare.

Au nevoie de un sol liber, ușor, bine drenat, nu au nevoie de mult compost, dar puteți adăuga compost atunci când înfloresc.

Ardeii se însămânțează toamna târziu, cu cât începeți mai devreme să germinați în recipiente mici, cu atât mai bine, pentru că mai târziu, în primăvară, riscați să vedeți că fructifică abia la sfârșitul verii și, astfel, este prea târziu pentru ca ei să se maturizeze corespunzător.

Plantați semințele în amestec pentru ghiveci în tăvițe pentru răsaduri. Păstrați solul umed și puneți semințele exact sub suprafață. Ar trebui să vedeți semințele germinând în 10-14 zile, în funcție de condițiile de temperatură.

Semințele de ardei germinează în mod optim la temperaturi de 26 °C. Când semințele germinează și produc trei seturi de frunze, sunt gata să fie transplantate în ghivece mai mari sau în solul de grădină.

Cum se transplantează ardeii?

Asigurați-vă că solul are condiții adecvate înainte de plantare și așteptați până când temperatura ambiantă depășește 18°C.

Atunci când plantați în grădină, asigurați-vă că plantele sunt la o distanță de cel puțin 30 cm între ele, astfel încât să aibă spațiu.

Pregătiți solul și adăugați amestec pentru ghiveci și o mână de compost ca amendament la sol. Ardeii nu vor trebui fertilizați imediat.

Așezați planta într-o gaură care să acopere rădăcinile și umpleți-o cu pământ, dar evitați să îngropați tulpina prea adânc, deoarece acest lucru poate duce la putrezire.

După plantare, adăugați un strat de mulci peste sol. Mulciul eliberează nutrienți în sol și previne evaporarea. Ardeii au un sistem radicular superficial, iar adăugarea de mulci previne uscarea lor în zilele călduroase.

Recoltarea și depozitarea ardeilor

În funcție de specie, ardei poate dura între 90 și 100 de zile pentru a ajunge la maturitate.

Ardeii sunt copți atunci când au culoarea roșie, dar se pot recolta și verzi sau galbeni, doar că gustul se va schimba ușor.

Când recoltați ardeii de pe plantă, tăiați întotdeauna tulpina deasupra fructului. Nu smulgeți niciodată ardeii de pe plantă, deoarece acest lucru poate provoca daune, iar ramuri întregi se pot rupe de pe plantă.

După ce se recoltează ardeii, se curăță cu apă rece, se usucă cu prosoape de hârtie și se depozitează înveliți în prosoape de hârtie în recipiente de tip tupperware în frigider.

Dacă ați plantat mai târziu în timpul sezonului, plantele de ardei pot continua să producă până în timpul iernii.

Lăsați plantele să continue să dea roade, apoi dezgropați-le și aruncați-le la sfârșitul sezonului de vegetație. Dacă lăsați plantele de ardei în pământ peste iarnă, agenții patogeni pot ierna în sol, contaminând culturile de anul viitor.

Ardeii nu se păstrează bine în congelator și va trebui să-i consumați cât sunt proaspeți.

Cum să ai grijă de planta de ardei?

Ardeii sunt relativ ușor de îngrijit și sunt o alegere bună pentru grădinarii începători care își fac prima grădină de legume.

Cerințe privind solul și temperatura

De obicei, ardeii au nevoie de un sol cald și de temperaturi calde ale aerului pentru condiții optime de creștere.

Dacă plantați în regiuni reci, acoperiți rădăcinile ardeilor cu plastic negru. Această strategie ajută la menținerea căldurii rădăcinilor și la păstrarea umidității în sol.

Ardeii preferă temperaturi cuprinse între 20 și 32 °C . Temperaturile nocturne sub 10°C încetinesc creșterea plantelor și limitează faza de înflorire. Ca urmare, ardeii nu își ating potențialul maxim.

Ardeii preferă solurile fertile, argiloase, care se drenează bine și oferă o mulțime de nutrienți.

Asigurați-vă că plasați ardeii într-o zonă a grădinii care primește lumină solară pe tot parcursul zilei. Aceste plante adoră să se bucure de soare și, cu cât primesc mai mult soare, cu atât mai mari vor fi fructele.

Cum se udă planta de ardei

Ardeilor nu le place ca solul să se usuce prea mult. Au nevoie de sol umed pe toată durata sezonului de creștere.

Dacă locuiți într-o regiune caldă și uscată și nu vă puteți baza pe precipitații, udați ardeii de cel puțin trei sau patru ori pe săptămână.

Dacă locuiți într-o regiune în care plouă mult, udați plantele atunci când solul începe să se usuce.

Nu vă udați niciodată prea mult ardeii. Udarea excesivă înmoaie solul, ceea ce face ca rădăcinile să rămână umede. Rădăcinile umede invită dăunătorii și bolile, iar putregaiul rădăcinilor poate începe să se dezvolte, distrugându-vă plantele.

Trebuie să-mi fertilizez ardeii?

Dacă folosiți un amestec pentru ghiveci de înaltă calitate, nu va fi nevoie să vă fertilizați ardeii în timpul sezonului de creștere.

Ardeii preferă mai puțin îngrășământ, iar dacă se adaugă prea mult în timpul sezonului, se obțin plante cu ramuri prea mari, care dau puține fructe.

Ce dăunători și boli afectează ardeii?

Ardeii sunt sensibili la dăunători și boli în grădină. Dacă locuiți într-un climat ploios, va trebui să verificați ardeii după câteva zile de ploaie constantă, mai ales dacă temperaturile încep să scadă.

Condițiile de mediu reci și umede aduc boli în grădină, iar acestea ar putea ajunge la ardeii dumneavoastră.

Putregaiul rădăcinilor este o problemă frecventă în condiții de umiditate și frig, la fel ca și focul de phytophthora, o boală fungică care provoacă ofilirea permanentă a frunzelor.

Stresul de umiditate poate duce, de asemenea, la apariția putregaiului florilor. Acest agent patogen se manifestă sub forma unei zone întunecate pe ardei. Este obișnuit ca putregaiul florilor să fie cauzat de o deficiență de calciu în sol.

Pe tot parcursul sezonului de vegetație, grădinarii trebuie să fie atenți și la alți dăunători, cum ar fi afidele și puricii.

Dacă observați că vreunul dintre acești dăunători dă târcoale plantelor, dați-le o doză de ulei de neem pentru a-i ține la distanță.

Carina Lazăr

Administrator al acestui site. Gradinaritul a fost o pasiune inca de cand eram copil, cand mama si bunica ma invatau cum sa ingrijesc plantele si florine din gradina de acasa. Acum, imi place sa imi impartasesc cunostintele si experientele prin intermediul articolelor pe care le scriu, oferind sfaturi utile si informatii interesante pentru cei care doresc sa inceapa sau sa se perfectioneze in acest domeniu. In fiecare articol, abordez diverse subiecte legate de ingrijirea plantelor, de la alegerea soiurilor potrivite pana la tratarea problemelor de sanatate si intretinerea pe termen lung.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button