Tăierea trandafirilor, când și cum să tăiați trandafirul

Pentru ca trandafirii să înflorească mai mult, tăierea este o parte necesară a cultivării trandafirilor. Prin tăierea unei tufe de trandafir ajutăm la creșterea plantei și la sănătatea sa generală, în acest articol vă arătăm cum să tăiați corect trandafirii.

Tunderea trandafirilor, a pomilor fructiferi și a altor plante de grădină nu este o știință a naturii. Oricine poate face acest lucru.

Desigur, succesul său depinde în continuare de dorința dumneavoastră de a respecta câteva reguli, precum și asupra dezvoltării simțului estetic. În general, șansele de a ajuta plantele să se dezvolte sunt mai mari decât „daunele imaginare” pe care le puteți provoca. Plantele sunt de fapt mai rezistente decât credem.

În cazul trandafirilor, o tăiere dură îi va face să crească mai puternici, în timp ce o tăiere mai ușoară îi va face să crească mai puțin viguroși.

Așadar, înainte de a scoate foarfecele din teacă, este bine să știți ce căutați la un trandafir: mai multe flori sau o creștere mai robustă?

În fotografiile de mai jos, scopul nostru este de a forma aceste două tufe de trandafiri de o parte și de alta a suporturilor de lemn, doi dintre stâlpii casei. Au fost plantați acum 3 ani ca trandafiri cu rădăcini goale și produc numeroase flori până la îngheț.

Când este cel mai bun moment pentru a tăia trandafirii?

Odată ce ți-ai pierdut teama de a-ți tăia foarte răsfirat trandafirii, adică de a lăsa mult spațiu de aer între ramuri, s-ar putea să te confrunți cu întrebarea obișnuită: când este cel mai bun moment pentru a-i tăia? La fel ca în cazul tuturor lucrurilor legate de grădinărit, depinde.

În general, trandafirii ar trebui să fie tăiați atunci când sunt în repaus vegetativ. Începutul iernii este un moment bun pentru a tăia trandafirii înainte de începerea noii creșteri.

De asemenea, se pot tăia ușor trandafirii la începutul toamnei, atunci când au terminat de înflorit și de arătat pentru acest sezon. Întreținerea de toamnă a trandafirilor include, de asemenea, îndepărtarea frunzelor bolnave.

Tăierea trandafirilor în timpul verii constă în principal în îndepărtarea florilor uzate. Acest gest simplu încurajează apariția mai multor flori și permite ca frumusețea să dureze mai mult timp.

Dar iarna, aveți avantajul de a vedea scheletul tulpinilor trandafirilor dumneavoastră. Aceasta vă arată unde se încrucișează ramurile, indicând care ar trebui să fie eliminate și care ar trebui să rămână.

6 pași pentru a tăia corect trandafirii

Iarna este cel mai bun moment nu numai pentru a tăia trandafirii, ci și pentru a tăia meri și peri. Sincer, odată ce ați învățat cum să tăiați o plantă în mod corespunzător, puteți aplica cu ușurință aceste abilități la alta.

Cu cât o faci mai des, cu atât devine mai ușor. Atât de mult încât, atunci când vezi o gaură în nori, te entuziasmezi și spui „Azi e ziua cea mare!” cu atâta entuziasm încât ceilalți se întreabă despre ce vorbești.

Se ajunge la nivelul la care tăierea este interesantă, iar oamenii te vor ruga să te duci să le tai și tufele de trandafiri și pomii fructiferi. S-ar putea chiar să puteți câștiga niște bani în plus făcând acest lucru.

1. Îndepărtați tot lemnul mort

Când tăiați orice plantă, îndepărtați mai întâi tot lemnul mort. Căutați cu atenție semne de deteriorare sau infecție. Oricât de frumoasă ar fi o parte a ramurii, tăiați-o cât mai aproape de bază. Chiar dacă pare a fi o ramură importantă. Trebuie făcute mici sacrificii pentru sănătatea întregului tufiș.

Deoarece trandafirii cresc atât de repede, deseori vor recupera pierderea în doar câteva luni. Și, așa cum am menționat deja, tăierea puternică a trandafirilor nu va face decât să le prelungească vigoarea.

2. Indepărtați ramurile care se încrucișează.

Concentrează-te asupra ramurii care trebuie îndepărtată, respiră adânc și taie. S-a făcut. Să sperăm că ați tăiat-o pe cea potrivită.

Nu există nicio modalitate de a greși atunci când se taie trandafirii. Chiar și o tăietură proastă va crește din nou în timp, iar trandafirii vor crește mult mai repede.

Ceea ce trebuie făcut încă de la început este să se deschidă centrul tufei, astfel încât aerul să poată circula în jurul ramurilor și frunzelor.

Stați în spate, priviți bine ramurile din fața dumneavoastră și începeți să le subțiați de jos. Astfel se va evita să se facă prea multe tăieturi.

În același timp, veți dori să îndepărtați și ramurile care se încrucișează între ele, deoarece acestea pot favoriza apariția bolilor prin frecarea și uzura scoarței.

Deoarece trandafirii noștri cresc în sus, nu dorim să avem prea multe ramuri înclinate spre exterior.

Cu toate acestea, este posibil să aveți în grădină trandafiri mai tradiționali cu mai multe ramuri. În acest caz, pentru a le deschide, puteți alege să le tăiați în formă de vază, îndepărtând o parte din ramurile interioare mai mici.

3. Întotdeauna tăiați până la muguri

Dacă există o parte a tăierii care îi intimidează pe oameni, aceasta este tăierea până la un mugure. Bineînțeles, am văzut tot felul de lucrări de tăiere în ultimii douăzeci de ani. Ceea ce aș vrea să spun este că, chiar dacă nu obțineți exact unghiul de 45 de grade, înclinându-vă întotdeauna în direcția opusă mugurelui, vă rog să nu lăsați un ciot deasupra mugurelui. Un butuc lung ar deveni doar materie moartă și ar afecta aspectul vizual.

Tăierea până la muguri înseamnă exact asta. Nu tăiați în dreptul mugurelui, ci doar deasupra acestuia, în unghiul menționat mai sus.

Tunderea de iarnă poate implica îndepărtarea vârfurilor ramurilor. Faceți acest lucru la un unghi de 45 de grade, chiar deasupra mugurelui.

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont, care este doar puțin mai avansat, este să verificați direcția mugurelui.

Din nou, în cazul în care trandafirii noștri vor fi în cele din urmă cățărători, nu lăsăm posibilitatea ca noul mugure să iasă pe perete și nici să înflorească pe culoar. Mai degrabă, îl lăsăm deschis, astfel încât să aibă șansa de a crește în sus sau în lateral.

4. Îndepărtați frunzele rămase atunci când tăiați trandafirul.

Chiar dacă nu puteți vedea unii dintre acești dăunători ai trandafirilor cu ochii voștri, nu presupuneți că nu iernează în frunzele încolăcite.

În unele cazuri, frunzele vechi pot fi smulse cu o ușoară smucitură. Dacă sunt încă bine fixate, tăiați-le cu vârful foarfecei de grădinărit.

5. Faceți o curățare temeinică

Trandafirii sunt frumoși, nimeni nu se poate îndoi de asta. Cu toate acestea, au si probleme. Afide, otrăvire, pătarea neagră, infestări cu gândaci japonezi.

De cele mai multe ori, problemele pot fi detectate în timpul sezonului de creștere. Uneori, acestea rămân necontrolate în timp ce sunteți ocupat cu alte activități de grădinărit.

Acum este momentul să practicați o bună igienă a plantelor și să strângeți toate frunzele rămase pe jos. Dacă este posibil, ardeți-le în siguranță într-un foc deschis sau aruncați-le în mod corespunzător.

6. Hrănește-ți trandafirii

Se poate întâmpla acum sau mai târziu. Trebuie doar să știți că pentru a avea flori frumoase, trebuie să aveți grijă și de rădăcini și de absorbția nutritivă.

Înainte de a incepe să vă tăiați trandafirul, asigurați-vă că purtați o pereche de mănuși de piele rezistente, cu mâneci lungi și că aveți la îndemână o pereche de foarfece de grădină curate.

Carina Lazăr

Administrator al acestui site. Gradinaritul a fost o pasiune inca de cand eram copil, cand mama si bunica ma invatau cum sa ingrijesc plantele si florine din gradina de acasa. Acum, imi place sa imi impartasesc cunostintele si experientele prin intermediul articolelor pe care le scriu, oferind sfaturi utile si informatii interesante pentru cei care doresc sa inceapa sau sa se perfectioneze in acest domeniu. In fiecare articol, abordez diverse subiecte legate de ingrijirea plantelor, de la alegerea soiurilor potrivite pana la tratarea problemelor de sanatate si intretinerea pe termen lung.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button