Sfaturi pentru cultivarea Aloe Vera în aer liber și în ghiveci

Indiferent de locul în care vă aflați, puteți cultiva aloe vera (Aloe vera (L.) Burm. f.) în interior. Dar ce se întâmplă dacă doriți să o plantați în grădină? Acest articol explică cum să cultivați aloe vera în aer liber și de ce este util să faceți acest lucru. De asemenea, vom analiza cum să plantăm aloe în ghivece, cum să o înmulțim și care sunt bolile și dăunătorii care o pot afecta.

Introducere în lumea aloe

Aloe vera este un membru al familiei Asphodelaceae. Această plantă este renumită pentru gelul conținut în frunzele sale suculente, care a calmat multe arsuri minore de-a lungul istoriei. Frunzele lungi și ascuțite cresc de la 60 la 90 cm de la tulpină.

Dacă cultivați această suculentă în aer liber, puteți profita de beneficiile gelului său calmant. Și datorită acestui gel, aloe vera necesită foarte puțină apă pentru a crește. De fapt, stratul „mezofil” al gelului din frunze furnizează aloei umiditate între udări.

Datorită acestei toleranțe excepționale la secetă, aloe vera este o adăugare excelentă pentru o grădină cu consum redus de apă. De asemenea, o puteți cultiva într-un loc cu arbuști joși pentru a vă împodobi plantațiile de bază sau o puteți amplasa în ghivece pentru un efect estetic.

Deoarece aloe poate fi cultivată în interior pe tot parcursul anului, s-ar putea să vă întrebați care este avantajul cultivării ei în aer liber. Pe lângă faptul că este o alegere excelentă pentru xeriscaping în climatele deșertice și predispuse la secetă, există un bonus suplimentar: florile.

Așa este. Aloe vera cultivată în interior nu primește suficientă lumină solară pentru a produce flori. Dar dacă este cultivată în aer liber, vă puteți bucura de florile galbene care răsar dintr-un spic care iese din centrul plantei în lunile de vară și periodic pe tot parcursul anului.

Unde se cultivă aloe vera

Pentru a cultiva aloe vera în aer liber, alegeți mai întâi o zonă din curtea sau grădina dvs. care să primească între patru și șase ore de soare deplin. Cantitatea de lumină solară depinde de climatul din zona dvs.; pentru cei care locuiesc în apropierea coastei sau la nivelul mării, este indicat să acordați șase ore aloei.

Dar dacă locuiți într-un deșert arid, la o altitudine de 300 de metri deasupra nivelului mării sau mai mare, este posibil să doriți să îi oferiți doar patru ore, deoarece aloei nu îi priesc orele îndelungate de soare intens pe care le va primi la altitudini mai mari. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele, dându-le o culoare de bronz.

Dacă vă este greu să găsiți un loc care să primească doar patru-șase ore de lumină solară, puteți oricând să utilizați o plasă de umbră și să o așezați deasupra plantei în orele centrale ale zilei, când soarele este cel mai intens. Acest lucru va ajuta la evitarea arderii frunzelor de la soare.

După cerințele de lumină, luați în considerare solul în care plantați aloe. Acesta trebuie să fie afânat și bine drenat, fără a fi bogat în nutrienți.

Căutați o zonă nisipoasă, cu pietriș sau chiar stâncoasă. Ultimul lucru pe care doriți să îl faceți este să oferiți aloe-ului dumneavoastră o casă într-o zonă mlăștinoasă, într-un sol care nu se drenează, deoarece acest lucru poate contribui la putrezirea rădăcinilor.

Plantarea aloe vera în aer liber

După ce ați adus acasă o plantă de la o pepinieră sau ați înmulțit un aloe tânăr de la un prieten, este timpul să o plantați în pământ. Lăsați un spațiu de 60 până la 90 cm între ele și orice alte plante din zonă.

Pentru a transplanta, săpați o groapă de aceeași dimensiune cu recipientul în care crește aloe-ul dumneavoastră, scoateți-l cu grijă din ghiveci și puneți-l în groapă, umpleți cu pământ și udați bine.

Odată ce noile frunze încep să crească și să se dezvolte în locul de plantare, puteți reduce udarea la o dată la două-trei săptămâni vara și o dată la patru-șase săptămâni iarna.

Aloe vera nu are nevoie de fertilizare regulată, dar dacă doriți să accelerați puțin ritmul de creștere sau să încurajați înflorirea, puteți fertiliza la fiecare șase luni cu un îngrășământ NPK 1-1-1.

Întreținerea plantei Aloe vera

Aloe vera este o plantă care nu necesită întreținere pretențioasă. Țineți cont de faptul că planta nu va produce flori până când nu ajunge la maturitate, în jurul vârstei de patru ani.

Între timp, păstrați-o „curată”, îndepărtând frunzele rupte ori de câte ori le observați. De asemenea, nu strică să culegeți câte o frunză din când în când pentru a o folosi la o arsură solară.

Cum se înmulțește o plantă de aloe

Când planta are între doi și patru ani, puteți observa că îi ies o mulțime de lăstari, sau „pui”.

Acesta este un bun indiciu că planta mamă este pregătită pentru divizare. Pentru a o diviza, îndepărtați cu grijă cât mai mult pământ de pe rădăcini.

Veți vedea mai mulți pui care cresc din sistemul principal de rădăcini; fiecare pui are propria tulpină, frunze și sistem radicular pe care le puteți separa de planta mamă. Dacă puii nu se desprind atunci când îi descurcați cu grijă, tăiați-i cu un cuțit. Apoi, umpleți cu pământ pentru a acoperi rădăcinile plantei mamă.

Puteți pune răsadurile în ghivece de pepinieră cu amestec pentru ghiveci sau puteți găsi locuri pentru a le planta în grădină.

Cultivarea aloe vera într-un ghiveci sau recipient

Primul lucru de care trebuie să țineți cont atunci când cultivați aloe vera într-un ghiveci sau recipient este dacă acesta are sau nu găuri de drenaj. Dacă doriți să cultivați un aloe vera într-un ghiveci care nu are găuri de drenaj, este suficient să faceți trei sau patru găuri în partea de jos.

Dacă aveți de gând să cultivați aloe într-un ghiveci, alegeți unul greu, care să nu se răstoarne sub greutatea frunzelor lungi și suculente și care să fie suficient de mare, deoarece rădăcinile sale au nevoie de un spațiu bun pentru a se dezvolta. Între 10 și 20 de litri este mai mult decât suficient.

Combaterea dăunătorilor și a bolilor la aloe

Această suculentă nu este predispusă la dăunători și boli, dar cele câteva probleme cu care se confruntă variază de la cele ușor enervante până la cele de-a dreptul mortale.

Acestea sunt principalele amenințări la care trebuie să fiți atenți atunci când creșteți acest aloe în aer liber.

Dăunători

Există doi dăunători principali care pot afecta aloe vera în aer liber: afidele și acarienii.

Afidele nu sunt teribil de supărătoare. Aceștia sug seva din frunze, dar le ia mult timp pentru a provoca pagube reale. Pulverizați-le cu furtunul de grădină și aplicați ulei de neem pe zonele infestate.

Pe de altă parte, acarienii de aloe (Aceria aloinis) provoacă ceea ce se numește neoficial „cancerul branhial” la aloe vera. Aceștia arată ca niște negi și pot fi văzuți pe frunze, tulpini și chiar pe flori. Acești dăunători afectează atât aloe cultivat în comerț, cât și cel cultivat în casă.

Din nefericire, acarienii de aloe sunt microscopici și se răspândesc prin vânt, așa că acționați rapid dacă aveți mai multe plante, dar observați infecția doar pe una sau două dintre ele.

Îndepărtați planta afectată, puneți-o într-o pungă de gunoi și aruncați-o la gunoi. Pulverizați aloii neafectați cu ulei de neem sau săpun insecticid și verificați zilnic dacă sunt afectați.

Boli

Cunoscând cum arată cele mai pernicioase boli ale aloei, vă puteți pregăti să le depistați din timp, să curățați zona de o infecție mortală și să vă plantați suculentele în altă parte.

Rețineți că măsurile culturale, cum ar fi plantarea suculentelor dvs. într-un sol liber și bine drenat, pot preveni aceste boli în primul rând.

Cele două cele mai dăunătoare, adică mortale, sunt putregaiul moale bacterian și putregaiul bazal al tulpinii.

Putregaiul moale bacterian

Este cauzat de bacteria Pectobacterium chrysanthemi și este o problemă asociată cu condițiile umede. De obicei, este o problemă atunci când vremea caldă este combinată cu solul umed.

Afectează în principal plantele cultivate în condiții de înecare, așa că asigurați-vă că alegeți un loc potrivit și nu udați excesiv.

Frunzele pot dezvolta pete umflate sau pot deveni întunecate și se pot încreți. Aceasta este o boală mortală, iar bacteria poate supraviețui la nesfârșit în sol și în resturi, așa că îndepărtați planta muribundă și toți lăstarii noi ai acesteia.

Nu plantați alte plante pe locul respectiv timp de trei ani și verificați plantele din apropiere pentru a vedea dacă și ele dezvoltă boala.

În cazul plantelor cultivate în containere, aruncați planta și pământul și asigurați-vă că sterilizați ghiveciul înainte de a-l refolosi.

Putregaiul bazal al tulpinii

Aloe vera preferă condițiile uscate și calde, în timp ce condițiile umede și mlăștinoase pot cauza probleme.

Putregaiul bazal al tulpinii, o infecție fungică cauzată de mai multe specii de Fusarium, face exact ceea ce sugerează numele, putrezind tulpinile plantelor. Această ciupercă preferă condițiile răcoroase și umede.

Dacă observați secțiuni negre-roșiatice pe tulpină, este un semn că boala s-a instalat, iar planta este pierdută.

Dar dacă are puiet, îi poți separa de planta mamă și poți verifica dacă nu prezintă semne de putregai. Dacă par sănătoși, plantează-i într-un loc cu un drenaj mai bun sau pune-i în ghiveci și așază-i într-un loc mai uscat.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button